Wat er verandert als je vader wordt en niemand je vertelt

Bart en Maxim na Maxim's geboorte

Gefeliciteerd, je wordt vader! Een hele mooie tijd staat je te wachten. Maar, ook een tijd waarin veel gaat veranderen. Voordat ik vader werd had ik wel een beetje een idee van wat me te wachten stond. De ervaring zelf is toch wel een heel ander verhaal… Heel veel dingen moet je zelf ervaren, want niemand vertelt het je. Daarom deel ik hier mijn ervaringen met je, misschien heb je als aanstaande vader iets aan.  

Bart en Maxim na Maxim's geboorte
Met mijn derde, Maxim, wist ik wel wat me te wachten stond. Al zie je dat niet aan me af.

Niet alleen een praktische verandering 

Voordat ik zelf vader werd, heb ik me aardig goed voorbereid. De babykamer was klaar, ik had alles rond het vaderschap juridisch goed geregeld en we hadden alle benodigde spullen in huis (dat is natuurlijk wel het minste wat je kunt doen), maar ik had me ook aardig ingelezen in wat ik kon verwachten. Het punt is alleen dat de meeste informatie die je kunt vinden en die je van anderen hoort, vooral over de praktische kant gaat. Terwijl komst van een kind veel meer betekent dan alleen een praktische verandering: het is echt een life-changing-event. Je leven na de geboorte van je kind zal nooit meer hetzelfde zijn. 

Dat ga ik in dit blog wat verder proberen toe te lichten. 

Je laatste stappen als vrij man zijn gezet.

Hallo vaderschap, dag vrijheid 

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: bye bye vrijheid! Je laatste stappen als vrij man zijn gezet. Ben je nu gewend om op vrijdagmiddag lekker op de borrel te blijven hangen en wel te zien hoe laat je thuiskomt? Zeg je standaard ‘ja’ als een vriend je belt om morgenavond bier te gaan drinken of om zaterdagavond te gaan bowlen? Ben je altijd in voor een weekend Budapest, Warschau, Londen of Milaan met je vrienden? Kom je ‘s avonds thuis van je werk, zet je Netflix aan binge je 5 afleveringen van een willekeurige serie? 

Met de kinderen in de bouwmarkt
Even snel op pad zit er niet meer in: met kinderen duurt alles nu eenmaal wat langer.

Je eigen tijd niet meer indelen 

Dat wordt straks een stukje lastiger. Wat voor mij het meeste wennen was na de geboorte van onze eerste dochter, is dat je je eigen tijd niet meer indeelt. Wil je net lekker aanschuiven voor het avondeten, begint je baby te huilen en moet er een fles in. Sta je op het punt om eens een rondje te gaan hardlopen, heeft je baby een schone luier nodig. Wil je ‘even’ op visite bij je moeder, moet je ineens een wagen, maxicosi, flesje, speen, luiers, billendoekjes, de juiste kleding, reservekleding, en meer, meenemen. Ben je eerst een kwartier spullen aan het pakken. Wil je een aflevering van je favoriete serie kijken, dan wil je baby niet slapen en wordt je verplicht om een uur rondjes te lopen met je baby op de arm. 

Wil je ‘even’ op visite, ben je eerst een kwartier spullen aan het pakken.

Wil je morgenavond gaan zuipen met je maten, dan kan het niet, want je vrouw wil graag sporten en jij zou thuis blijven voor je kind. Ben je net in de auto onderweg naar je schoonmoeder, heeft je baby diarree en poept hij of zij de hele maxicosi onder (oke, dat is misschien niet zo’n probleem, omdat je toch niet naar je schoonmoeder wilt).

Je ziet het: het zorgen voor een kind kost tijd en energie. En dat is iets wat je je pas echt realiseert als het zover is. Als het kindje er is en de aandacht vraagt die het verdient. 

Ik ben nu vijf jaar vader en nog steeds moet ik soms wennen aan het feit dat eigen tijd een schaars goed geworden is. Wij hebben drie kinderen vlot achter elkaar gekregen en dus een paar behoorlijk drukke jaren achter de rug, met continu een baby, peuter en kleuter in huis. Het ouderschap is niet altijd leuk.

Als je vader wordt verandert ook je relatie 

Je relatie wordt ook stevig op de proef gesteld. Jij bent nu vader, je vrouw is ineens moeder. Voor haar is het ook nogal een verandering. Waar je eerst onbezorgd en in alle vrijheid je eigen leventje kon leiden, ben je nu echt samen verantwoordelijk voor een kindje. Dat vraagt om afstemming, communicatie en soms bijna militaire planning. Je zult allebei iets moeten inleveren. 

Het zal de relatie soms onder druk zetten. Jullie zullen het soms oneens zijn over hoe je met je kind moet omgaan (laten huilen of niet, wel of geen toetje) en jullie zullen het soms zat zijn om ‘s nachts eruit te moeten omdat je baby huilt. Maar, als jullie het goed doen, zul je ook ervaren dat je band hechter wordt dan ooit, dat je relatie zich verdiept en er een extra laag wordt toegevoegd aan je leven: het gezinsleven. 

En als je daar eenmaal een beetje aan gewend bent, wil je dat echt niet meer missen.

Leuker als ze ouder zijn?

Veel vrouwen (en sommige mannen ook) zijn helemaal verzot op baby’s. Ik heb dat zelf wat minder. Voor mij werden mijn kinderen eigenlijk een stuk leuker vanaf een jaar of anderhalf á twee. Dan beginnen ze te praten, lopen ze lekker zelf en kun je veel meer de interactie aangaan. De periode daarvoor is het vooral heel veel zorgen, knuffelen en troosten. Dat ligt me gewoon wat minder.

Opruimen op de automatische piloot 

Een ander dingetje waar je wellicht aan zult moeten wennen: je huis wordt continu overhoop gehaald. De eerste maanden valt dat natuurlijk nog wel mee, maar zodra je kind zelf zijn speelgoed gaat pakken zul je merken dat je de neiging hebt om de hele dag op te blijven ruimen. Zeker als je gesteld bent op een geordend, schoon huis, zoals ik. Met drie kinderen onder de vijf jaar is dat geen eenvoudige opgave, kan ik je zeggen. 

Toren bouwen van Duplo
Je nieuwe hobby: DUPLO torens bouwen.

Vaderschap geeft betekenis 

Natuurlijk verandert het vaderschap ook veel in positieve zin. Het geeft een ultieme betekenis aan je leven. Het vult stille momenten met drukte, gezelligheid en plezier. Je ziet je kind een ontwikkeling doormaken, een eigen persoon worden, en dat is prachtig om mee te maken. Je leert je kind steeds beter kennen en je leert ook steeds beter om de tijd met je gezin samen goed te besteden. Misschien neem je wel een papadag en maak je herinneringen voor het leven met je kleintjes. Zoals mooie vakanties en bezoekjes aan de Efteling.

Je gaat gewoontes veranderen 

Je gaat avonden bier drinken vervangen door rustig op de bank zitten, want je gaat liever morgenochtend vroeg met je dochter naar de kinderboerderij of het pannenkoekenhuis – zonder vette kater. Je vervangt het Mysteryland door een dagje Efteling. Uitslapen op zondagochtend wordt samen Zappsport en Studio Snugger kijken met een eitje en een croissant. En je gaat nog veel meer dingen doen die je eerder nooit zo interessant vond.

Uitslapen op zondagochtend wordt samen Zappsport en Studio Snugger kijken met een eitje en een croissant. 

Het elke dag vroeg opstaan, dat is wel een dingetje waar ik nog niet helemaal aan gewend ben. Slaaptekort wordt een structureel onderdeel van je leven. 

Slaaptekort met baby
Slaaptekort wordt de standaard.

Maak afspraken met je vrouw 

Uiteraard kun je hier ook hele goede afspraken over maken met je partner. Zeker met één kind is het heel handig en ook nog goed mogelijk om de zaken een beetje te verdelen: slaap jij op zaterdag uit, dan doe ik het op zondag. Badder jij het kind op de ene dag, dan doe ik het op de andere. Zo kun je elkaar een beetje ontzien. 

Ik geniet nog steeds, maar wel met mate

Je hoeft natuurlijk niet alles te laten vallen. Ook ik drink nog avonden bier, ik ga nog wel eens naar een feestje en ik ga nog wel eens samen met mijn vriendin een nacht weg (ook met het gezin, natuurlijk). Dat is ook hard nodig. Het is een nieuwe balans die je moet zoeken en goed moet bewaken. Daar gaat tijd overheen. Met je eerste kindje moet je snel op een maandje op zes rekenen totdat je goed gewend bent aan de nieuwe situatie. En dan verandert het daarna weer steeds. Je kind groeit immers en bij elke fase horen weer andere gewoonten, gebruiken, vervelende buien en nieuwe leercurves. 

Tot slot… probeer gratis de zwangerschapscursus voor mannen.

Wil jij je als man goed voorbereiden op de belangrijkste rol in je leven?

Volg dan deze eerste, volledig op mannen gerichte digitale zwangerschapscursus. Boordevol videomateriaal en de beste voorbereiding op het vaderschap die je zult vinden.

Probeer hier direct gratis. Of lees eerst mijn onafhankelijke review van deze zwangerschapscursus voor mannen!

Vriendschappen veranderen ook

Je vriendschappen veranderen. Ik zelf merkte dat de vrienden die geen kinderen hadden of binnenkort zouden krijgen, verder van me af kwamen te staan. Je belevingswereld verandert best extreem, en iemand zonder kinderen kan zich nu eenmaal niks voorstellen bij een leven mét die energieslurpers.

De ene vriend zal interesse tonen in je kinderen en de andere totaal niet.

De ene vriend zal interesse tonen in je kinderen en de andere totaal niet. Het is aan jou om te bedenken of en op welke manier dat jullie vriendschap beïnvloedt. De andere kant is dat je met vrienden die ook vader zijn, of andere vaders die je ontmoet, er zich een heel scala aan nieuwe gespreksthema’s openbaart.  

Maak er een mooie reis van

Als je kiest voor bewust vaderschap, kan dit een hele mooie reis zijn. Het betekent dat je open staat voor de ervaringen, voor de ontwikkeling van je kind en dat je daar een echt onderdeel van wilt zijn. Zelf heb ik vaak gedacht: “Ooit zijn ze groot, dan krijg je deze jaren nooit meer terug.” Daarom wil ik ze nu zo veel mogelijk meemaken. 

Op het strand met baby
Maak er een mooie reis van.

Ik werk zelf vier dagen per week, mijn vriendin drie dagen, en zo verdelen we ook de zorg voor de kinderen. Het geeft me dus één dag per week waarop ik alleen met mijn drie kinderen ben en dat is een ervaring die ik niet zou willen missen. Bovendien stel ik er ook een voorbeeld mee naar mijn kinderen.

Soms denk ik ook wel eens vooruit: als ze straks alle drie op school zitten, dan heb ik die dag extra echt voor mezelf. Ook een lekker vooruitzicht. Maar dan denk ik ook, nu zijn ze nog klein. Zoals ze nu zijn, worden ze nooit meer. Geniet nou maar… 

Ik probeer er echt een mooie reis van te maken. Dat valt niet altijd mee, maar het lukt heel aardig. Het vaderschap heeft mijn leven echt veranderd – en hoewel het soms zwaar is en ik zo nu en dan echt wel wat meer eigen tijd zou willen hebben, zou ik niet meer terug willen naar mijn leven zonder kinderen. Gelukkig heb ik er drie!

Dadventures is mijn verhaal over het vaderschap met drie kinderen. Over de avonturen die we beleven en dus vooral het gebrek daaraan. Mijn doel? Iets van herkenning geven voor andere vaders, mijn ervaringen delen én de band tussen vader en kind versterken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.