Verslag van een gemiddelde papadag

Met zijn vieren op de foto

Ik werk vier dagen per week en Iris drie. Dat betekent dat het dus één dag per week papadag is. Hier volgt een beschrijving van een gemiddelde papadag in huize Dadventures.nl. 

Met zijn vieren op de foto
Papadag. Dat is dit clubje. Zonder mama, dus.

7:00 uur

De wekker gaat. Ik sta snel op, Iris draait zich het liefste nog héél even om. Dan volgt de standaard, inmiddels behoorlijk uitgekristalliseerde rolverdeling van de ochtendroutine: Iris kleed de kinderen aan, terwijl ik eerst mijzelf aankleed en opfris. Ondertussen vraag ik de kinderen wat ze willen eten. Estelle en Maxim weten het meestal direct, terwijl Lauren er altijd even over moet nadenken. 

7:15 uur

Ik ga met Maxim naar beneden.Hij springt letterlijk het trapgat in en ik vang ‘m nog net op. Dan begin ik met het uitruimen van de vaatwasser. Vervolgens maak ik de ontbijtjes voor de kinderen. Op dit moment staat meestal het volgende op het menu: 

  • Melk met cruesli voor Estelle 
  • Griekse yoghurt met cruesli voor Maxim
  • Beschuit met aardbeienjam voor Lauren

Daarna maak ik het lunchpakketje voor Lauren klaar en stop ik het in haar rugtas. Die zet ik alvast klaar.

7:30 uur 

Iedereen krijgt er een kop thee of een beker melk bij. Voor Iris en mijzelf zet ik ook een kop groene thee. Iris maakt haar eigen ontbijt. Voor mezelf maak ik griekse yoghurt met havermout, gebroken lijnzaad, noten, zaden, pitten en fruit. Soms een blaadje munt uit de tuin erdoor, heerlijk. Dan ontbijten we met zijn allen aan de eettafel. 

7:45 uur 

De kids zijn meestal snel klaar en gaan dan nog even spelen. Tekenen, kleuren en de DUPLO zijn populair. 

8:00 uur

Maar, lang hebben we niet, want Lauren moet naar school. De kids moeten even tanden poetsen. Lauren trekt de schoenen en de jas aan en gaat rond 8:15 uur met Iris de deur uit. 

Tenminste, als ik het zo opschrijf klinkt het heel zen allemaal. Maar, de realiteit is vaak een stuk stressvoller en doorspekt met paniekerig geschreeuw van Iris en mij.

“Nou, luister nou even, je moet zo weg!”

“Eet even door nou, we hebben niet veel tijd meer!”

“Nee, Lauren, nu niet nog de stiften pakken, daar heb je geen tijd meer voor!”

“Kun je zelf je schoenen niet even aan doen?”

8:30 uur 

Lauren en Iris zijn weg en ik ben met Maxim en Estelle thuis. Meestal hebben ze de hele bak DUPLO omgekieperd en zijn ze druk bezig met het bouwen van een treinbaan, het fabriceen van DUPLO-dino’s en het neerzetten van huizen. Of ze spelen even lekker buiten. Schommelen of stoepkrijten is populair. Ik zelf schenk een bak koffie in en klap de laptop open. Ik werk wat aan mijn blog of regel een ander klusje, zoals rekeningen die betaald moeten worden of iets wat uitgezocht moet worden. 

Dat gebeurt uiteraard niet in alle rust, want op je papadag is tijd voor jezelf nooit écht tijd voor jezelf.

“Nee, Estelle, ik kan je nu niet duwen, Maxim heeft in zijn broek gepoept en het zit aan zijn vingers.”

“Nee Maxim, je krijgt geen koekje, je hebt net een appel op.”

“Ja, Estelle, ik help je zo met je DUPLO-toren nadat ik deze incasso van het CJIB betaald heb.”

Met de duplo spelen
Met de DUPLO spelen. Garant voor uren speelplezier.

9:30 uur

Dan gaan we op pad. Ik hou er niet van om de hele dag thuis te zijn. Er zijn een paar standaardopties voor de ochtend op mijn papadag. 

We hebben een abonnement op de dierentuin, dus dat is altijd een mooie optie. Dan zijn we er even uit en het kan in alle weersomstandigheden, want er is ook een hele grote binnenspeeltuin in Ouwehands

Als we naar de stad gaan, is dat meestal inclusief een bezoekje aan de bibliotheek. Ik lever wat boeken in en de kids mogen zelf weer nieuwe boekjes uitzoeken. Voor mezelf kijk ik ook even rond voor nieuwe boeken. Ik houd erg van lezen, dus in de bibliotheek kun je me regelmatig vinden. 

Vaak gaan we dan ook naar de markt. Boodschappen doen. Groenten, fruit, brood. En soms eten we lekker een bakje kibbeling bij de vishandel. Verder lopen we een rondje, doen we aan window-shopping en kopen we wat huishoudelijke spulletjes die we nodig hebben.

Dat gaat natuurlijk ook nooit zonder slag of stoot.

“Ik kan niet meer lopen.”

“Néééééé, ik wil niet naar de winkels meer!”

Of deze, hoorde ik vandaag nog: “Je moet me tillen, want ik heb het zo heet.”

De Eekhoeve is een zorgboerderij bij ons in Veenendaal. Hier kun je heerlijk een rondje lopen, dieren kijken, bloemen plukken en spelen in de speeltuin. Er zit ook een prettige horeca-gelegenheid bij.

12:00 uur

Eerder lunchte ik op mijn papadag regelmatig buiten de deur met de kinderen. Maar, sinds Lauren op school zit, is dat wat lastiger. Ik moet haar namelijk om 14:30 uur ophalen op school en Maxim moet ‘s middags nog slapen. 

Dus ik heb dan drie opties: 

  • Maxim slaapt voordat we Lauren gaan halen
  • Maxim slaapt terwijl we Lauren gaan halen
  • Maxim slaapt nadat we Lauren hebben gehaald

Ik vind het niet zo’n prettig idee om Maxim alleen thuis te laten, dus het tweede probeer ik altijd te voorkomen. Maxim slaapt meestal een uurtje of twee in de middag, dus als ik hem wil laten slapen voordat we Lauren gaan halen, moet ik hem er op tijd inleggen. Zeker om 12:00 uur. 

Als ik hem nadat we Lauren hebben opgehaald naar bed doe, loop ik het risico dat hij erg moe wordt (en iedereen met kinderen weet dat een moe kind geen gezellig kind is). 

Ik laat het meestal een beetje afhangen van de flow. Lopen we nog lekker in het dorp of in de dierentuin en is Maxim nog vrolijk? Dan rek ik zijn slaapje en houd ik ‘m wakker totdat we Lauren gehaald hebben. 

Is hij niet te genieten rond 12:00 uur? Dan gaan we snel naar huis, stop ik er een broodje in en leg ik hem in bed. 

13:00 uur

Lunchen doen we dus ergens onderweg of gewoon thuis. Thuis maken we een lekker broodje of een tosti. Maar, voordat we gaan eten ruimen we eerst even al het rondslingerende speelgoed op. Dan is de woonkamer weer even een kwartiertje netjes. 

Nou, ja. Het ‘we ruimen op’ wordt vaak ‘ik ruim op.’

“Nééééé ik ruim de DUPLO niet op, want Maxim heeft er ook mee gespeeld!”

“Moet ik echt alles alleen doen??!!” < Huilgeluiden >

Dan heb ik meestal twee opties: ik help even mee of ik accepteer dat het anderhalf uur duurt.

Opruimen is niet overbodig
Ik probeer altijd tussendoor een beetje op te ruimen. Dat is wel nodig.

Ik probeer altijd twee momentjes op de dag in te bouwen waarop we het speelgoed opruimen. Dat voorkomt dat het een gigantische bende wordt. Kijk, een bende wordt het toch wel, maar er is nog altijd een verschil tussen een gigantische bende en een beheersbare bende. 

Na de lunch gaat Estelle weer lekker spelen. Ze fietst graag rondjes op de parkeerplaats, soms maakt ze een mooie kleurplaat of tekening. Zelf heb ik dan weer even tijd voor wat andere dingen. Wat huishoudelijke taken bijvoorbeeld, zoals de was, stofzuigen, opruimen of de keuken schoonmaken. Daar luister ik graag een podcast bij. 

14:15 uur

Tijd om Lauren op te gaan halen op school. Meestal doen we dat lopend. Ze zit hier een kleine tien minuten lopen vandaan op school. Maar, ik moet wel op tijd vertrekken, het is nogal lullig als ik te laat kom. Dan staat ze met zo’n wit, beteuterd smoeltje bij het hek te kijken waar we blijven.

14:30 uur

Bij het ophalen is de rest van het middagprogramma nog onbekend. Het komt namelijk vaak voor dat Lauren wil spelen met een vriendinnetje van school. Dat kan bij ons zijn, maar ook bij dat vriendinnetje. Ik vind het altijd wel gezellig als er een vriendinnetje mee komt naar huis. 

15:00 uur

Eenmaal thuis gaan de kids weer lekker spelen. Als ze het een beetje zat zijn zet ik soms de televisie aan. Dan kijken ze bijvoorbeeld Gaby’s Poppenhuis, Buurman & Buurman of welke serie op dat moment dan ook in trek is. 

Zelf heb ik dan weer tijd voor iets anders. De tuin snoeien, bijvoorbeeld. 

Maar, soms doen we ook wel eens wat anders, zoals naar de speeltuin gaan.

In de speeltuin
Bij mooi weer gaan we ook nog wel eens naar de speeltuin.

16:00 uur

Tussen 16:00 en 16:30 begin ik meestal met het eten. Afhankelijk van wat er op het programma staat. Ik kook graag, dus ik neem er ook graag de tijd voor. Podcastje aan, beetje kokkerellen. Dan zorg ik dat het eten klaar is zodra Iris uit het werk komt. 

Dus, als ik dan net lekker sta te koken, gaat het meestal als volgt:

“Papa, ik heb zo’n enorme dorst.”

“Papa, mag ik een koekje, want Estelle heeft twee koekjes gehad en ik maar één!”

“Papa, wat gaan we eten?” Kijkt in de pan, ongeacht wat erin zit: “Aaaahh, ieell, dat lust ik niet!!!” < dramatische uitdrukking op gezicht >

Wat je zelf lekker vindt, zoals deze heerlijke pasta, lusten zij dan weer niet, natuurlijk.

17:00 uur

We moeten namelijk op tijd eten, want op dinsdag (mijn papadag) gaat Lauren naar zwemles. Daar moet ze om 18:30 uur zijn, dus we eten bij voorkeur niet later dan om 17:30 uur. 

Het duurt altijd even voordat iedereen aan tafel zit, want er is er altijd wel één die het eten van vandaag AB-SO-LUUT niet lust. En als het dan eenmaal is opgeschept is er altijd nog één die dit ECHT NIET LEKKER VINDT.

Uiteindelijk lusten ze het altijd gewoon wel en praten we een beetje bij over de dag van vandaag.

“Heb je nog wat leuks gedaan?”

“Weet ik niet meer.”

“En wat vond je het minst leuk?”

“Weet ik niet meer.”

Voor het eten ruimen we samen met de kids weer even al het speelgoed op. 

18:00 uur

Tijd om af te ruimen en de keuken netjes te maken. Dan trekt Lauren alvast haar bikini of badpak aan (coronaregels) en pakken we de tas met zwemspullen. Ik ga met Lauren met de auto naar de zwemles. 

Zwemles kind in de auto
Met Lauren op weg naar zwemles.

18:30 uur

Als Lauren op zwemles is, heb ik een uurtje tijd voor andere dingen. Dat betekent boodschappen doen, aan mijn blog of vlog werken of sporten. 

19:30 uur

Lauren is klaar met zwemles. Ik haal haar op en help met omkleden in het kleedhokje. De rit terug is altijd een leuk één-op-één momentje met haar. Ze is dan vol energie en enthousiasme van de zwemles en zit altijd vol verhalen en stelt de meest bijzondere vragen. 

“Papa, hoe komt die man bovenin de hijskraan?”

Als je drie kleine kinderen hebt, zijn één-op-één momentjes met je kids behoorlijk zeldzaam. Misschien dat die rit naar huis daarom altijd zo goed voelt, al is het maar een minuut of vijf rijden. 

19:45 uur

Eenmaal thuis heeft Iris de andere twee meestal al op bed liggen. Lauren mag dan nog even opblijven, ze kijkt graag het Jeugdjournaal, en zo rond 20:00 uur gaat ook Lauren naar boven. 

20:00 uur

Lauren gaat naar boven. Douchen hoeft vandaag niet. We lezen een verhaaltje, poetsen de tanden en gaan nog even plassen. Dan: bedtijd. 

Stabelbed van de meiden - dadventures.nl
Bedtijd! De meiden slapen samen, maar Estelle gaat altijd eerst naar bed.

20:30 uur

De kids liggen allemaal op bed. Als het meezit, blijven ze daar tot morgenochtend liggen. Dat betekent dat papa en mama rust hebben. Mijn papadag zit erop. Tevreden neem ik plaats op de bank en doe mijn benen omhoog. 

Heb jij ook papadag? 

Heb jij een papadag? En hoe vul je die in? Ik ben benieuwd, laat het me weten in een reactie!

Dadventures is mijn verhaal over het vaderschap met drie kinderen. Over de avonturen die we beleven en dus vooral het gebrek daaraan. Mijn doel? Iets van herkenning geven voor andere vaders, mijn ervaringen delen én de band tussen vader en kind versterken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.