Kamperen op Veluwepark ’t Schinkel in Hoenderloo (vlog)

Plastic servies, altijd handig op de camping

Iris en ik houden van kamperen. Jaren terug gingen we met zijn tweeën en een tentje op pad. Lekker naar Zuid-Frankrijk, Denemarken of onze eigen Hollandse kust. Met kinderen zijn we pas één keer met de tent op pad geweest, toen Lauren één jaar was. Nu wilden we het weer eens proberen. Voor het eerst met zijn vijven naar de camping. De keuze viel op een plekje dicht bij huis: Veluwecamping ‘t Schinkel. Bekijk hier het vlog van onze vakantie! 

Disclaimer: ik ben op geen enkele manier gesponsord door Veluwecamping ‘t Schinkel. Dit is gewoon mijn ervaring van twee weken op deze camping. 

Dicht bij huis kamperen op de Veluwe 

We hadden oorspronkelijk een vakantie geboekt in midden-Frankrijk. Daar zouden we naar een stacaravan gaan. Maar, omdat de coronaperikelen maar bleven aanhouden, hebben we in het voorjaar al een streep door deze plannen gezet en die reis geannuleerd. Het alternatief was: kamperen ergens dicht bij huis. Dan hebben we een escape voor twee mogelijke worst-case scenario’s: bizar slecht weer of kinderen die het kamperen totaal niet trekken. 

Inmiddels zijn we terug en kan ik opgelucht zeggen dat beide noodscenario’s niet zijn uitgekomen. 

Maxim op de camping
Maxim vermaakt zich wel.

Veluwecamping ‘t Schinkel in Hoenderloo 

Veluwecamping ‘t Schinkel ligt in het kleine plaatsje Hoenderloo, vlak onder Apeldoorn, en biedt één van de drie toegangspoorten naar Nationaal Park de Hoge Veluwe. Het dorp zelf stelt niet zo veel voor: op een paar restaurants, een campingwinkel, een supermarkt en het lokaal wereldberoemde IJs van Ko na, is er niet zo veel te beleven. 

Ruime camping, ideaal voor kinderen 

De camping is ruim opgezet. Grote plaatsen met veel ruimte en grote velden. Op elk veld, staat een speeltuin of iets wat erop lijkt, centraal. Bij ons stond er een grote zebra op springveren met daaromheen een bak zand. Het is simpel, maar voor de kids was het genoeg. Op andere plaatsen staan schommels, glijbanen of klimtoestellen. Elders op het park vind je een springkussen en er is een ondergrondse speeltuin, het Drakennest. Dit is wel echt een bijzondere plek die voor de kinderen bijna magisch is, omdat het echt een soort oude kelder is, koud, schemerend en geurend, best wel spannend voor de kleintjes. Maar, ze vermaken zich hier uren. 

Douchen in de bush-bush-douche

Het sanitair is op een aantal plaatsen gesitueerd en wij hadden bewust gekozen voor een plek vlakbij sanitair én vlakbij een speeltuin. Dat was ideaal, want zo hoeven we niet de hele dag met de kinderen mee te lopen als ze willen spelen of plassen. Er is trouwens ook een  zogenaamde bush-bush-douche, leuk aangekleed met apen en jungle thema, waar de kids zich helemaal thuis voelen. 

Zwemmen en broodjes halen op de camping

De camping beschikt over een buitenbad en een (ook buiten) peuterbad waar de kids heerlijk kunnen zwemmen en spelen. Het buitenbad vonden wij wel wat koud, meestal hadden we er na een kwartiertje genoeg van. Overigens vonden anderen dat blijkbaar niet, want sommigen (vooral bepaalde kinderen) waren echt de hele dag in dit bad terug te vinden. Verder is er een klein winkeltje met het hoognodige aan spulletjes en een snackbar. ‘s Ochtends kun je in het winkeltje verse broodjes halen, ook kun je op bestelling een vers stokbrood afhalen in de middag. Het sanitair is netjes onderhouden en wordt één keer per dag schoongemaakt. 

Een prima basis dus, voor een relaxte gezinsvakantie. 

Eerst kwartier maken en dan pas de kinderen halen 

Iris en ik hadden het goed gepland. We zouden op zaterdag even met zijn tweeën gaan opbouwen. Rustig de tent, de bijtent en de partytent opzetten, de luchtbedden opblazen, de boel inrichten – kwartier maken, zeg maar. Dat was ideaal, want als je dat moet doen met de kinderen erbij, doe je er zo twee keer zo lang over. 

Hetzelfde geldt overigens ook voor het inpakken. Met kinderen erbij is dat uren werk, met zijn tweeën is het zo gepiept. Ze lopen gewoon, simpel gezegd, in de weg. Dat merken we toen we zondag wilden vertrekken en nog wat laatste spulletjes wilden pakken. Die laatste dingen duren dan drie keer zolang.

Een beetje dit en een beetje dat

Maar goed, wij hadden de hele boel al staan en op zondag konden we dus vertrekken naar de camping. Wij hadden er zin in en de kids ook. Ik verheugde me op heerlijke dagen voor de tent met een goed boek, een beetje koken, een beetje eten en drinken, even niet te veel moeten. En dat is gelukt!

Lauren en Estelle in de tent
Estelle en Lauren in de tent.

Prachtig weer op Veluwepark ‘t Schinkel 

De eerste week was het prachtig weer. Een graadje of 20 tot 23, veel zon, geen regen. Vanaf de tweede week waren de verwachtingen een stuk minder goed. Gelukkig viel dat in eerste instantie nog enorm mee. De regen bleef zich maar uitstellen. Soms vielen er wel een paar druppels, maar dat was meestal ‘s avonds of zelfs pas ‘s nachts. Prima dus!

Tweede week iets minder lekker weer 

Toch werd het na een dag of negen wel echt wat minder lekker weer. De temperatuur daalde iets en de regen nam toe. Flinke hoosbuien wisselden perioden met zon en stevige bewolking af. En als je kampeert in een tent, is het weer toch behoorlijk bepalend voor je totale ervaring. Ik vond het gewoon wat minder leuk worden. Het is prima om ‘s ochtends te moeten dauwtrappen, als daarna snel het zonnetje doorbreekt en alles lekker opwarmt en opdroogt. Maar, als het weer vervolgens grauw en regenachtig blijft, dan wordt alles nat en koud. Je kleding, je luchtbed, je handdoeken, je theedoeken, zelfs je stoelen zijn vochtig. 

Het weer werd dus steeds iets minder lekker. Toch hebben we ook in die tweede week nog een paar heerlijke dagen gehad. Het weer noopte ons wel iets eerder te vertrekken dan gepland. We hadden geboekt tot zaterdag, maar de verwachtingen waren zo slecht, dat we hebben besloten op donderdag (de verjaardag van Maxim) alles in te pakken en op te ruimen. Dan zouden we tenminste alles droog de auto in krijgen. En dat is gelukt. 

Twee heerlijke weken op de camping 

Maar, we hebben twee heerlijke weken gehad op Veluwecamping ‘t Schinkel. Een lekker plekje op een ruim veld, de kids hebben zich heerlijk vermaakt met de vele speeltuinen en het leuke animatieteam. Elke dag kwam het animatieteam twee keer met een optocht langs de velden. ‘s Ochtends en ‘s avonds. Alle kids liepen dan achter ze aan op weg naar een activiteit. Ontzettend leuk en het gaf bovendien een zekere structuur aan de dag. 

Maxim op de glijbaan
Maxim klimt op de glijbaan.

De omgeving van ‘t Schinkel 

In de omgeving kun je genieten van prachtige natuur. De veluwe is prachtig en je kunt er heerlijk wandelen of mountainbiken. Hoenderloo stelt verder niet zo veel voor, er zit aardig wat horeca en een supermarkt. Het nabijgelegen Beekbergen biedt iets meer middenstand. Apeldoorn ligt om de hoek en daar vind je wel alles wat je nodig hebt. Wij moesten bijvoorbeeld nog een cadeau voor Maxim kopen (die twee werd terwijl we daar waren) en daarvoor konden we prima uit de voeten bij Intertoys, Toychamp en Decathlon in Apeldoorn. We hebben trouwens ook nog de kermis in Apeldoorn bezocht (pure geldverspilling). 

Ik sluit niet uit dat we hier nog eens terugkomen

Wat ons betreft is ‘t Schinkel wel een aanrader. Een heerlijke camping met veel faciliteiten, vooral voor de kinderen, leuke beheerders en mooie, ruime plaatsen. Wij hadden ook nog eens het geluk dat we ons veld deelden met gezellige, spontane mensen en dat de kids ook de nodige vriendjes en vriendinnetjes konden maken. Ik sluit niet uit dat we hier in de toekomst nog eens terugkomen!

Ga jij ook kamperen met je kinderen? Waarom wel of waarom niet? Ik lees het graag in een reactie! 

Dadventures is mijn verhaal over het vaderschap met drie kinderen. Over de avonturen die we beleven en dus vooral het gebrek daaraan. Mijn doel? Iets van herkenning geven voor andere vaders, mijn ervaringen delen én de band tussen vader en kind versterken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.