Een dagje naar de Efteling (vlog)

De traditionele foto in de laarzen.

Wij gaan elk jaar naar de Efteling. Soms twee keer. We vinden het nu eenmaal het leukste, mooiste en gezelligste themapark van Nederland. Onlangs gingen we weer. Kijk hieronder in het dadventures.nl vlog #2 hoe we deze dag beleefd hebben. 

Een beetje druk voor de ingang

Op de parkeerplaats kreeg ik even de schrik van mijn leven: er stond een rij van werkelijk honderden meters voor de ingang. Wat bleek, het park was nog dicht en even later begon die rij flink door te lopen. Gelukkig!

Met vier kinderen naar de Efteling

We waren met ons gezin én met Anne en Sofia, een vriendin van ons met haar dochter (tevens de beste vriendin van Estelle). Met vier kinderen doe je niet zo gek veel op een dagje Efteling, met de gebruikelijke kinderattracties ben je al snel een paar uur zoet. Het sprookjesbos hebben we dit keer maar overgeslagen: daar ben je zo twee uur zoet en we wilden graag een boel andere dingen doen. 

Het was een heerlijk dagje. 

Bolderkar en wat eten en drinken mee

We hadden de bolderkar mee. Superhandig, daar konden de tassen met voedsel en de regenjassen in en af en toe ook een paar kinderen. Ik neem altijd wel een slot erbij mee, zodat ik de kar kan vastzetten bij de attracties. 

Ik weet niet hoe dat met jou zit, maar wij nemen altijd zelf wat te eten en drinken mee naar dit soort gelegenheden. Als je voor drie kinderen en twee volwassenen al het eten en drinken ter plaatse moet kopen, ben je zo een paar honderd euro verder. 

We hebben onder andere patatjes gehaald en behoorlijk wat zoetigheid: een suikerspin, popcorn, ijs. Daarmee zaten we per kind waarschijnlijk flink boven de suikertaks.

Maxim duwt de bolderkar wel even.
Maxim duwt de bolderkar wel even.

In de rij voor een souvenir: beloofd is beloofd 

We kopen altijd wel wat lekkers hoor, ook nu hebben we weer frietjes gehaald en lekkere zoetigheid. En ook de souvenirwinkel is weer gesponsord. Zelfs daar moesten we ongeveer een half uur voor in de rij! In de rij om geld uit te geven. De Efteling heeft het goed voor elkaar, denk ik dan. Maar, we hadden het de kinderen beloofd, dus dan moet je dat nakomen. 

Max und Moritz achtbaan hoogtepunt van de dag

Het hoogtepunt van de dag was voor de kinderen de achtbaan van Max und Moritz. Dit is een geweldig leuk, snel, kinder-achtbaantje voor kids vanaf een meter lang en dus vanaf een jaar of vier. Estelle is 3,5 jaar, maar die kan er ook in en vind het geweldig. 

Deze achtbaan is trouwens aangelegd in het Anderrijk en het viel me op dat daar wel meer Duits-georiënteerde bouwwerken verrijzen, zoals een snackbar. Max und Moritz is ook gebaseerd op een Duits geïllustreerd verhaal uit 1865. 

Het lijkt er dus op dat de Efteling zich wat meer op de Duitse markt richt om nog verder te kunnen groeien. Zo kijk ik er dan weer naar, als ik door zo’n park loop. 

Soms wat lang wachten, mede door corona

Er waren nog wel wat corona-maatregelen die in acht genomen moesten worden. De anderhalve meter afstand bewaren was de belangrijkste. Consequentie daarvan is, dat diverse attracties niet op volledige capaciteit kunnen draaien. Dat is wel jammer, want daardoor worden de wachtrijen vaak net wat langer. 

In de monorail in de Efteling.
In de monorail in de Efteling.

De eindafrekening: de kosten van een dagje Efteling 

De eindafrekening van een dagje Efteling met drie volwassenen en vier kinderen: 

  • Toegangsbewijzen (met kortingsactie AH – kinderen tot 4 jaar gratis) € 130,-
  • Twee parkeertickets € 25,-
  • Eten en drinken in het park € 68,05
  • Souvenirs voor de kids € 42,-
  • totaal € 265,50  

Dat is een aardig bedrag. Als we alleen met ons eigen gezin waren gegaan, waren de kosten natuurlijk iets lager geweest. Circa € 200,- waren we dan kwijt geweest. Nog steeds wel veel geld en dat zal de komende jaren alleen maar meer worden, als we voor de hele club entreegeld moeten betalen én als ze meer gaan eten. Dat worden dan toch maar wat extra boterhammetjes smeren en het potje met ‘leuke dingen geld’ proberen aan te vullen. Of misschien minder sparen voor de kinderen.

Overnachten in de Efteling

Wat trouwens een dikke aanrader is: overnachten in de Efteling. Vorige jaar zijn we twee nachtjes in het Bosrijk park bij de Efteling geweest. Het was zóó leuk, dat gaan we zeker weer een keer doen. Kijk hier voor beschikbaarheid en prijzen in het Bosrijk bij de Efteling.

Volgend jaar weer

Uiteindelijk hebben we een prima dag gehad. Het weer was goed, het was behoorlijk druk, maar goed te doen, de kids hebben het fantastisch gehad en ook wij hadden een lekker relaxt, gezellig dagje. 

Volgend jaar weer! Misschien naar de winterefteling, ook weer eens leuk. 

Ga jij wel eens naar de Efteling? Waarom wel of niet? 

Dit blog bevat affiliatelinks. Ik kan daarmee een kleine commissie verdienen wanneer jij een aankoop doet via één van deze links. Jij betaalt hier niets extra’s voor. Ik link alleen naar producten waarvan ik denk dat jij er echt iets aan hebt. Geen onzin, dus.

Dadventures is mijn verhaal over het vaderschap met drie kinderen. Over de avonturen die we beleven en dus vooral het gebrek daaraan. Mijn doel? Iets van herkenning geven voor andere vaders, mijn ervaringen delen én de band tussen vader en kind versterken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.