Ik word vader, wat moet ik regelen?

Help ik word vader - baby vasthouden

Gefeliciteerd, je wordt vader! En nu? Je bent niet de eerste man die zijn vrouw zwanger heeft gemaakt en ineens denkt: “Ik word vader, wat moet ik regelen?” Nou, geen nood. Ik kan je precies vertellen wat je moet regelen. En hoewel het best veel is, is het met deze lijst erbij prima te doen. Lees alles wat jij als aanstaande vader moet regelen in dit artikel.

De spullen die je moet kopen als aanstaande papa

Als je vader wordt, heb je een heleboel spullen nodig. Denk aan een ledikant, luiers, rompertjes, een box, een kinderwagen, hydrofiele doeken, speciale zeep voor baby’s, een autostoeltje, speelgoed, flesjes, spenen, een babybadje, babykleertjes, een mutsje, het eerste pakje, wipstoelje, luieremmer, babyfoon, matras, flessenwarmer, boxkleed, metalen kruiken, campingbed, nagelschaartje, een zachte borstel, zinkzalf…

Lees het op je gemak nog eens na in dit artikel.

Wat je juridisch moet regelen als je vader wordt

Ben je getrouwd? Of heb je een geregistreerd partnerschap? Mooi. Dan hoef je juridisch niets te regelen. Jij bent dan automatisch ook voor de wet de vader van je kind.

Ben je niet getrouwd? Dan heb je iets meer werk aan de winkel.

Je volgt de onderstaande stappen:

  1. Achternaam kiezen 
  2. Kind erkennen
  3. Aangeven van het kind 
  4. Ouderlijk gezag aanvragen
  5. Erfenis vastleggen 

Het kiezen van een de achternaam

We beginnen gelijk met de leukste in dit rijtje: het kiezen van de achternaam. Krijgt het kind jouw naam of die van je partner? Tegenwoordig kun je je kind ook een dubbele achternaam geven. Let wel op: de achternaam van je eerste kind geldt ook voor eventuele kinderen die daarop volgen.

Het erkennen van je kind

Weet je welke achternaam je eerste telg krijgt? Mooi. Dan is het nu tijd om je kind te erkennen. Maar, daarvoor moet de moeder van het kind wel toestemming geven.

Erkennen doe je bij je lokale gemeente. Je gaat naar de site van de gemeente waar je woont, zoekt op ‘erkennen’ en maakt een afspraak. De rest wijst zich vanzelf.

Na de erkenning (en de ondertekening hiervan door de moeder) ben je juridisch ouder van je zoon of dochter. Gefeliciteerd! Minpuntje: je hebt nog geen gezag. Zie verderop.

rijstwafel eten met kind
Het erkennen van je kind is wel zo handig (en heeft niets met rijstwafels te maken).

Het aangeven van je kind 

Nadat je kindje is geboren, ga je het kind aangeven. Dat doe je in het gemeentehuis van de plaats waar je vrouw bevallen is. In veel gevallen kan het ook online. Lekker makkelijk, maar naar zo’n gemeentehuis toerijden en met een grijns van oor tot oor aan de baliemedewerker mededelen dat je de trotse vader bent geworden van het meest fantastische kind dat ooit geboren is, heeft ook wel wat toch?!

Neem wel de akte van erkenning mee. 

Het ouderlijk gezag aanvragen 

Hiervoor noemde ik al dat je na de erkenning nog geen gezag over je kind hebt. Da’s niet handig. Dan zullen ze nooit naar je luisteren (geintje).

Gezag vraag je aan na de erkenning en de aangifte. Dat doe je samen met de moeder op rechtspraak.nl. Makkie.

Gefeliciteerd, je hebt nu het gezag over een mens. Dat betekent dat alles wat dit kind verkloot, kapot maakt, steelt, in brand steekt, met zijn fiets aan gort rijd, jouw probleem is.

De erfenis vastleggen

Laatste dingetje wat nog wel handig is om te regelen als je geen geregistreerd partnerschap hebt of niet getrouwd bent: de erfenis. Leg in een testament vast wie wat erft.

Wanneer je niet gehuwd bent en geen geregistreerd partnerschap hebt, gaat de erfenis namelijk automatisch naar de kinderen wanneer jij of je partner overlijd. En niet, zoals vaak gedacht, naar de langstlevende. 

Met andere woorden: stel dat jij overlijd, dan krijgen de kids al je geld. En je vriendin krijgt niets. Misschien lijkt dat niet zo’n probleem, maar als je kinderen op slechte voet staan met hun moeder (en je weet nooit hoe dat over een aantal jaren is) wil je dat liever vermijden.

Zorg voor een mooi geboortebord

Ja, ook zo’n mooie taak voor de man. Regel een goed geboortebord. Ik had geluk, want mijn vader had er al één gemaakt voor hij dood ging. Maar, de meeste mannen moeten het toch echt zelf regelen.

Er zijn vele manieren om een geboortebord te maken. Je kunt het zelf doen, je kunt er één kopen. Je kunt een bouwpakket kopen of zelf iets bedenken.

Richt de kinderkamer in

Babykamer maxim - dadventures.nl

Ik vind het ook wel voor een groot deel de verantwoordelijkheid van de man om de kinderkamer in te richten. Dan kun je er ook wat moois van maken. En dat hoeft helemaal niet met nieuwe, stralend witte meubeltjes van de IKEA of babydump, maar dat kun je ook prima doen via Marktplaats.

Wij kochten de complete babykamer van Maxim via Marktplaats. Het kostte me wel wat moeite om alles te renoveren, maar het resultaat mocht er zijn.

O ja: als je een commode koopt die niet uit elkaar gehaald kan worden, let dan goed op of je deze de trap op en af kunt krijgen. Bij mij was dat niet het geval. Ik moest de commode in stukken zagen en daarna op zolder weer aan elkaar knutselen. Was behoorlijk wat werk. Ik moet zeggen, daarna waardeer je zo’n commode wel meer.

Lees je goed in in de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd

Het is wel handig je goed voor te bereiden op wat er komen gaat. Je vrouw is zwanger, dat gaat al het een en ander veranderen in je relatie. Je krijgt te maken met enorme hormonale ups en downs. Op maandag slaat ze je je huis uit en op vrijdag bespringt ze je als een antilope. Handig om te weten dat dat allemaal door de hormonen komt.

En de bevalling… geloof me: het is echt de moeite waard om je daar in te verdiepen. Bij ons eerste kind had ik geen idee wat ik moest verwachten. Gelukkig hadden we een cursusje gedaan. Daardoor wist ik ongeveer wat ik moest verwachten. Zonder die cursus had ik echt als een blind paard rondgedraafd zodra de eerste weeën van Iris begonnen.

Nu had ik tenminste een plan en een realistische verwachting van de bevalling.

Maar, ook voor de kraamtijd is het handig je in te lezen. In het begin heb je nog een kraamhulp in huis, die helpt je de eerste hobbels over. Maar daarna moet je het echt allemaal zelf (oké, met je vrouw samen) doen. En er komt heus een hoop op je af.

Mijn tip: volg deze cursus speciaal voor mannen.

Neem het vaderschap serieus

Vader worden, en vooral vader zijn, is geen kleinigheid. Neem het serieus. Bereid je goed voor en zorg dat je na de geboorte van je kind een gelijkwaardige ouder kunt zijn, samen met je partner. Jij en de moeder hebben allebei de grote verantwoordelijkheid om jullie kind gezond en veilig zijn of haar plek in de wereld te laten vinden.

In dat licht gezien kan het ook geen kwaad om alvast over de relatie met je vriendin of vrouw na te denken: hoe verdelen we de zorg voor ons kind, maar ook belangrijk is het om tijd voor elkaar te blijven maken. Orienteer alvast voor een goede oppas, zodat je ook na de geboorte samen dingen kunt blijven doen.

Neem het wel serieus, Bart!

Mentale voorbereiding

Het laatste wat ik je wil meegeven is: bereid je mentaal voor. Je leven gaat veranderen. Ten positieve, vooral. Maar toch: lees ook wat niemand je vertelt.

Succes met het regelen

Nou, dat was alles. Valt mee, toch? Heb jij iets aan dit overzicht van wat je moet regelen als je vader wordt? Of denk jij nog steeds: help, ik word vader wat moet ik regelen? Ik lees het graag in een reactie.

Dadventures is mijn verhaal over het vaderschap met drie kinderen. Over de avonturen die we beleven en dus vooral het gebrek daaraan. Mijn doel? Iets van herkenning geven voor andere vaders, mijn ervaringen delen én de band tussen vader en kind versterken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.