Hoeveel suiker mag je kind per dag?

Hoeveel suiker mag een kind?

Ik ben zelf best wel een snoeperd. Ik heb soms echt van die cravings, dan koop ik een zak zoet-zure snoepjes van Red Band en dan begin ik te eten. Soms gaat de zak dan in één keer op. Niet best. Ook niet bepaald het goede voorbeeld voor mijn kids van 1, 3 en 5 jaar.

De verstandige en bewuste vader die ik probeer te zijn, is natuurlijk niet die kerel die zomaar een zak snoep wegwerkt. Je probeert je kinderen toch zo gezond mogelijk op te voeden en te veel suiker is niet goed, dat weten we allemaal. 

Voor mezelf is het natuurlijk ook niet bepaald gezond. 

Hoeveel snoep is goed voor kinderen

Red band snoep - Dadventures.nl

Dit komt je misschien bekend voor. Of ben ik de enige met dit probleem? Het gaat om het volgende: het is middag. Ik heb zin in een snoepje. Ik probeer stiekem een snoepje uit de trapkast te pakken. Mijn kinderen hebben dat DIRECT in de gaten. Ze draaien hun hoofd, rennen naar de kast en vragen: “Wat heb je?” Tja… heel soms weet ik mezelf er onderuit te kletsen: “Oh, niks. Ik moest even wat papieren pakken.” Heel fout, ik weet het. Maar meestal trappen ze daar niet in en vragen ze door: “Wat heb je in je mond?” En dan moet je wel toegeven dat je een snoepje eet. 

Dus ja, dan moet je je kinderen ook wel een snoepje geven, want je kunt toch moeilijk zelf staan te snoepen en je kinderen het verbieden. Toch? Dat vind ik lastig. Maar, eigenlijk heb ik helemaal geen idee van hoeveel snoepjes nu goed of niet goed zijn voor kinderen. Wat mogen ze op een dag aan suikers binnenkrijgen?

Ik maakte een rondje langs de velden van een aantal experts. Lees hieronder wat ik heb ontdekt. 

Wat zeggen experts over suikerinname 

Dus besloot ik eens uit te zoeken hoeveel suiker een kind mag en hoe snel je daar dan ongeveer aan zit. Ik maakte een rondje langs de velden van een aantal experts. Lees hieronder wat ik heb ontdekt. 

Vrije suikers zitten al snel aan het maximum

Bij het Diabetesfonds vind ik al snel dat kinderen eigenlijk maar weinig suiker mogen hebben.

“Kinderen zitten wat vrije suikers betreft al vrij snel aan hun dagelijkse maximum. Kinderen van 7 of 8 jaar die op een kinderfeestje een glas cola drinken, hebben al meer dan 6 suikerklontjes binnen, terwijl ze er per dag nog geen 9 mogen. Of wat te denken van zoet broodbeleg: 15 gram hagelslag op brood is gelijk aan 2,5 suikerklontje aan vrije suikers.” 

Oke, cola krijgen ze bij ons nooit, dus dat scheelt. Maar, een broodje hagelslag gaat er regelmatig wel in. Dus dat is al een kwart van de inname die ze volgens het Diabetesfonds binnen mogen krijgen. 

Hoeveel gram is een suikerklontje

Ik noem hierboven al de suikerklontjes. Deze zijn meestal 4 gram. Dat is dus 4 gram suiker, staat gelijk aan 16 kilocalorieën.

Een pakje appelsap per dag 

Bij Ouders van nu maken ze de vergelijking met behulp van een boterham met vruchtenhagel:

“Om even een voorbeeld te geven van hoe snel je kind deze hoeveelheid al hebt bereikt, één boterham met vruchtenhagel of een bakje vanillevla staat gelijk aan vijf suikerklontjes en een pakje appelsap zelfs zes.” 

Bij ouders van nu quoten ze de WHO die zegt dat een kind van 4 jaar vijf tot zes suikerklontjes per dag mag. Dat is dus één boterham met vruchtenhagel. Of één pakje appelsap. Wauw, best weinig. Ik geef Lauren vaak een pakje appelsap mee naar school. Dan zit ze dus al zo ongeveer aan haar tax. Soms doe ik er een brownie bij in de lunchtrommel… en dan thuis nog een snoepje. Da’s dus al te veel.

Je geeft als vader zelf het voorbeeld

Dit is geen suiker, maar klei

Bij het Kennis Centrum Suiker valt mijn oog op iets wat ik natuurlijk al lang weet:

“Voorbeeldgedrag van ouders heeft effect op het gedrag van hun kinderen.”  

En nog iets anders wat ik wel interessant vind:

“Professionals in de jeugdgezondheidszorg adviseren om kinderen bepaald voedsel (zoals snacks, snoep) niet te verbieden, omdat het kan leiden tot 'overeten' als 'verboden' voedsel wel beschikbaar is.”  

Verbieden is dus sowieso niet handig. 

Ook vind ik hier dat in 2018 ruim 11% van de kinderen tussen 4 en 17 jaar overgewicht had. Best veel. 

Hoeveel suiker mag een kind? 

Dus, hoeveel suiker mag een kind nou hebben? Ik besluit het advies van het Diabetesfonds maar aan te houden: voor kinderen van 4 tot 8 jaar is 35 gram vrije suikers genoeg, gelijk aan 9 suikerklontjes of een pakje appelsap en een half broodje met vruchtenhagel. 

Hierbij moet wel gezegd worden, dat dit uitgaat van een inactieve levensstijl. Als je kind veel beweegt en veel energie verbruikt, kan het dus ook meer suiker innemen. Het mag dus best wat meer zijn op een dag waarop ze naar school gaan, buiten spelen en veel energie verbruiken. 

Een kind van vier tot acht jaar mag dus een pakje appelsap en een half broodje met vruchtenhagel per dag.

Hoeveel suiker zit er in snoep?

Het spreekt dus voor zich, als je bovenstaande leest, dat een kind niet te veel kan snoepen op een dag. In snoep zit namelijk nogal veel suiker. In 10 gram spekkies zit bijvoorbeeld al 6,8 gram suiker. Als je dat voor het gemak even als gemiddelde neemt van hoeveel suiker er in snoep zit, dan heb je een idee.

Een stuk of 5 spekkies is dus al het maximum op een dag, als je die bovengrens van 35 gram vrije suikers aanhoudt. En dan rekenen we al het overige voedsel op een dag niet mee.

Hieronder nog een aantal snoepjes met daarachter de hoeveelheid suiker per stuk (dit heb ik allemaal van het Voedingscentrum):

  • 1 winegum: 2,5 gr suiker – dus 14 winegums per dag (best veel toch?)
  • 1 jellybean: 0,5 gr suiker – dus 70 jellybeans per dag
  • 1 zoet dropje: 2,1 gr suiker – dus circa 16 dropjes per dag
  • 1 blokje pure chocolade: 2,9 gr suiker – dus circa 12 blokjes op een dag
  • 1 lolly: 7,1 gr suiker – dus ongeveer 5 lollies op een dag

Let op de maximale suikerinname per dag

Denk er wel om: in bovenstaande lijstje ga ik uit van een totale suikerinname per dag van 35 gram. Daar kom je dus al veel sneller aan, omdat je nu eenmaal ook veel andere suikerrijke producten eet en drinkt.

Je kind eet niet alleen snoep (hoop ik). Maar ook andere dingen, zoals een snee brood (0,7 gram suiker), een schaaltje kwark (4,2 gram suiker), een appel (14 gram suiker) en bijvoorbeeld een glas chocolademelk (16,7 gram).

Hoeveel suiker zit er in een banaan?

Ook met fruit is het oppassen. Want, in een middelgrote banaan zit al snel 20 gram suiker. Dan zit je dus al over de helft van je suikertax (als je een kind bent.

Waarom mag een kind niet te veel suiker? 

Te veel suiker is slecht voor mensen en dus ook voor kinderen. Het Diabetesfonds wijst erop dat kinderen darmklachten en hoofdpijn kunnen ontwikkelen en dat ze onrustig gedrag kunnen vertonen. 

Suiker bestaat uit fructose en glucose. Glucose wordt deels als energie door je lichaam verbruikt. Fructose wordt door de lever verwerkt. Bij te veel fructose zet de lever het echter om in vet: dit kan leiden tot leververvetting, wat op zijn beurt weer tot diabetes type 2 kan leiden.  

Te veel suiker kan leiden tot onrustig gedrag, leververvetting, diabetes, een slecht gebit en verstoring van het eetpatroon.

Een ander serieus probleem is, als een kind te veel suikers eet, dat minder andere voedingsstoffen binnenkrijgt. Simpelweg omdat er minder andere dingen gegeten worden. Dat verstoort het evenwichtige eetpatroon, wat vanzelfsprekend weer tot allerlei ongezonde ontwikkelingen kan leiden. 

Suiker is ook nog eens niet goed voor de tanden, omdat suiker door bacteriën in de mond in zuur worden omgezet. En zuur tast het glazuur aan. 

Suiker maakt kind blij

Te veel suiker

Een kind wordt blij van suiker, omdat het zorgt dat er dopamine in de hersenen wordt afgegeven. Dit activeert het beloningscentrum in de hersenen, wat op zich een stimulans is om meer suiker te eten. Daarom vinden we het waarschijnlijk vaak zo lekker. 

Ik hoorde ook eens in een tv-college van Erik Scherder, dat we biologisch geprogrammeerd zijn om suikers te eten. Als oermensen kwamen we in de natuurlijk niet zo vaak suikers tegen, dus als we ze vonden, aten we ze snel op. Dat gaf snelle energie, en je wist nooit wanneer je het weer zou vinden. 

In onze huidige maatschappij, waar op elke straathoek een overvloed aan voedingsmiddelen verkrijgbaar is, heeft deze biologische aanleg natuurlijk geen doel meer. Maar, het biologische principe is nog steeds hetzelfde.

Investeren in levenslange gezondheid van je kind

Wat ik op meerdere plaatsen teruglees is dat de eerste 1000 dagen van het leven van een mens grote invloed hebben op zijn of haar dieetvoorkeuren gedurende de rest van het leven. Het kan dus geen kwaad, als je een baby hebt, goed op te letten wat je je kind geeft. 

Conclusie: we proberen te minderen

Dat te veel suiker niet goed is, lijkt me duidelijk. Er is niet echt een maximale suikerinname voor je kinderen te bepalen. Dat hangt ook erg af van wat ze verbruiken. En ik ben geen voedingsdeskundige, dus ik zou echt niet weten hoeveel dat is. 

Maar, als we de richtlijnen aanhouden die door bovenstaande partijen worden gegeven, zit je toch snel aan het maximum. Een beetje opletten dus. En zelf ook maar wat minder snoepen… 

We proberen in huis de suikerinname wel te minderen. Nou is deze al niet buitensporig hoog, maar het mag best wat minder zijn. Toch vind ik dat erg lastig. Mijn kinderen willen liever aanmaaklimonade dan water, en de aantal keren dat ze ‘s ochtends de thee (zonder suiker) laten staan is inmiddels niet meer te tellen. 

Mijn dochter krijgt dagelijks een beker water mee naar school en een boterham met beleg. Ook vaak wat rauwkost, dus best gezonde dingen, maar ook vaak nog iets lekkers erbij. Daar dan maar mee stoppen? Iets om over na te denken. Mijn ervaring is dat kinderen snel gewend zijn aan lekkere, zoete dingen en dat je ze daar dan niet snel weer van ontwend.

Snoepen mogen ze bij ons al niet veel, maar een snoepje per dag gaat er toch wel gauw in. Misschien toch vervangen door suikerarme alternatieven. Als iemand tips heeft, lees ik ze graag in de reacties. 

Dadventures is mijn verhaal over het vaderschap met drie kinderen. Over de avonturen die we beleven en dus vooral het gebrek daaraan. Mijn doel? Iets van herkenning geven voor andere vaders, mijn ervaringen delen én de band tussen vader en kind versterken.

3 Reacties

  1. Hoi Richard, dank voor je reactie! Ja je hebt gelijk hoor, het is niet bij te houden. Dat probeer ik in het blog ook een beetje te schetsen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.