Zwemles kind: nieuwe verplichting of kans?

Zwemles kind in de auto

Sinds enkele weken gaat mijn oudste dochter (4 jaar) naar zwemles. Dat is twee keer per week een uur. Op dinsdag en donderdag, van 18.30 tot 19.30 uur. Iris en ik hebben afgesproken dat we beide één keer gaan: ik op dinsdag en Iris op donderdag. Ja, mannen, wéér een extra verplichting. Of… kan ik mijn voordeel doen met de zwemles voor mijn kind?

Spitsuur nummer één bij ontbijt

Dat uurtje tussen 18.30 en 19.30 uur: dat is niet zomaar een uurtje. Dat is spitsuur nummer twee bij ons thuis. Het eerste spitsuur begint ‘s ochtends tussen 7.00 en 7.15 uur, als we ons uit bed worstelen om de dag te beginnen. Kinderen aankleden, ontbijtjes maken, lunchpakketjes maken en de kids op tijd wegbrengen naar school, peuterwerk, dagopvang of opa en/of oma. 

Aan tafel gaan hebben ze geen zin om te eten en zijn we continu bezig het ene na het andere kind weer aan tafel te krijgen, nadat ze ongevraagd en ongewenst weer eens met andere dingen bezig zijn.

Spitsuur nummer twee voor zwemles

Het tweede spitsuur, dat begint dus ‘s avonds zo rond etenstijd. Op de één of andere manier zijn onze drie kinderen (leeftijd 1, 3 en 4 jaar) net voor het eten altijd heel druk en hyperactief. Zodra we dan aan tafel gaan hebben ze meestal geen zin om te eten, vinden ze het eten vies (ongeveer een standaard-reactie) en zijn we continu bezig het ene na het andere kind weer aan tafel te krijgen, nadat ze ongevraagd en ongewenst weer eens met andere dingen bezig zijn. Ja, klinkt net alsof het vaderschap niet altijd leuk is.

Er tussenuit piepen

Na het eten krijgt het tweede spitsuur een vervolg, want – na het afruimen en opruimen – moeten er drie kinderen gedouched worden en aansluitend met een verhaaltje in bed gelegd worden. Ideaal dus als je precies om deze tijd er even tussenuit mag – met een goed doel: zwemles. Eigenlijk best lekker als je je kind even compleet aan anderen mag overdragen.

Mijn uurtje zwemles heeft inmiddels een aantal mooie standaardopties voor invulling gekregen.

Wat te doen tijdens de zwemles van je kind

Nu kunnen we door de coronabeperkingen niet bij de zwemles kijken, zoals dat vroeger wel kon. Ook even lekker koffie drinken en rustig wat lezen of werken in het restaurant is geen optie. Dus wat moet ik nou doen tijdens de zwemles van mijn kind?

Nou, ‘mijn’ uurtje zwemles heeft inmiddels een aantal mooie standaardopties voor invulling gekregen: boodschappen doen, hardlopen, wandelen of bloggen (dit doe ik dan vanuit de auto, in coronatijd). Zo blijkt een nieuwe verplichting toch een blessing in disguise te zijn. Want, ja, zelfs even alleen boodschappen doen is in ons drukke gezin een lekker rustmomentje. Bovendien is boodschappen doen altijd nodig, want de hoeveelheid brood en fruit die er doorheen gaat, neemt aardig toe. Dat belooft wat als ze ouder zijn… 

Laat mij de zwemles maar doen

Gezien de leeftijd van mijn kinderen zal ik de komende jaren nog héél veel uurtjes bij de zwemles gaan doorbrengen… prima, ik ga wel, lekker wat tijd voor mezelf! 

Edit november 2021: inmiddels zit Lauren in het diepe bad, is de zwemles verplaatst naar 16.00 uur en duurt het nog maar 45 minuten. Dat is net te weinig om echt wat te kunnen doen. Doordat het 's middags is, is het weer een extra item op de lijst van mijn papadag geworden.

Dadventures is mijn verhaal over het vaderschap met drie kinderen. Over de avonturen die we beleven en dus vooral het gebrek daaraan. Mijn doel? Iets van herkenning geven voor andere vaders, mijn ervaringen delen én de band tussen vader en kind versterken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.