Vaderdag tips, ideeën en inspiratie van papa zelf

Scheppen op het strand - dadventures.nl

Vaderdag 2021 staat voor de deur. Voor de mama’s die dit lezen en denken: “O ja, wanneer is dat ook alweer?” Vaderdag valt dit jaar op 20 juni 2021. Nu ben ik zelf de trotse vader van drie kinderen, waar ik me het hele jaar rond behoorlijk voor inspan. Dus, dan mag ik wel iets terug verwachten op deze dag, toch? Ik hoop dat ze meelezen en geef hier de nodige vaderdag tips en inspiratie voor een onvergetelijke dag.

Mijn advies voor de newborn daddy’s: verwacht er niet té veel van.

In Nederland valt vaderdag altijd op de derde zondag van juni. Mijn advies voor de newborn daddy’s: verwacht er niet té veel van. Waarschijnlijk wordt je ‘s ochtends verrast met een ontbijtje en krijg je een door de kleutermeester of -juf in elkaar geflanst knutselwerkje met, als je geluk hebt, wat vegen vingerverf van je eigen spruit er overheen. En de rest van de dag is het business as usual. Of ben ik nu té cynisch? 

Tips voor mijn ideale vaderdag 

Maar, wat willen wij vaders dan eigenlijk wel op vaderdag? Ik heb wel een vrij duidelijk beeld van mijn ideale vaderdag. Rond acht uur ‘s morgens word ik wakker gemaakt door Iris. Ze draagt een prachtig, kanten… nee, sorry, verkeerde fantasie. 

Nieuwe poging: rond acht uur ‘s morgens word ik wakker gemaakt door drie blije kinderen. Ze feliciteren me uitbundig met het feit dat ik zo’n fantastische vader ben. Dat ze mij als hun allergrootste voorbeeld ooit zien, dat ik geweldig ben en dat ze vandaag alles voor me zullen doen. Vervolgens gaan ze keurig stil bij me in bed liggen. Ze zeggen niets, klagen niet, maken geen ruzie en kijken samen met mij naar een Will Ferrell film

Op het strand hoef ik ze niet te helpen met insmeren, ze zeuren niet om ijsjes, ze doen braaf hun eigen ding en gaan zelfs helemaal zelfstandig naar de wc. Maxim verschoont zijn eigen luier.

Op het strand - dadventures.nl
Je mag mij ALTIJD meenemen naar het strand.

Daarna staat er beneden een goed ontbijt klaar. De kinderen kleden zichzelf aan. Ze zitten keurig aan tafel, maken geen rommel, knoeien niet en vertellen af en toe een hilarische grap. Dan gaan we op pad. Lekker naar het strand. De hele weg er naartoe zijn de kids vrolijk en rustig. Op het strand hoef ik ze niet te helpen met insmeren, ze zeuren niet om ijsjes, ze doen braaf hun eigen ding en gaan zelfs helemaal zelfstandig naar de wc. Maxim verschoont zijn eigen luier. Ik kan de hele dag boeken lezen, lekker liggen en muziek en podcasts luisteren. We gaan lekker met zijn vijven zwemmen en de kinderen kunnen dat ineens ook allemaal. We sluiten de dag af met een heerlijk feestje op het strand. Eten, drinken, vrolijkheid. Al mijn vrienden zijn er ineens. Wat een verrassing! Er staan liters bier koud. En… nee, laat maar.

Je begrijpt het, dit gaat never nooit gebeuren, natuurlijk. 

Laat ik overschakelen naar wat meer realistischere scenario’s. Lees verder voor mijn vaderdag tips.

Knutselwerk is standaard vaderdagcadeau 

Meestal krijg je als vader een knutselwerkje. En laten we eerlijk zijn, dat is natuurlijk leuk, maar wordt je er écht blij van? Soms smelt mijn hart erbij, maar ik kan er inmiddels ook een klaagmuur mee behangen. Hier dan ook geen inspiratie voor knutselwerkjes voor papa. Ik denk dat heel veel mensen, zoals meesters en juffen, veel beter zijn in het bedenken daarvan. Dus daar ga ik hier verder niet op in. 

Gouden vaderdag tip: laat me slapen

Wat voor elke vader een goed idee is: laat ons slapen. Geef ons op zondagochtend een uurtje extra bedtijd. Niet om half zeven op om de kleine uit zijn slaapzak te trekken, maar gewoon nog even snoozen. Niet al om kwart over zeven beneden op de bank, met dikke ogen Telekids Mini’s kijken, maar lekker in eigen bed verder dromen. Heerlijk. 

Zorg dat papa niet te veel moet

Ik vind het lekker als ik op vaderdag niets móet. Dat er niet zo veel verplichtingen zijn. Een dag geen luiers verschonen, geen eten koken, niet stofzuigen (wat we hier drie keer per dag kunnen doen), geen ontbijt maken voor de kinderen, de kinderen nergens heen brengen, niet ergens ophalen en ga zo maar door. 

In de ochtend dus wat langer op bed liggen. Dan genieten van een lekker ontbijtje (hoeft niet veel bijzonders te zijn, wat warme broodjes en een eitje volstaan) en een goede kop koffie. Laat me even lekker rustig zitten met een tijdschrift of een boek. 

Laat mij ‘s middags lekker Formule 1 kijken (die dag staat de Grand Prix op het circuit van Paul Ricard op het programma, niet de mooiste op de kalender, maar toch leuk) met een biertje. En daarna de barbecue aansteken. Dat laatste dat wil ik dan wel weer graag zelf doen, dat vertrouw ik mijn vrouw niet toe. 

Formule 1 kijken - dadventures.nl
Deze vaderdag staat er ook Formule 1 op het programma.

Verrassingsuitje als vaderdag idee 

Wat ook een erg leuk vaderdag idee is, is een verrassingsuitje. Hoe gaaf is het wanneer je als vader verrast wordt met een uitstapje? Een dagje strand, survivallen in de bossen, een rondje rijden in een vette sportwagen, bungeejumpen, parachutespringen, een rondje vliegen in een zweefvliegtuig. Of, als je het wat minder extreem zoekt: lekker uit lunchen in het pannenkoekenhuis, een mooie hut bouwen in het bos, naar de dierentuin of op de hei of een dagje naar de Efteling. 

In de Efteling - dadventures.nl
Met een bezoek aan de Efteling maak je mij (en ons allemaal) altijd blij. Hier nog zonder Maxim.

En tot slot nog een paar cadeaus als vaderdag tips 

Wij doen op vader- en moederdag niet echt aan cadeaus. Meestal kopen we wel wat kleins. Mocht je nu toch nog op zoek zijn naar wat inspiratie voor leuke vaderdagcadeaus, dan heb ik hier tot slot een paar tips. 

Een stoomkoker voor de gezonde vaders

Voor de gezonde vaders van Nederland is een stoomkoker onmisbaar. Stomen is één van de gezondste manieren om je eten te bereiden. Je verliest minder voedingsstoffen aan het kookwater en er komen geen slechte stoffen vrij, zoals bij bakken. Mooi ding voor de fit, healthy en culinair onderlegde papa’s. 

Een barbecue voor de klassieke vaders

Een vader zonder barbecue, wat is dat nou? Wil je de man des huizes verrassen met een mooie barbecue, weet dan dat er verschillende opties zijn. Een houtskoolbarbecue is iets wezenlijks anders dan een kamado. Is je man iemand die van slow cooking houd, dan ga je voor het laatste. Wil hij gewoon het vuur opstoken en snel een stapel hamburgers op de grill gooien, dan kies je de eerste variant.   

Frisdrankmachine voor de dorstige vader

De laatste tijd ben ik een beetje nieuwsgierig geworden naar een Sodastream. Een apparaat waarmee je water verandert in bruisende frisdankjes. Ik vind het verfrissend en lekker klinken. Dus, wie weet lezen mijn kinderen mee vandaag.

Een lokaal biertje voor alle vaders

Biertje van Hadrianus - Dadventures.nl
Een speciaalbiertje, lokaal gebrouwen. Altijd goed.

Welke man houdt er niet van een lekker biertje? Koop voor vaderdag eens een paar bijzondere, lokaal gebrouwen varianten. Is vaak hartstikke lekker, verrassend van smaak en je steunt er je locals mee. Ik drink graag deze van mijn collega Jeftha.

Vaderdag op de camping

Dit jaar is de kans groot dat ik met vaderdag in een tent op de camping zit. Ik houd dus rekening met een ontbijtje op het luchtbed, een beetje relaxen op een stoel en met wat geluk zit een lekkere barbecue er ook nog wel in. En daar kan ik best tevreden mee zijn! 

Heb jij wat gehad aan deze vaderdag tips? Wat zijn jouw leukste vaderdagervaringen? Deel ze in een reactie met mij! 

Dadventures is mijn verhaal over het vaderschap met drie kinderen. Over de avonturen die we beleven en dus vooral het gebrek daaraan. Mijn doel? Iets van herkenning geven voor andere vaders, mijn ervaringen delen én de band tussen vader en kind versterken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.