Vaderdag ideeën, tips en inspiratie van papa zelf

Scheppen op het strand - dadventures.nl

Vaderdag 2022 staat voor de deur. Voor de mama’s die dit lezen en denken: “O ja, wanneer is dat ook alweer?” Vaderdag valt dit jaar op zondag 19 juni 2022. Nu ben ik zelf de trotse vader van drie kinderen, waar ik me het hele jaar rond behoorlijk voor inspan. Dus, dan mag ik wel iets terug verwachten op deze dag, toch? Ik hoop dat mijn kinderen meelezen en geef hier de nodige vaderdag ideeën, tips en inspiratie voor een onvergetelijke dag.

Mijn advies voor de newborn daddy’s: verwacht er niet té veel van.

Vaderdag

Jullie kennen allemaal vaderdag wel, toch? Het is die ene dag in het jaar, waarop jij als vader he-le-maal niets hoeft te doen. De dag waarop je verwend wordt door je kinderen en je vrouw (… you wish). Ontbijtje op bed, een paar van de leuke zelfgemaakte knutswelwerkjes waar je er pas 10.000 van hebt. Helemaal leuk!

Het is vooral een leuke dag als er verder niet zoveel van je verwacht wordt. Dat jij als papa de hele dag een beetje je ding kunt doen. Dat zou fijn zijn.

Meestal krijg je een cadeautje, maar alles wat je echt wil is uitslapen en bier drinken.

Wanneer is vaderdag?

In Nederland valt vaderdag altijd op de derde zondag van juni. Mijn advies voor de newborn daddy’s: verwacht er niet té veel van. Waarschijnlijk wordt je ‘s ochtends verrast met een ontbijtje en krijg je een door de kleutermeester of -juf in elkaar geflanst knutselwerkje met, als je geluk hebt, wat vegen vingerverf van je eigen spruit er overheen. En de rest van de dag is het business as usual. Of ben ik nu té cynisch? 

Cadeau voor vader

Vroeger was vaderdag nog wat plechtiger. Dan werd er heel ingewikkeld een cadeau voor vader gemaakt. De kinderen spanden zich dan wekenlang met moeder in om met iets moois voor de dag te komen. Een pijp met een bladgouden randje, bijvoorbeeld. Of een deftige hoed met franjes. Of een groot mes om op zondag het vlees mee te snijden.

Tegenwoordig gaat het er iets eenvoudiger aan toe. Wij moderne papa’s hoeven geen hoed, geen pijp en vleesmes.

Nee, wij hebben andere behoeften.

Vaderdag cadeau top 10

Er is natuurlijk zoiets als een vaderdag cadeau top 10. Daarin vind je de meest populaire vaderdagcadeaus van dit moment.

Een totaal overbodig lijstje natuurlijk, want daarin vind je onder andere de onderstaande cadeautips:

Een persoonlijk cadeau

Lekker algemeen, deze. Een persoonlijk cadeau. Maar, dan heb je het dus over een product met een eigen tekst erop. Een stuk chocolade of een t-shirt. Je kunt tegenwoordig alles personaliseren en er zijn honderden websites te vinden die dat voor je kunnen doen.

Google op een persoonlijk vaderdagcadeau et voila, Google serves you.

Vertel eens, pap

Dit is dus zo’n boekje waar ik persoonlijk een beetje braakneigingen van krijg. Dan moet je als vader allemaal anekdotes en verhalen gaan invullen in zo’n boekje. In negen van de tien huishoudens belandt dit boek ergens in een lade en na een paar jaar, als de kinderen al schuifelend op hun eerste middelbare school-disco staan, denk je ineens: oh, shit, ik had dat boekje nog in moeten vullen.

En dan moet je enorm gaan graven in je geheugen om die leuke feitjes van 10 jaar geleden terug te halen. Hoe noemde ze het washandje ook alweer? Kleine kans dat je dan nog weet dat ze ‘haswandje’ zei.

Of geef maar eens antwoord op de vraag: ‘Wat is één van de mooiste dingen die je ooit hebt bereikt?’ Uhh, mooie vent die dan nog durft te beweren dat hij die promotie naar key account manager mooier vond dan de geboorte van zijn drie kinderen.

Leuk idee, prima concept. Maar de uitvoering hapert vaak (ik spreek uit eigen ervaring).

Rare gadgets

Een koffiemok met ‘Papa ik zal altijd je liefste kleine meisje grootste financiele last zijn’? Of met ‘World’s best farter, I mean father?’ Ha ha ha. Hilarisch, toch? Nee. Of wat dacht je van een borstel voor kale mannen? Leuk dat je nog even op je tekortkomingen gewezen wordt.

Nee, neem dan die gave emmer om bier in te koelen! Hoef je alleen maar een berg ijsblokjes in te gooien. Jij denkt nu: ‘Maar, ik heb toch een koelkast?’ Klopt, jij hebt een koelkast en dus totaal geen behoefte aan een emmer om bierflesjes in te doen.

Maar goed, sites met rare gadgets hebben blijkbaar toch bestaansrecht!

Apple air tag

Ja, voor de papa’s die altijd hun sleutels kwijt zijn! De Apple Air tag. Koop er direct vier. Dan kun je er één aan je sleutels doen, één aan je Macbook (alsof je die ooit kwijtraakt), één aan je telefoon (alsof je die ooit kwijtraakt) en één aan je telefoon (alsof je die ooit kwijtraakt). Maar, prima product op zich. Voor je vrouw.

Smart watch

Deze kan ik wel hebben hoor! Een mooie smartwatch is altijd welkom. Ik ben een groot liefhebbers van mooie horloges en dan hoort een smartwatch toch wel in die collectie thuis. Ze zijn er van Samsung, Apple en vele andere merken.

Best gaaf zo’n ding. Het houd je hartslag bij, vertelt je wanneer je gestresst bent (altijd als de kinderen in de buurt zijn), je bedient er Spotify mee en je kunt ermee bellen.

Een eigen ster

Een ster naar jou vernoemd, inclusief een echt certificaat. Best een gaaf idee. Jammer dat het een totaal waardeloos idee is, want wat moet je met een ster? Een brok lichtgevend plasma met 72% waterstof dat ergens totaal onbereikbaar ver weg in de ruimte zweeft?

Leuk, hoor.

Een geurtje

Voor de mama’s die het echt niet meer weten is er altijd de escape van een geurtje. Stap je lokale Douglas of ICIParis binnen en vraag om een mannengeurtje. De rijkelijk opgemaakte dames verwijzen je naar het rek gevuld met kruidige, leerachtige muskusgeuren.

Je kunt je ook gewoon elke ochtend insmeren met gember en nootmuskaat – opmerkingen van collega’s gegarandeerd.

Lekker koken voor papa

Dit is wel serieus een heel erg leuk cadeau natuurlijk. Als je kids voor je koken terwijl jij lekker op de bank een paar biertjes naar binnen tikt: dat is genieten. Jammer dat ze meestal niet verder komen dan een lullige broccolischotel met aardappels en kookroom, maar hey, een 10 voor de poging!

Cadeaubon voor auto wassen

Ik ga altijd naar de wasstraat, want daar krijg je tenminste een goed programma met was en bodemreiniging. En nog meer dingen. Desondanks is een cadeaubon voor het wassen van je auto wel een heel cute vaderdagcadeau. Kijk ze eens hannessen met die slang en die emmers met zeep. Berg wel eerst de schuursponjes op.

Foto van de kinderen

In de top tien van vaderdagcadeaus een blijvertje: een leuke, mooie, ontroerende of gewoon grappige foto van de kinderen. Ik gaf er zelf ook een paar cadeau voor moederdag (op canvas). Maar foto’s van de kids zijn eigenlijk atijd goed!

Tips voor mijn ideale vaderdag 

Maar, wat willen wij vaders dan eigenlijk wel op vaderdag? Ik heb wel een vrij duidelijk beeld van mijn ideale vaderdag. Rond acht uur ‘s morgens word ik wakker gemaakt door Iris. Ze draagt een prachtig, kanten… nee, sorry, verkeerde fantasie. 

Nieuwe poging: rond acht uur ‘s morgens word ik wakker gemaakt door drie blije kinderen. Ze feliciteren me uitbundig met het feit dat ik zo’n fantastische vader ben. Dat ze mij als hun allergrootste voorbeeld ooit zien, dat ik geweldig ben en dat ze vandaag alles voor me zullen doen. Vervolgens gaan ze keurig stil bij me in bed liggen. Ze zeggen niets, klagen niet, maken geen ruzie en kijken samen met mij naar een Will Ferrell film

Op het strand hoef ik ze niet te helpen met insmeren, ze zeuren niet om ijsjes, ze doen braaf hun eigen ding en gaan zelfs helemaal zelfstandig naar de wc. Maxim verschoont zijn eigen luier.

Op het strand - dadventures.nl
Je mag mij ALTIJD meenemen naar het strand.

Daarna staat er beneden een goed ontbijt klaar. De kinderen kleden zichzelf aan. Ze zitten keurig aan tafel, maken geen rommel, knoeien niet en vertellen af en toe een hilarische grap. Dan gaan we op pad. Lekker naar het strand. De hele weg er naartoe zijn de kids vrolijk en rustig. Op het strand hoef ik ze niet te helpen met insmeren, ze zeuren niet om ijsjes, ze doen braaf hun eigen ding en gaan zelfs helemaal zelfstandig naar de wc. Maxim verschoont zijn eigen luier. Ik kan de hele dag boeken lezen, lekker liggen en muziek en podcasts luisteren. We gaan lekker met zijn vijven zwemmen en de kinderen kunnen dat ineens ook allemaal. We sluiten de dag af met een heerlijk feestje op het strand. Eten, drinken, vrolijkheid. Al mijn vrienden zijn er ineens. Wat een verrassing! Er staan liters bier koud. En… nee, laat maar.

Je begrijpt het, dit gaat never nooit gebeuren, natuurlijk. 

Laat ik overschakelen naar wat meer realistischere scenario’s. Lees verder voor mijn vaderdag tips.

Knutselwerk is standaard vaderdagcadeau 

Meestal krijg je als vader een knutselwerkje. En laten we eerlijk zijn, dat is natuurlijk leuk, maar wordt je er écht blij van? Soms smelt mijn hart erbij, maar ik kan er inmiddels ook een klaagmuur mee behangen. Hier dan ook geen inspiratie voor knutselwerkjes voor papa. Ik denk dat heel veel mensen, zoals meesters en juffen, veel beter zijn in het bedenken daarvan. Dus daar ga ik hier verder niet op in. 

Gouden vaderdag tip: laat me slapen

Wat voor elke vader een goed idee is: laat ons slapen. Geef ons op zondagochtend een uurtje extra bedtijd. Niet om half zeven op om de kleine uit zijn slaapzak te trekken, maar gewoon nog even snoozen. Niet al om kwart over zeven beneden op de bank, met dikke ogen Telekids Mini’s kijken, maar lekker in eigen bed verder dromen. Heerlijk. 

Geef iets origineels, een investering bijvoorbeeld

Misschien is het wel interessant om voor vaderdag eens iets origineels te geven. Iets waarmee papa iets kan, zoals meer geld verdienen voor zijn gezin. Zoals een training waarmee je alles leert over handelen in cryptocurrency. Met deze online cursus leer je om te investeren en te traden in cryptomunten. De crypto experts van AllesOverCrypto hebben 8 jaar ervaring op het gebied van cryptocurrency’s en blockchain.

Zo leert papa met deze cursus meer over hoe hij geld kan verdienen met cryptocurrency’s.

Misschien wel interessant om je eens in te verdiepen!

Ben je meer van de andere investeringen?

Lees hier hoe je binnen 5 minuten 30 winstgevende aandelen selecteert.

Investeer in goud en zilver

Iets anders interessants, en wat ik zelf ook (mondjesmaat) doe, is investeren in goud en zilver. Dit zijn behoorlijk waardevaste edelmetalen die bovendien vaak tegen de trends in gaan. Dus, gaat het goed met de economie, dan gaat het vaak minder goed met goud en zilver. Maar, in deze tijden van inflatie en economische teruggang (onder andere door de sancties en de oorlog in Oekraïne), gaan de goud- en zilverkoersen dus wel lekker.

Goud is sinds een jaar geleden ruim 20% in waarde gestegen. Als je destijds dus voor € 5.000,- in goud had zitten dan is dat nu € 6.000,- waard.

Wil je hier meer over lezen? Dan raad ik de handleiding over valkuilen over het investeren in gouden en zilveren munten aan.

Zorg dat papa niet te veel moet

Ik vind het lekker als ik op vaderdag niets móet. Dat er niet zo veel verplichtingen zijn. Een dag geen luiers verschonen, geen eten koken, niet stofzuigen (wat we hier drie keer per dag kunnen doen), geen ontbijt maken voor de kinderen, de kinderen nergens heen brengen, niet ergens ophalen en ga zo maar door. 

In de ochtend dus wat langer op bed liggen. Dan genieten van een lekker ontbijtje (hoeft niet veel bijzonders te zijn, wat warme broodjes en een eitje volstaan) en een goede kop koffie. Laat me even lekker rustig zitten met een tijdschrift of een boek. 

Laat mij ‘s middags lekker Formule 1 kijken (die dag staat de Grand Prix op het circuit van Canada op het programma, niet de mooiste op de kalender, maar toch leuk) met een biertje. En daarna de barbecue aansteken. Dat laatste dat wil ik dan wel weer graag zelf doen, dat vertrouw ik mijn vrouw niet toe. 

Formule 1 kijken - dadventures.nl
Deze vaderdag staat er ook Formule 1 op het programma.

Verrassingsuitje als vaderdag idee 

Wat ook een erg leuk vaderdag idee is, is een verrassingsuitje. Hoe gaaf is het wanneer je als vader verrast wordt met een uitstapje? Een dagje strand, survivallen in de bossen, een rondje rijden in een vette sportwagen, bungeejumpen, parachutespringen, een rondje vliegen in een zweefvliegtuig. Of, als je het wat minder extreem zoekt: lekker uit lunchen in het pannenkoekenhuis, een mooie hut bouwen in het bos, naar de dierentuin of op de hei of een dagje naar de Efteling. 

In de Efteling - dadventures.nl
Met een bezoek aan de Efteling maak je mij (en ons allemaal) altijd blij. Hier nog zonder Maxim.

En tot slot nog een paar cadeaus als vaderdag tips 

Wij doen op vader- en moederdag niet echt aan cadeaus. Meestal kopen we wel wat kleins. Mocht je nu toch nog op zoek zijn naar wat inspiratie voor leuke vaderdagcadeaus, dan heb ik hier tot slot een paar tips. 

Een stoomkoker voor de gezonde vaders

Voor de gezonde vaders van Nederland is een stoomkoker onmisbaar. Stomen is één van de gezondste manieren om je eten te bereiden. Je verliest minder voedingsstoffen aan het kookwater en er komen geen slechte stoffen vrij, zoals bij bakken. Mooi ding voor de fit, healthy en culinair onderlegde papa’s. 

Een barbecue voor de klassieke vaders

Een vader zonder barbecue, wat is dat nou? Wil je de man des huizes verrassen met een mooie barbecue, weet dan dat er verschillende opties zijn. Een houtskoolbarbecue is iets wezenlijks anders dan een kamado. Is je man iemand die van slow cooking houd, dan ga je voor het laatste. Wil hij gewoon het vuur opstoken en snel een stapel hamburgers op de grill gooien, dan kies je de eerste variant.   

Frisdrankmachine voor de dorstige vader

De laatste tijd ben ik een beetje nieuwsgierig geworden naar een Sodastream. Een apparaat waarmee je water verandert in bruisende frisdankjes. Ik vind het verfrissend en lekker klinken. Dus, wie weet lezen mijn kinderen mee vandaag.

Een lokaal biertje voor alle vaders

Biertje van Hadrianus - Dadventures.nl
Een speciaalbiertje, lokaal gebrouwen. Altijd goed.

Welke man houdt er niet van een lekker biertje? Koop voor vaderdag eens een paar bijzondere, lokaal gebrouwen varianten. Is vaak hartstikke lekker, verrassend van smaak en je steunt er je locals mee. Ik drink graag deze van mijn collega Jeftha.

Luiertas voor mannen

Dit is wel een heel leuk cadeau. Ik had het zelf best eens willen ontvangen! Als man is het niet altijd even stoer om met zo’n fluffy luiertas van je vrouw over straat te gaan. Daarom is een luiertas voor mannen echt wel een gaaf cadeau voor de zelfbewuste vader, die zijn kids nog in de luiers heeft zitten.

Laatste tip: meer zelfvertrouwen

Er zijn natuurlijk mannen zat met een zelfvertrouwen dat tegen de plinten op klotst. Maar, er zijn ook exemparen, zoals ik, die er wel wat extra van kunnen gebruiken.

Voor deze mannen is een cursus zelfvertrouwen misschien wel een origineel idee.

Deze online cursus geeft je een uitstekend stappenplan om je zelfvertrouwen te vergroten. Het hoeft geen jaren te duren om je zelfvertrouwen te ontwikkelen! Je wordt stap voor stap begeleid. Talloze cursisten zijn je voorgegaan.

Dit is een resultaatgerichte, praktische èn effectieve methode om je zelfvertrouwen te vergroten. Je ontvangt vragen en opdrachten om in de praktijk te oefenen. Zodat je direct het resultaat merkt. Zodat je een sterk en Blijvend Zelfvertrouwen ontwikkelt dat je nooit meer in de steek laat!

Vaderdag 2022 Nederland

Niet vergeten: vaderdag 2022 is op zondag 19 juni. Heb jij nog tips of ideeën voor leuke vaderdagcadeaus of verrassingen?

Vaderdag op de camping

Dit jaar is de kans groot dat ik met vaderdag in een tent op de camping zit. Ik houd dus rekening met een ontbijtje op het luchtbed, een beetje relaxen op een stoel en met wat geluk zit een lekkere barbecue er ook nog wel in. En daar kan ik best tevreden mee zijn! 

Heb jij wat gehad aan deze vaderdag tips? Wat zijn jouw leukste vaderdagervaringen? Deel ze in een reactie met mij! 

Dadventures is mijn verhaal over het vaderschap met drie kinderen. Over de avonturen die we beleven en dus vooral het gebrek daaraan. Mijn doel? Iets van herkenning geven voor andere vaders, mijn ervaringen delen én de band tussen vader en kind versterken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.