Traphekje boven of beneden?

Bart bij een traphekje

Met de komst van je eerste kindje komen er nogal wat veranderingen op je af. Het lichaam van je vrouw, bijvoorbeeld, verandert. De inrichting van de woonkamer, waar een box ineens een prominente plaats moet innemen, verandert. Je slaapritme verandert. En… er moet nagedacht worden over traphekjes. Maar, waar plaats je ze? Beneden, boven of beneden én boven? Traphekje boven of beneden, lees hier wat ik ervan vind. 

Zoek je een betaalbaar traphekje? Zoek hier even.

Eerst heb je nog geen traphekje nodig 

Zodra je eerste geboren wordt is een traphekje nog niet noodzakelijk. Een heleboel andere spullen heb je wel nodig. Maar, zodra je oogappeltje gaat kruipen kun je er maar beter als de kippen bij zijn om je trapgat hermetisch af te sluiten. 

Het ligt dan voor de hand om alleen boven een traphekje te plaatsen. Je baby is immers nog lang niet in staat om de eerste trede van de trap op te kruipen. Van boven naar beneden rollen is daarentegen wel een realistisch scenario en dat voorkom je liever.

Van Asten Babysuperstore

Totdat de baby gaat kruipen

Maar, dan wordt je baby een peuter. Hij of zij gaat steeds meer eten wat jij eet, het verschonen van de luiers begint serieus een smerig karwei te worden en je baby gaat al een beetje brabbelen. De eerste woordjes komen voorbij (nee, het is geen papa) en je maakt vol trots ritjes op de fiets terwijl je peuter knikkebollend voorop zit. 

En dan. Dan komt het moment: je zit rustig voor de televisie. Je hebt niet in de gaten dat je de deur naar de hal open hebt laten staan. Je peuter kruipt vrolijk de hal in en begint zonder enige twijfel aan zijn eerste stappen op de grote mensen trap. Nou ja, stappen. Het kruipt als een soort slang met ledematen die eerste trede op. Dat gaat goed. Dan kan die tweede trede er ook nog wel bij. 

Dat gaat ook goed. Je éénjarige bevindt zich nu op een heftige 40 centimeter boven de begane grond, het hoogst waarop hij of zij zich ooit ongezekerd heeft bevonden. Vol trots bekijkt je kind de wereld aan zijn voeten, totdat… je vrouw het in de gaten krijgt. 

“Bááááááárt! Hij zit op de trap!!!! HEB JE DE DEUR NIET DICHT GEDAAN!!!” (vervang Bart door je eigen naam voor een realistischer effect). Je schrikt je de pleuris en staat in een ruk op van de bank. Je trekt een sprintje naar de hal waar je je vrouw nog net met een Mega Mindy-achtige beweging het kind van de trap ziet plukken. 

Shit. 

En nu? Een traphekje beneden aan de trap plaatsen, is dat echt nodig? 

Nee! 

Nou ja. Natuurlijk moet je het helemaal zelf bepalen. En, natuurlijk is het absoluut het veiligst als je zowel beneden als boven een traphekje plaatst. 

Maar… het is niet altijd praktisch.

Zeker in de gemiddelde doorzonwoning kan zo’n traphekje in de hal behoorlijk in de weg zitten. Dan moet je een soort pirouette langs het hekje en de schoenenkast op maken om open te doen voor je laatste lading schoenen van Zalando of de tiener die met een elektrische fiets je lading döner kebab komt brengen. 

Daarom hebben wij wel een traphekje boven en geen traphekje beneden. Dat betekent dat we met de kleintjes er wel altijd op moeten letten dat we de tussendeur naar de hal dicht houden. En nu is dat voor ons goed te doen, wij waren er zo aan gewend. Maar, met twee iets oudere kinderen (van een jaar of 2 en 4) in huis, was dat natuurlijk een stuk ingewikkelder. 

Als Estelle naar de WC geweest is slingert ze de deur open en stormt ze de woonkamer binnen. Helemaal klaar om direct verder te gaan met de belangrijkste opgave in haar leven: het bouwen van een HUIS van DUPLO. Nou ja, een huis… het is een verzameling stenen die in willekeurige vorm op elkaar gestapeld is, maar oké, we noemen het een huis. 

Ondertussen staat die deur dus nog wagenwijd open en, ja hoor, Maxim heeft het in de gaten en is inmiddels al begonnen aan zijn stairway to… de overloop. Dan moet ik snel de hal in, Maxim van de trap plukken en Estelle er voor de 429e keer op wijzen dat ze altijd de deur dicht moet doen. 

Als je dat er voor over hebt, zoals ik, dan plaats je gewoon GEEN traphekje beneden in de hal. Als je nu denkt: ik heb een ruime hal en ik heb geen zin om de tussendeur altijd dicht te houden, dan plaats je gewoon wel een traphekje. 

En als je geen tussendeur hebt of je trap bevindt zich in de woonkamer, dan moet je wel een traphekje plaatsen. Simpel. 

Op de zoldertrap plaats je natuurlijk altijd boven en beneden een traphekje. Je wil niet dat je kind in een slaperige bui de trap naar zolder neemt en halverwege een trede mist. Je nachtrust is wel een traphekje waard, toch? En natuurlijk, de gezondheid van je kind ook wel. 

Traphekje kopen

Nu wil je natuurlijk, na al dat lezen over traphekjes, graag een traphekje kopen.

Neem er bijvoorbeeld zo één, waarbij je niet hoeft te boren. Makkelijk te plaatsen en goed instelbaar.

Uiteindelijk moet je natuurlijk zelf weten welk traphekje je koopt. Ik ga je hier geen advies geven, want er zijn zoveel traphekjes en ja, volgens mij zijn ze allemaal wel behoorlijk goed. Het is wel handig om een traphekje te kopen met de juiste certificering.

Plaats jij je traphekje boven of beneden?

Heb jij boven én beneden een traphekje? Waarom wel of waarom niet? Laat het weten in een reactie!

Wil je meer weten over het vaderschap en wat je allemaal nodig hebt? Lees mijn blogs over de beste vaderschapsboeken, wat je moet regelen als je vader wordt of over cadeaus voor aanstaande vaders.

Op deze pagina staan affiliate links. Hiermee krijg ik een (heel) klein bedrag, wanneer jij via die link iets koopt. Het kost jou niks extra. Ik plaats alleen links waar ik zelf achter sta!

Dadventures is mijn verhaal over het vaderschap met drie kinderen. Over de avonturen die we beleven en dus vooral het gebrek daaraan. Mijn doel? Iets van herkenning geven voor andere vaders, mijn ervaringen delen én de band tussen vader en kind versterken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.