Beste boeken voor aanstaande vaders – complete lijst (2022)

boeken aanstaande vaders

Als je voor het eerst vader wordt, heb je een hoop om je op voor te bereiden. De kans is vrij groot dat je een aantal boeken cadeau krijgt die gaan over het vaderschap. Hieronder zet ik de beste boeken voor aanstaande vaders op een rijtje. Wat is nou het beste boek voor de aanstaande vader? En welke het leukste, het meest complete of gewoon het grappigste? In dit artikel het complete overzicht van boeken over het vaderschap.

Een boek over vaderschap is natuurlijk ook een leuk cadeau voor vaderdag. Zeker voor nieuwe vaders.

Zwangerschapsboeken voor mannen

Er wordt online vaak gesproken over zwangerschapsboeken voor mannen. Ik vind het zelf een beetje een gekke term. De man is immers niet zwanger. Dus, waarom zou je het een zwangerschapsboek noemen? Natuurlijk is het wel relevant voor jou als man om te weten wat je tijdens de zwangerschap van je vrouw kunt verwachten.

De onderstaande boeken gaan dan ook stuk voor stuk in op de zwangerschap van je vrouw. Toch zou ik ze zelf geen zwangerschapsboeken noemen, maar gewoon boeken voor aanstaande vader. Of, oke, vooruit dan, boeken voor aanstaande papa’s.

Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!

Kluun vaderschapsboek

Dit boek is al jarenlang één van de best verkochte boeken over het vaderschap. Kluun beschrijft op geestige en originele wijze wat je van je nieuwe rol kunt verwachten. Het boek is niet alleen grappig, maar ook zeker informatief en nuttig.

Voor de aanstaande papa die het graag luchtig houdt, maar toch uitgebreide informatie zoekt. Het boek heeft ook lang op mijn eigen nachtkastje gelegen voordat mijn oudste dochter werd geboren. Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt! is een heerlijk boekje om elke avond even kort wat in te lezen.

Aanpakken voor aanstaande vaders

boek voor aanstaande vaders

Verloskundige David Borman schreef dit complete naslagwerk voor aanstaande vaders. Vrijwel alles wat je van het vaderschap wilt weten, staat erin. Zeker ook over de bevalling, waar de schrijver natuurlijk veel ervaring mee heeft.

In dit boek lezen de aanstaande vaders alles over de do’s en don’ts voor, tijdens en na de bevalling. Gaat ook in op hoe je als man je vrouw kunt ondersteunen bij de bevalling. Wordt gezien als één van de meest complete en grondige boeken voor aanstaande vaders.

David Borman geeft trouwens ook een vaderschapscursus.

Babymanagement voor mannen

Boek babymanagement voor mannen

Babymanagement voor Mannen van Henk Hanssen is een praktisch handboek om van je gezin een succesvolle onderneming te maken. Een boek met duidelijke taal en heldere uitleg over allerlei zaken omtrent het vaderschap.

Een boek dat, zoals de titel al doet vermoeden, vanuit een soort managementperspectief is geschreven. Je baby wordt behandeld als een product dat ontwikkeld moet worden en daarbij horen vragen als: wat kost de opvoeding van een kind? Wat zijn de beste apps om je te helpen als je een baby hebt? Hoe combineer je werk en privé? En hoe verandert het vaderschap je leven?

Door Viva omschreven als: ‘Een bijbel voor vaders!’ Tja, of dat nou een goede aanbeveling is, laat ik aan jou.

Commando Papa: Basistraining

Geschreven door een professionele bokser uit Ierland: Neil Sinclair. Ik weet niet of professionele boksers ook automatisch goed zijn in het vaderschap, maar deze man heeft er in elk geval een boek over geschreven: Commando Papa.

Het boek heeft een no-nonsense stijl met humor en, zoals de titel doet vermoeden, een soort quasi militaire insteek. Het runnen van een gezin is namelijk een soort militaire operatie, volgens Neil.

Je vindt in dit boek voor vaders stap-voor-stap instructies en heldere richtlijnen voor je vaderschap. Hoe richt je je basiskamp (je huis) in? Wat doe je als de nieuwe rekruut (je baby) gearriveerd is? Je snapt het principe wel. Je moet er een beetje van houden, denk ik.

Het boek richt zich met name op de eerste drie jaren van je kind.

Daddycation

Stephen van der Leij schreef dit boek over toegewijd vaderschap. Dus, niet ‘gewoon’ betrokken vaderschap, nee: toegewijd vaderschap. Een eigentijds boek met humor, maar ook ruimte voor kwetsbaarheid en onzekerheid.

Het boek probeert je te helpen de beste vader voor je kind te worden. En daarvoor zul je eerst in je eigen ziel moeten kijken: wat is je verdriet, wat zijn je dromen, gemiste kansen? Het vraagt wat werk aan jezelf: toegewijd vader wordt je niet zomaar.

Handboek voor vaders

boeken voor aanstaande vaders

Ook presentator, programmamaker en talkshowhost Beau van Erven Dorens heeft een duit in het zakje van de vaderschapsboeken gedaan. Recht van spreken heeft hij zeker: Beau heeft vier zoons en dus wel het één en ander te melden over het vaderschap.

Van Ervens Dorens schrijft op een beetje een puberale en komische toon. De insteek is wel origineel, zoals op de achterflap staat: dit is geen boek over kinderen, dit is een boek over jou. Over hoe jij, vader, zonder schaamte en verval de kinderjaren overleeft.

Beau vertelt je onder andere hoe je reageert op de eerste tekening van je kind (en wanneer je ‘m weg mag gooien), hoe je ervoor zorgt dat je niet moe en dik wordt, maar moe en mager, en hoe je de seks met je vrouw een beetje leuk houdt na al die jaren.

Een rijk geïllustreed boek.

Tip: ook te lezen en luisteren in de Bibliotheek.

Vader worden voor dummies

Matthew Miller schreef dit boek voor de schier oneindige ‘dummies’ reeks. Dat zijn meestal niet mijn favorieten, omdat ze het niveau van een uurtje Googelen niet altijd overstijgen.

Vader worden voor dummies past volgens mij prima in de reeks. Het boek benadert het vaderschap op een wat zakelijke en ook Amerikaanse manier. Veel feiten, lessen biologie en typisch Amerikaanse dingetjes, zoals direct 112 bellen bij een schaafwond.

Tuurlijk schatje

Boek voor aanstaande vaders door jasper Rombout.

Bier drinken als oplossing voor zo ongeveer al je problemen? Dat klinkt mij goed in de oren. En dat is ook precies wat auteur Jasper Rombout van Tuurlijk Schatje adviseert.

Jasper gaat in op de hormonale terreur van je vrouw, waar je als man tijdens de zwangerschap maar mee om moet zien te gaan. Hij leert je precies wanneer je moet duiken of even extra lief moet zijn.

Tuurlijk Schatje is gebaseerd op de aantekeningen van de auteur tijdens de zwangerschap van zijn vrouw. Het gaat dan ook met name in op de zwangerschap, die van week tot week en van dag tot dag beschreven wordt. Het is daardoor

Scherp en komisch geschreven boek (Jasper schrijft voor zijn beroep, net als ik copywriter ben). Eén van de meer originele boeken voor aanstaande vaders!

Tip: lees hier gratis een paar hoofdstukken uit dit vaderschapsboek.

De eerste keer… vader

boek voor aanstaande vaders

Pieter Both is de auteur van dit boek. Hij is dominee en heeft zelf vijf kinderen dus weet best het één en anders over het vaderschap te vertellen.

Dit boek gaat in op het avontuur dat je als vader aangaat. Je relatie, je vriendschappen, je zelfbeelden: alles verandert. Ook je contact met God wordt behandeld – niet aan te bevelen voor atheïsten als ik, dus.

Boek met veel humor en eigen ervaringen van de auteur.

Vaders eerste jaar

boeken aanstaande vaders

Gerard Janssen, de auteur van dit boek, is niet zomaar iemand. Hij studeerde natuurkunde en promoveerde op fysische oceanografie. Toch vond hij het leuker om te schrijven. Dat resulteerde in een lijst van 20 bestsellers.

In Vaders eerste jaar benadert Gerard Janssen het vaderschap met een wetenschappelijke blik. Het gaat in op de ontwikkelng van het babybrein en dat van een jonge moeder. Want ook dat laatste verandert enorm. Daar moet je als nieuwe papa wel mee om kunnen gaan.

Het boek is een gids waarin van week tot week wordt uitgelegd wat er gebeurt en wat er nodig is. Het combineert oude wijsheden met de laatste wetenschappelijke resultaten.

Een uitgebreid boek met veel feitelijke, onderbouwde informatie.

Het grote vaderboek

boeken voor aanstaande vaders

Dit boek van Arend van Dam belicht het vaderschap op alle mogelijke manieren. In talrijke gesprekken met de meest uiteenlopende vaders ontstaan een breed beeld van het vaderschap.

Gaat in op de bekende vragen, zoals wat je moet doen tijdens de bevalling, naar welke school doe je je kind, ga je minder werken na de bevalling?

Een boek vol praktische tips en aanwijzingen.

Zwangerschapsboek voor mannen

Nog een boek van auteur Gerard Janssen. Had ik al gezegd dat hij ruim 20 bestsellers geschreven heeft? In dit boek gaat hij specifiek in op de zwangerschap van je vrouw.

Ook in dit boek volg je van week tot week de ontwikkeling van de baby in de buik en de hormonale veranderingen bij je vrouw. Mooi geillustreerd boek.

Echter, ik denk niet dat het voor de gemiddelde toekomstige vader nodig is de onderwerpen (zwangerschap en alles na de geboorte) te splitsen in twee verschillende boeken. Dat kan ook prima in één boek, zoals de andere boeken uit deze lijst aantonen.

Voor het eerst papa

boeken voor aanstaande vaders

Voor het eerst papa is een erg toepasselijke, maar ook behoorlijk simplistische titel voor een boek voor aanstaande vaders. Lionel Pailles schreef dit boek.

Het boek gaat (zoals de meeste boeken voor aanstaande vaders) in op ‘alles wat je moet weten over de zwangerschap, geboorte en verzorging van je baby.’ Inclusief lijsten met geluksmomenten en 50 vragen om de vaderschapsreflexen te toetsen.

Vaderschap voor beginners

Voorkant

Tjeerd van der Weijden, journalist uit Rotterdam, schreef dit boek Vaderschap voor beginners. Hij heeft één kind. In dit boekje gaat hij in op alles rondom het vaderschap. Hoe overwin je je angst om vader te worden? Hoe kun je voor en na de geboorte een seksleven hebben? Wat je wel en niet moet doen tijdens de zwangerschap, hoe je met je baby een work out kunt doen, hoe je je huis babyveilig maakt en hoe je anderen over je babygeluk vertelt, bijvoorbeeld.

Dit boek helpt je op weg, totdat je kindje één jaar wordt.

Nieuw boek voor vaders

Nieuw Boek voor vaders

Een boek voor aanstaande vaders, geschreven door Claudine Crommar. Een vrouw, dus.

Het boek gaat over liefde, gevoelens, slaap en voeding, taal en ontwikkeling, veiligheid en begripsvermogen. Maar ook over angst, boosheid, agressie en socialisatie.

Je merkt het al, dit boek heeft een wat meer therapeutische inslag. Auteur Claudine Crommar is dan ook psychoanalytisch therapeute. Ze heeft onder andere jarenlang in Parijs met ouders en baby’s gewerkt en de vele inzichten opgeschreven in dit boek.

Kickstart je vaderschap

Kickstart je Vaderschap

Dit boek van Robin van Tilburg profileert zich als ‘dé inspiratiegieds voor aanstaande vaders’. Dit boek behandelt niet alleen de gebruikelijke vaderschaps-, zwangerschaps-, bevallings- en opvoedingsthema’s, maar deelt ook verhalen van andere vaders.

En de praktische tips ontbreken uiteraard ook niet.

In dit boek lees je hoe je de best mogelijke start voor je gezin garandeert en hoe je vanaf dag één kunt bouwen aan een band met je kind. Het gaat ook in op het belang van jouw aanwezigheid als vader in de eerste weken na de bevalling en de balans tussen werk en ouderschap.

Met Kickstart je vaderschap zet je een mooie eerste stap in jouw ontwikkeling tot een betrokken vader.

Tip: lees hier een stuk in het boek.

F*ck it list Book voor papa’s

boeken voor aanstaande vaders

Jacob & Haver schreven dit originele boek voor aanstaande papa’s. De boodschap: F*ck it, laat het los, geniet van het vaderschap!

Daar kunnen we wel wat mee.

Het is een relativerend boek over poepluiers, irritante kraamvisite en papadagen.

Want, een kind krijgen is volgens de auteurs ‘alsof je een complexe IKEA-kast in elkaar zet met je partner zonder een handleiding te hebben.’

Onderdeel van de bekende F*ck it-reeks.

Sterke vaders

Sterke vaders

Hoe overleef je het vaderschap? Volgens dit boek is het vaderschap iets dat veel mannen ‘overkomt’. Dat lijkt me toch vrij bijzonder, dat het je ineens overkomt. Dat zal voor jou en mij niet gelden – jij bent je immers niet voor niets aan het inlezen op het vaderschap.

In Sterke vaders lees je het persoonlijke verhaal van een jonge vader die betrokken zijn spruit wil verwelkomen, maar van alle kanten wordt tegengewerkt. Het boek gaat uit van de stelling dat alles in de samenleving is gericht op de zorgende moeder. Zit een kern van waarheid in, maar dat is volgens mij toch wel iets aan het verschuiven.

‘Geestig, informatief, maar vooral onthutsend eerlijk.’ – De Volkskrant

Vader op komst

boeken voor aanstaande vaders

Dit boek van Willem Bisseling gaat in op alles wat je als moderne vader wilt weten. Nou, dat klinkt goed, toch? De titel Vader op komst is in elk geval origineel.

Een praktisch boek waarin antwoord wordt gegeven op de vele vragen die als toekomstig vader hebt. Waar loop je voor, tijdens en na de bevalling tegenaan? Wat moet je allemaal aan babyspullen kopen voordat je kind geboren wordt? Een boek vol tips, checklists en geestige verhalen.

Bijzonder aan dit boek is, dat het ook specifiek ingaat op de geboorte van je tweede kind. Dan ben je namelijk zo ongeveer alles wat je bij de eerste hebt geleerd alweer vergeten. Een mooie opfriscursus dus voor vaders die een tweede telg verwachten.

Je eerste 1000 vaderdagen

Je eerste 1000 vaderdagen

Nog een boek van David Borman. In dit boek gaat David in op het betrokken vaderschap. Hoe word je dat? Hoe doe je dat?

Uit onderzoek blijkt namelijk keer op keer het belang van de rol van de vader: zeker in de eerste cruciale periode. De eerste duizend dagen, vanaf de bevruchting tot de tweede verjaardag van je kind.

Een boek met handvatten om je vaderschap vorm te geven zoals jij dat wilt.

Succes vaders

Succes vaders

Dit boek is wat afwijkend van de rest in dit overzicht met boeken over het ‘papa worden’. Succes vaders van Theo Theobald is namelijk gericht op de alleenstaande vader.

Geen gekke insteek, gezien het aantal echtscheidingen en break-ups, waardoor steeds meer conventionele gezinnen veranderen in éénoudergezinnen. Al dan niet met stiefouders, stiefbroers of stiefzussen.

Een boek vol informatie voor alleenstaande vaders over bijvoorbeeld dagjes uit met kinderen, zakgeld, kledingadvies en schoolkeuze.

Vol met bijdragen van andere vaders, wat het boek alleen maar sterker maakt. Doorspekt met de typische Engelse humor van de auteur.

Vadersboek

boeken voor aanstaande vaders

Nóg een boek van Gerard Jansen? Maar, hadden we er daar al niet genoeg van? Blijkbaar heeft Gerard nog genoeg te vertellen, want ook in Vadersboek gaat hij in op het vaderschap.

De insteek van dit boek is dat jouw rol als vader al direct na de geboorte van belang is. En niet, zoals sommige vaders denken, pas wanneer je kinderen wat ouder zijn.

De vader blijkt namelijk een belangrijke bron van het speelse en onvoorspelbare gedrag waar kleintjes gek op zijn. Stoeien en gekke spelletjes doen, daar zijn we gek op, toch? En dat is onwijs belangrijk voor de ontwikkeling van je kind.

Een origineel boek met wetenschappelijk onderbouwde inhoud: ik keur ‘m goed!

Dochters, een handleiding voor vaders

Dochters - een Handleiding voor Vaders

Dit boek past eigenlijk niet in dit rijtje met boeken voor aanstaande vaders, omdat het specifiek over dochters gaat. Maar, ik zet ‘m er toch bij, want ik gebruik dit boekje op de foto bij dit artikel.

Dochters, een handleiding voor vaders is (opnieuw) een boek van Gerard Janssen. Een rijkelijk geillustreerd en zeer komisch boekje over staartjes maken, roddelen en nee-zeggen. Alles over hoe je als vader met een dochter om moet gaan.

Met twee dochters heb ik aardig wat aan dit boekje gehad.

Want wat moet je in godsnaam met een My Little Pony? En hoe speel je ‘prinsesje’?

Leuk boekje!

Boeken over baby’s

Een heel andere categorie is die van boeken over baby’s. Dat is weer een specifiek genre waar tientallen, zo niet honderden, boeken over verkrijgbaar zijn. Op boeken voor baby’s ga ik in een ander blog in.

Conclusie over vaderschapsboeken

Zoals je merkt, beschrijven alle boeken voor aanstaande vaders zo ongeveer dezelfde thema’s: ‘alles wat je moet weten over de zwangerschap, je rol als vader en de eerste jaren van je kind’. Er zit dan ook heel veel overlap in de verschillende boeken voor aanstaande vaders.

Het grote verschil zit ‘m met name in de stijl. Sommige boeken zijn erg feitelijk en wetenschappelijk van aard, terwijl andere boeken veel meer anekdotisch zijn en vanuit de eigen ervaring van de auteur geschreven.

Het is net wat je zelf zoekt en welke stijl je leuk vindt om hier een keuze uit te maken.

De beste boeken voor aanstaande vaders

Welk exemplaar is nu het beste van bovenstaand lijstje met boeken voor aanstaande vaders? Nou, daarvoor moet je ik je eerst iets bekennen: ik heb ze niet allemaal zelf gelezen, dus ik kan het niet beoordelen. Bovendien is het wel erg subjectief dus om nou van een beste boek voor aanstaande vaders te spreken, vind ik een vrijwel onmogelijke opgave.

Ik denk dat je beter kunt kijken naar waar je behoefte ligt en welke stijl je prettig vind. Wil je werkelijk alle ins en outs weten? Vind je humor belangrijk? Wil je laagdrempelig wat snippers informatie tot je nemen of zoek je echt een compleet naslagwerk?

Het leukste boek voor aanstaande vaders

Hetzelfde geldt natuurlijk voor het leukste boek voor aanstaande vaders. Het is moeilijk, zo niet onmogelijk, om daar een objectieve keuze in te maken. Persoonlijk heb ik wel mijn voorkeuren. Ik vind het boek van Kluun erg leuk. Maar, ook die van Beau van Erven Dorens en Jasper Rombout hebben mijn soort humor.

Ben je niet zo van de boeken?

Als je niet zo’n lezer bent heb ik nog wel een andere tip voor je: een videocursus volgen. Da’s misschien wel de makkelijkste (en meest complete) manier om je voor te bereiden op je nieuwe rol als vader.

Welk vaderschapsboek ga jij als eerste lezen?

Welk boek over het vaderschap ga jij als eerste lezen? Of heb jij al een boek over je nieuwe rol als vader gelezen? Welke beveel je aan? Ik lees het graag in een reactie!

Dadventures is mijn verhaal over het vaderschap met drie kinderen. Over de avonturen die we beleven en dus vooral het gebrek daaraan. Mijn doel? Iets van herkenning geven voor andere vaders, mijn ervaringen delen én de band tussen vader en kind versterken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.