De voor- en nadelen van een BAHA

BAHA processor in de hand

Zoals je eerder hebt kunnen lezen ben ik de drager van een BAHA-implantaat. Daar hoor ik mee. Een BAHA is een botverankerd hoortoestel. Letterlijk: Bone Anchored Hearing Aid. Een aid, dus. Een hulpmiddel, geen oplossing. In dit blog leg ik uit hoe het is om met dit implantaat te horen en wat de voor- en nadelen ervan zijn. 

De BAHA in het kort

De BAHA geluidsprocessor geeft trillingen via het titanium implantaat en mijn schedel door aan mijn binnenoor. Daar worden de trillingen omgezet in zenuwsignalen, die mijn hersenen als geluid interpreteren. 

Dat laatste stukje, vanaf het binnenoor, werkt bij mij dus precies hetzelfde als bij jou (ervan uitgaande dat je goed hoort). 

Dat eerste stukje werkt bij mij dus net even anders. Bij jou gaat geluid je gehoorgang in en dan via de gehoorbeentjes komt het in je middenoor terecht. 

Deze week word ik geopereerd voor een tweede implantaat, aan de linkerkant (dat blog kun je nu ook lezen).

Voor de duidelijkheid: ik heb het in deze blog over een BAHA 5 processor. 

Afbeelding van de werking van de BAHA
De werking van een BAHA.

De klank van een BAHA

Ik ben volledig gewend aan de klank van de BAHA. Maar, het is wel even wat anders dan een natuurlijk gehoor. Het geluid klinkt namelijk behoorlijk mechanisch en soms met een lichte echo. Stel je voor dat je in een metalen emmer praat, dat is een beetje het geluid dat ik hoor. Bovendien hoor ik mezelf veel beter praten, omdat het geluid uit mijn mond ook nog eens versterkt binnenkomt. En de meeste mensen horen zichzelf niet zo graag praten. Maar, daar was ik echt heel snel aan gewend. 

Het volume is verstelbaar

Een grote plus van een BAHA is dat het volume regelbaar is. Meestal heb ik het volume op dezelfde stand staan, maar het kan voorkomen dat ik het geluid met de app en de bluetooth connectie iets harder of zachter zet. Harder zetten is echter niet altijd zo handig als het klinkt (ha ha), want vaak wordt de toon er ook scheller van. En dat is niet zo prettig. 

Het grootste voordeel van de BAHA hebben we hiermee wel te pakken: het enorme volume dat het kan produceren. In een rustige ruimte hoor ik echt dingen die ik van mezelf never nooit niet kan horen, zoals een tikkende klok, of een gesprek dat 8 meter verderop plaatsvindt, het pruttelen van de koffie, vogeltjes die fluiten of het ritselen van blaadjes in de bomen op de camping. 

En, voor mij het allerbelangrijkste, ik versta mensen gewoon in 4 van de 5 sociale situaties.

Minpuntje van de bluetooth connectie is trouwens, dat de batterij van de BAHA redelijk snel opgaat als je die altijd aan hebt staan. 

Alle geluid komt even hard binnen

Een groot nadeel van de BAHA is dat alle geluid ongeveer even hard binnenkomt. Het filter dat een normaal horende heeft, heb ik niet. Dat is vooral lastig in rumoerige, drukke ruimtes, waar veel mensen door elkaar heen praten. Ik heb dan erg veel moeite om iemand goed te verstaan. Aan een drukke lunchtafel, bijvoorbeeld (met een goeie wrap erbij. 

Ook heb ik erg veel last van een ‘blinde hoorvlek’ aan mijn linkerkant. Ik heb daar (nog) geen BAHA dus heb ik moeite mensen te verstaan als ze aan mijn linkerzijde staan of zitten. Daarom positioneer ik mezelf vaak links van iemand of een groep. 

Maar, met de tweede BAHA die eraan komt, hoop ik dat iets te verbeteren. 

Er zijn verschillende geluidsprogramma’s

Met de Android app kan ik kiezen uit vier verschillende programma’s voor het geluid. Elke modus is door de audicien anders ingesteld. Zo is er een normaal programma, een buitenprogramma, een muziekprogramma en een programma voor rumoerige omgevingen. 

Een schermopname van de BAHA 5 Android app.

Zo nu en dan wissel ik dus tussen de programma’s, maar ik gebruik het niet zo vaak. Je doet namelijk meestal niet één ding tegelijk. Als ik muziek luister, praat ik ook vaak met mensen. Als ik buiten ben, heb ik ook gesprekken. In een rumoerige omgeving helpt het programma meestal niet, het gehoor blijft dan gewoon klote. 

Dus, eigenlijk voldoet geen van deze programma’s echt aan de behoefte. Muziek blijft een beetje vlak klinken (ik hoor ook niet stereo), buiten voldoet het gewone programma prima (tenzij het waait, dan hoor ik alleen maar ruis)

Fietsen en wind is shit, want ruis 

Dit is echt het grootste nadeel van de BAHA. Het ding is enorm windgevoelig. Op de fiets gaat hij standaard uit en als het buiten een beetje waait ook. Anders heb ik gewoon een ruis van mach 6 in mijn oor. Wil je niet. 

Als je alleen bent is dat niet zo’n probleem, maar als je in een sociale situatie buiten loopt of fietst is het wel heel vervelend. Zo kan ik mijn eigen kinderen niet verstaan als ze achterop de fiets zitten of ik hoor een collega niet waar ik even mee op fiets. Bij een wandeling met wind geldt dit dus ook: ik hoor Iris, mijn kinderen of wie dan ook niet. 

Kinderen slaan ‘m eraf 

De geluidsprocessor is zo groot als een flink dropje en zit met het koppelstuk op het titanium implantaat geklikt. Dit kun je dus eenvoudig loskoppelen. Ik kan het ding immers niet ophouden onder de douche of in een keiharde regenbui en ik kan er ook niet mee slapen of contactsporten beoefenen. Maar goed dus, dat hij eenvoudig af kan. 

Het gebeurt echter ook wel eens dat mijn kinderen ‘m per ongeluk van mijn hoofd afslaan. Dat gebeurt meestal als ik één van de kids optil en als ze enthousiast met hun armen zwaaien, bijvoorbeeld. Het is zelfs een keer in de Efteling gebeurd. Ze kunnen er niets aan doen en doen het niet expres, maar het is wel vervelend. Het is meerdere malen voorgekomen dat de BAHA bij het vallen beschadigd is en dan kan ik ‘m weer opsturen. Dan ben ik het apparaatje weer drie dagen kwijt en dat is lang voor iets wat je echt keihard nodig hebt om te functioneren. 

Het is me een keer op het Oktoberfest gebeurd dat iemand mij enthousiast omhelsde en daarbij de BAHA van mijn hoofd tikte. Ik moest snel onder de banken kruipen. Paniekmomentje. Gelukkig vonden we ‘m relatief snel en had geen van de dronken feestvierders in lederhosen zijn Duitse laarzen erop gezet. Hij deed het nog. 

BAHA implantaat zichtbaar in het haar
Me and my BAHA.

Geen contactsporten, wel fietsen enzo 

Een ander nadeel van de BAHA is dat je er geen contactsporten mee kunt beoefenen. En wel om de reden die ik hiervoor ook al heb genoemd: bij aanraking kun je ‘m verliezen. En je gaat liever niet op handen en knieën op zoek naar je hoortoestel terwijl je teamgenoot een corner neemt. 

Uiteraard kun je hem wel afdoen bij contactsporten.

Aan de andere kant kun je er wel mee fietsen en hardlopen. Dat doe ik dan ook graag, al doe ik de BAHA bij het fietsen altijd uit vanwege de ruis. 

Nooit een muts op of lekker achterover zitten 

Tja, bij aanraking gaat het toestel piepen. Dus ik kan geen muts opzetten zonder de BAHA eerst af te doen. Dat is zeker drie á vier keer per jaar een probleem. Valt wel mee dus.

Iets anders, wat wel een dagelijks terugkerend dingetje is: je kunt niet lekker met je hoofd achterover leunen op de bank. Dan gaat het toestel dus piepen. Dat los ik op door dan altijd mijn hoofd iets naar links te draaien (mijn toestel zit rechts), maar dat gaat binnenkort dus niet meer op als ik aan de linkerzijde ook een BAHA heb. 

Ook een cap draag ik liever niet meer, omdat de BAHA dan wel heel erg uitsteekt. 

‘s Nachts slaap je heerlijk want je hoort niks 

Ik heb ‘s nachts zelden last van de kinderen. Dat komt doordat de BAHA dan lekker op mijn nachtkastje ligt en ik dus maar héél weinig hoor. Dat is wel lekker, hoor. 

Ook op mijn werk zet ik ‘m soms uit, als ik rustig door wil werken. Thuis ook wel eens als de kinderen te druk zijn!

In ear en over ear headphones

Ik kan geen over ear headphones dragen, want dan zit de BAHA in de weg. Dan kun je ‘m afdoen, zou je zeggen, maar dan moet het volume zo hoog dat iedereen in een omtrek van 10 meter kan meegenieten van mijn hardcore punk playlist. 

In ear headphones dan? Ja, dat werkt op zich wel, al moet het volume ook altijd op maximaal. Het lastige is dan weer dat ik dan ook met de BAHA al het omgevingsgeluid nog vol binnenkrijg. Zo kan het dus zijn dat ik met mijn headphones, volume maximaal, naar John Mayer luister en ondertussen nog perfect een gesprek tussen twee collega’s kan volgen. Ook dan kan ik de BAHA uitzetten of zachter zetten, natuurlijk. Dat doe ik dan ook meestal. 

Bluetooth streamen 

Met een iPhone kan ik muziek rechtstreeks op de BAHA streamen. Gaaf, he?! 

Ik heb alleen geen iPhone. Vond het niet zo veel toegevoegde waarde hebben. 

Maar, met mijn nieuwe toestel links kan ik straks ook met mijn Android toestel streamen, dus dan ga ik het zeker proberen. 

Hij kost me niks

De BAHA is volledig vergoed door zorgverzekering en de overheid. Ik weet niet precies waarom dat zo is, want gewone hoortoestellen zijn niet volledig verzekerd. Ik vind dat wel een beetje vreemd, want niemand kiest voor een slecht gehoor en een goede oplossing zou voor iedereen onafhankelijk van de kosten bereikbaar moeten zijn. 

Maar goed, ik ben dankbaar voor het feit dat ik deze voor mij fantastische hulpmiddelen gratis tot mijn beschikking heb. 

Conclusie BAHA 5 voordelen en nadelen

Zo, het lijkt wel een productreview. Dat is het natuurlijk niet, want een BAHA heb je gewoon nodig of niet. Ik heb ‘m zeker nodig en ben blij dat ik ‘m heb. Maar, stel nou dat je in aanmerking komt voor een BAHA, dan helpt dit lijstje wellicht in je overweging.

Bedenk wel, de meeste mensen die het doen zeggen achteraf: had ik het maar eerder gedaan! Dat zei ik ook. Echt waar.

Ik zet de belangrijkste voor- en nadelen nog even op een rij: 

Voordelen:

 • Normaal kunnen functioneren! 
 • Veel volume
 • Bediening met een app
 • Verschillende programma’s
 • Je kunt er mee duursporten 
 • Streamen op je BAHA
 • Wordt volledig vergoed

Nadelen:

 • Mechanisch geluid (maar, went snel)
 • Je hoort jezelf harder (maar, went snel)
 • Alle geluid komt even hard binnen 
 • Ruis in de wind of op de fiets 
 • Niet lekker achteloos achterover leunen

Heb jij een BAHA of overweeg je er één te nemen? Neem contact met mij op via een reactie of het formulier, of op Instagram. Kunnen we het erover hebben. 

Dadventures is mijn verhaal over het vaderschap met drie kinderen. Over de avonturen die we beleven en dus vooral het gebrek daaraan. Mijn doel? Iets van herkenning geven voor andere vaders, mijn ervaringen delen én de band tussen vader en kind versterken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.