Twee kinderen op één kamer, goed idee of niet?

De meiden samen in bed - dadventures.nl

Mijn oudste twee kinderen liggen samen op een kamer. Dat heeft in principe een hele praktische reden: we hebben op de eerste verdieping maar twee slaapkamers. Dit samen slapen gaat vaak goed, maar er zitten ook zeker nadelen aan. Wat zijn de voor- en nadelen van twee kinderen op dezelfde slaapkamer? Ik deel hier mijn ervaringen met je. 

Indeling van ons huis is niet standaard

Wij hoefden er niet lang over na te denken of we ze samen wilden leggen. Ons huis laat namelijk niet veel ruimte over als we alle kinderen een eigen kamer zouden geven. We wonen in een typische jaren ‘90 eengezinswoning. Een ruime woonkamer (uitgebouwd), niet erg grote keuken en dito tuin. Op zolder hebben we naast de voorzolder en een vliering ook twee kleine kamertjes gerealiseerd. De crux zit ‘m echter op de eerste verdieping. Daar hebben we namelijk maar twee kamers en een badkamer. De vorige bewoners hebben het op die manier ingedeeld. 

Nu die drie kids er dus zijn, is het iets minder praktisch, maar nog steeds werkbaar.

Twee ruime kamers op de eerste verdieping

Het gevolg daarvan is dat Iris en ik een hele grote slaapkamer hebben. Dat was een no-brainer toen we dit huis kochten en nog geen kinderen hadden. Toen had ik eerlijk gezegd ook niet nagedacht over een situatie met drie kinderen. Nu die drie kids er dus zijn, is het iets minder praktisch, maar nog steeds werkbaar. En ik ben er blij mee, want we hebben gewoon lekker wat ruimte op onze slaapkamer, ook voor een flinke inloopkast. En de meiden delen samen een ruime kamer. 

Bij ons tweede kind gingen we twijfelen 

Toen Lauren werd geboren kreeg ze natuurlijk snel een eigen kamertje. Toen we daarna zwanger waren van Estelle, gingen we twijfelen. Gaan we ze bij elkaar leggen of gaat Estelle (of juist Lauren) naar zolder? Ons gevoel ging vrij snel naar: bij elkaar. Dan houden we ze lekker dicht bij ons op dezelfde verdieping. En het kan best leuk zijn, toch, die meiden bij elkaar op de kamer? 

Vanaf zes weken bij elkaar op de kamer 

We besloten Estelle in de eerste weken nog bij ons op de kamer in het wiegje te laten slapen. Maar, na een week of zes gingen de nachten al heel behoorlijk en hebben we haar in haar eigen ledikant bij Lauren op de kamer gelegd. Dat ging vanaf het begin heel erg goed. Lauren was ook al heel snel van het middagslaapje af, dus overdag kon Estelle lekker rustig alleen op haar kamer slapen. 

De twee zijn echte zusjes: ze houden ontzettend veel van elkaar, kunnen heel goed samen spelen, maar maken ook meerdere keren per dag knallende ruzie. 

Samen in een prachtig stapelbed 

Stabelbed van de meiden - dadventures.nl
Het stapelbed van de meiden.

Inmiddels is Lauren vijf jaar en Estelle drie. Ze vinden het heerlijk met elkaar op de kamer. De ledikantjes zijn inmiddels ingeruild voor een mooi groot stapelbed, met veel ruimte voor hun eigen spulletjes. Ze kunnen ook beide een bedlampje aan doen, waar de ander nauwelijks last van heeft. De twee zijn echte zusjes: ze houden ontzettend veel van elkaar, kunnen heel goed samen spelen, maar maken ook meerdere keren per dag knallende ruzie. 

Maxim, ons derde kind, slaapt op zolder. De houdt lekker zijn eigen plekje daar. 

De voor- en nadelen van twee kinderen op dezelfde slaapkamer 

Inmiddels hebben we dus bijna vier jaar ervaring met kinderen die een slaapkamer delen. Hieronder vertel ik je wat in mijn ogen de positieve en negatieve kanten hiervan zijn. 

Babykamer maxim - dadventures.nl
Het kamertje van Maxim.

Redenen om kinderen wel een kamer te laten delen

Ze creëren een betere band

Kinderen die samen een kamer delen, creëren een betere band. Samen op een kamer slapen bevordert hun bereidheid te delen. Maar, ze delen niet alleen spullen. Ze delen een slaapplaats, waardoor ze meer gewend zijn in elkaars nabijheid te zijn. Ook op rustige en intieme momenten.  

Ze leren beter te slapen met onrust en geluiden om zich heen

Als je je kamer met iemand deelt, heb je wel eens last van onrust. Gestommel, een toiletbezoek, geklets of gebrabbel. De kinderen wennen hieraan en slapen dus makkelijker in een onrustige omgeving. Komt mooi uit in bijvoorbeeld een gehorig vakantiehuisje. 

Ze leren beter delen

Natuurlijk hebben de meiden hun eigen spullen en hun eigen speelgoed. Maar, ze leren wel beter te delen, want veel ligt op hun kamer. In de praktijk zie ik dat wel terug, want ze kunnen heel goed met elkaar en met elkaars spullen spelen. Al gaat dat ook wel eens goed mis, jaloezie ligt nu eenmaal snel op de loer bij kleine kinderen. 

De meiden samen in bed - dadventures.nl
Samen delen namen ze hier wel erg letterlijk.

Het voordeel voor jezelf is natuurlijk dat je een kamer overhoudt. Voor de was, om te sporten of als werkkamer: de keuze is aan jou.

Je houdt een kamer over

Het voordeel voor jezelf is natuurlijk dat je een kamer overhoudt. Voor de was, om te sporten of als werkkamer: de keuze is aan jou. Wij hebben op zolder een waskamer. Met de hoeveelheden was die je als gezin wegwerkt vinden we dat geen overbodige luxe. Sinds de coronacrisis is deze kamer tevens de werkkamer, maar ik zit er toch niet graag als de wasmachine ernaast op 6000 toeren aan het centrifugeren is. Mochten de meiden later een eigen kamer willen, dan offeren we de waskamer op. De was kunnen we op zich ook wel op de voorzolder kwijt. 

Kinderen zijn minder snel bang 

Kinderen kunnen soms angstig zijn om alleen te slapen. Daar hebben ze geen last van als ze een slaapkamer delen. Wij hebben zelden last van monsters of andere angstgerelateerde problemen als de kids gaan slapen. Maar, we hebben wel last van andere dingen, zoals je hieronder leest. 

Redenen om kinderen geen kamer te laten delen 

Er zijn natuurlijk ook redenen genoeg om de kinderen niet bij elkaar op een kamer te leggen.

Ze hebben last van elkaar

Soms wil de één slapen en de andere niet. Dat gaat mis. Of de een gaat heel luidruchtig naar bed, waardoor de ander weer wakker wordt. Of er plast er een in bed en de ander wordt wakker zodra de verschoonbrigade (lees papa of mama) binnenkomt om de boel af te halen. Dus ja, ze hebben wel eens last van elkaar als ze samen op een kamer slapen. 

Ik zit er toch niet graag als de wasmachine ernaast op 6000 toeren aan het centrifugeren is.

Ze kunnen enorm keten

Het is natuurlijk ook heel leuk, samen een kamer delen. Want, ‘s avonds kun je lekker met elkaar ouwehoeren als je geen zin hebt om te slapen. En dat gebeurt bij ons dan ook regelmatig. Soms zijn ze echt niet stil te krijgen. Als ze echt niet luisteren, laten we het maar gaan. De volgende ochtend hebben ze er dan wel last van (en wij ook!) en zijn ze vaak niet te genieten. 

Bij ons werkt het overigens het beste als we ze apart naar bed brengen. Eerst Estelle en pas als zij slaapt, gaat Lauren. Zo gaan ze allebei keurig slapen. 

Ze missen een eigen plekje 

Vooral Lauren heeft wel eens behoefte aan een eigen plekje. Daarom hebben we in hun slaapkamer een klamboe opgehangen, dat is een soort tentje waarin ze rustig even alleen kan zijn. Een boekje lezen, bijvoorbeeld. 

Geen verhaaltje in het eigen bed

Dit hoorde ik terug van een andere vader: “Als je ze apart naar bed brengt, dan kun je geen verhaaltje in hun eigen bed lezen, dat is toch niet leuk?” Daar had ik eigenlijk nog nooit over nagedacht. Wij lezen het verhaaltje voor de meiden gewoon voor in ons eigen bed. En met Maxim zitten we op een mooie, houten schommelstoel. Ik heb hier dus totaal geen problemen mee, maar blijkbaar zijn er ouders die dat wel vervelend vinden.

Wij kunnen dan altijd nog besluiten om de waskamer op zolder op te offeren voor één van de kinderen.

Het heeft een bepaalde houdbaarheid

Er komt natuurlijk een leeftijd waarop de kinderen behoefte krijgen aan een eigen plek. Ik heb me laten informeren dat dat meestal rond het tiende levensjaar ontstaat. Wij kunnen dan altijd nog besluiten om de waskamer op zolder op te offeren voor één van de kinderen. Of misschien zijn we tegen die tijd wel verhuisd. Ik vertrouw erop dat we tegen die tijd wel een oplossing vinden. 

Broer en zus samen op een kamer

Bij ons liggen dus twee meiden samen op een kamer. Een jongen en een meisje zou ik misschien wat minder snel bij elkaar leggen. Dat voelt toch anders, en je weet natuurlijk vrij zeker dat ze er op een bepaalde leeftijd helemaal klaar mee zijn. 

Conclusie: twee kinderen op dezelfde kamer

Mijn conclusie lijkt me duidelijk. Twee kinderen op dezelfde kamer is echt prima te doen, zeker als het gaat om twee kinderen van hetzelfde geslacht. Voor ons heeft het op dit moment eigenlijk helemaal geen nadelen. Natuurlijk moet je zelf de afweging maken, en het zal ook te maken hebben met de karakters van je kinderen. Maar, als je kunt leven met bovenstaande nadelen en wel wat ziet in de voordelen, dan zou ik zeggen: leg ze gerust bij elkaar!

Heb jij kinderen op dezelfde kamer liggen? En waarom wel of waarom niet? 

Dadventures is mijn verhaal over het vaderschap met drie kinderen. Over de avonturen die we beleven en dus vooral het gebrek daaraan. Mijn doel? Iets van herkenning geven voor andere vaders, mijn ervaringen delen én de band tussen vader en kind versterken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.