Gaan mijn kinderen te laat naar bed?

Stabelbed van de meiden - dadventures.nl

Mijn kinderen zijn op dit moment 1, 3 en 5. Ze gaan best laat naar bed. Denk ik. Maar, eigenlijk doen ze dat van kleins af aan al. Nu vraag ik me regelmatig af: wat is eigenlijk gangbaar voor kinderen? Welke bedtijden zijn de norm? Tijd om er eens wat dieper in te duiken. 

Lichte jaloezie richting andere ouders

Mijn kinderen zijn late slapers, altijd al geweest. Soms luister ik met lichte jaloezie naar ouders die fleurig vertellen dat hun kroost altijd om 19.00 uur op bed ligt. Bij mij lukt dat nooit. Echt, nooit! 

Mijn kinderen gaan om deze tijden slapen

Stabelbed van de meiden - dadventures.nl
De meiden en hun stapelbed.

Onze twee meiden liggen samen op een kamer, in een heerlijk stapelbed. Het wil ook nog wel eens voorkomen dat ze met elkaar gaan liggen ouwehoeren en dan om en om naar beneden komen omdat de ene door de andere niet kan slapen. Daarom proberen we de oudste altijd pas in bed te leggen zodra de middelste slaapt. Volg je het nog? 

Het wil ook nog wel eens voorkomen dat ze met elkaar gaan liggen ouwehoeren.

Mijn oudste slaapt zelden voor 20.30 uur, de middelste meestal tussen 19.30 en 20.00 uur en de jongste tussen 19.00 en 19.30 uur. Is dat te laat? Soms denk ik van wel. Maar goed, we krijgen ze echt met geen mogelijkheid eerder in bed. Dan is het ofwel jengelen, ofwel oneindig terug naar beneden komen (“ik kan niet slapen”) of botweg weigeren in bed te gaan liggen. 

Dus, de vraag waar het vandaag om draait: hoe laat gaan kinderen normaal gesproken naar bed?

Een baby slaapt 14 uur per dag

Een baby slaapt veel. Tot een ze één jaar zijn slapen ze minimaal 14 uur per dag. En dan worden ze ouder, gaan ze van twee slaapjes naar één slaapje overdag… en dan beginnen ze ook ‘s avonds tegen te stribbelen als ze naar bed moeten. Eén van die vragen die je hebt als je vader bent en je kinderen groter worden, is: hoe laat gaan kinderen eigenlijk naar bed, zodra ze geen baby meer zijn en een eigen ritme en eigen wil beginnen te kweken? 

Mijn kinderen hadden en hebben er alle drie een handje van om:

 1. Heel snel het middagslaapje over te slaan, al rond de tweede verjaardag 
 2. ‘s Avonds voor mijn gevoel te laat naar bed te gaan 
 3. ‘s Ochtends ook weer vroeg wakker te worden 

Ik vraag me als vader dan ook wel eens af in hoeverre we zelf verantwoordelijk daarvoor zijn. Zijn we niet streng genoeg met de middagslaapjes? En ‘s avonds ook niet? We hebben het wel geprobeerd, maar het ging echt niet. Toch ga je twijfelen. Moeten we strenger zijn? De balans tussen meebewegen en vasthouden aan je grenzen is soms moeilijk te vinden.

De balans tussen meebewegen en vasthouden aan je grenzen is soms moeilijk te vinden.

Hoe laat gaan kinderen naar bed

Wat zijn ‘normale’ bedtijden voor kinderen? Volgens Slaapinfo gaat een kind van vijf al om 19.00 uur naar bed. Aha. Die van vijf van mij gaat dus om 20.30 uur. En die van één gaat meestal niet voor 19.00 uur. 

Eens kijken wat kekmama er over zegt. Die beginnen bij kinderen vier tot zes jaar en geven, net als Slaapinfo, een ‘normale’ bedtijd aan van tussen 19.00 en 19.30 uur. Oke…

Nou, nog ééntje dan: slapen.info heeft ook een lijstje en dat lijstje is als volgt:  

 • 1 jaar – tussen 18:30 en 19:15 uur
 • 2 jaar – tussen 18:30 en 19:15 uur
 • 3 jaar – tussen 18:30 en 19:15 uur
 • 4 jaar – tussen 18:30 en 19:15 uur
 • 5 jaar – tussen 19:00 uur en 19:30 uur
 • 6 jaar – tussen 19:00 uur en 19:30 uur
 • 7 jaar – tussen 19:30 en 20:00 uur
 • 8 jaar – tussen 19:30 en 20:00 uur

HIermee vergeleken zitten mijn kids weer behoorlijk aan de late kant. Gelukkig wordt overal wel de kanttekening gemaakt dat het per kind heel verschillend is. Uiteindelijk zijn er betere manieren om te bepalen hoe laat je kinderen naar bed moeten, dan lijstjes met dergelijke gemiddelden.

Slapen in de auto - dadventures.nl
Soms gaan ze op de meest onhandige momenten ‘out’, zoals hier na ons bezoekje aan Ouwehands Zoo.

Geen gemiddelden, maar andere indicatoren voor slaaptijd

Zo zie ik bij Up kinderopvang  nog wat vragen die mij helpen te bepalen of mijn kinderen wel genoeg slaap krijgen. Hier kan ik wat mee. Laat ik ze eens beantwoorden.

Wordt je kind ’s morgens uit zichzelf wakker of moet je hem/haar elke ochtend wakker maken?

Nou, ze worden zeker uit zichzelf wakker. De eerste tussen ergens tussen half 6 en 7 uur. Die begint dan te roepen: “Mamaaa!” Hij slaapt op zolder. Als hij niet stil wordt na tien minuten is Iris of ik aan de beurt om de gang naar boven te maken en de kleine krijser uit bed te halen. Meestal komt hij dan met slaapzak en knuffel bij ons in bed en wil hij auto’s kijken op televisie. Van die YouTube registraties van defilé’s met brandweerauto’s, oude klassiekers en dat soort werk. Daar gaat je nachtrust. 

Van die YouTube registraties van defilé’s met brandweerauto’s, oude klassiekers en dat soort werk. Daar gaat je nachtrust.

Heeft je kind binnen een half uur na het opstaan trek in het ontbijt?

Dit schijnt een belangrijke graadmeter te zijn om te controleren of je kinderen genoeg slaap krijgen. Bij mij is dat gelukkig wel het geval. Na opstaan zitten ze direct aan een broodje of een bak kwark met cruesli. Of een beschuitje met jam. Of ze staan een kwartier voor de koelkast te twijfelen over wat ze willen (en dan kies ik voor ze). 

Wordt je kind in het weekend rond dezelfde tijd wakker als op schooldagen?

Dit gaat voor onze kinderen meestal wel op. Al wil Estelle soms wel eens wat uitslapen in het weekend. Misschien heeft zij dan toch iets meer slaap nodig. Of ze is gewoon de meest luie van het stel, dat kan natuurlijk ook nog. 

Voelt je kind zich energiek genoeg om buiten te spelen en te sporten?

Zeker, onze kinderen spelen heel graag buiten. Ze slepen de hele huisraad zelfs mee naar buiten. Poppenhuizen, kinderwagens, knuffels, het bekende IKEA-keukentje. Als we pech hebben gaat het niet alleen mee de tuin in, maar zelfs de parkeerplaats achter het huis op. Ze gaan ook gewoon elke week naar dansles en zwemles, dus dat zit wel goed. 

Het lijkt erop dat onze kinderen dus wel genoeg slaap krijgen. Dat is een prettige conclusie. 

Slapen in de buggy - dadventures.nl
Slapen in de buggy. Zeker bij kleintjes zul je dat wel eens meemaken.

Vergeet het bedritueel niet

Los van de bedtijden zelf, vind ik zelf het bedritueel erg belangrijk. Even wat persoonlijke aandacht. Met drie kleine kinderen is het soms verleidelijk om ze een beetje snel naar bed te brengen, zodat je zelf nog wat meer een avond hebt om wat voor jezelf te doen. Maar, kinderen hebben die één op één aandacht voor het slapen gaan vaak wel even nodig. Bij ons merken we het ook: het beste kunnen we ze alle drie individueel aandacht geven voor het slapen gaan. Dus allemaal even apart een momentje in bed om voor te lezen en rustig de dag af te sluiten. 

Als vader is dit ook een mooi moment om de band met je kinderen te versterken. 

Er is geen harde richtlijn

De conclusie is dus dat er eigenlijk geen harde richtlijn is voor de bedtijd van je kinderen. Wel is het belangrijk goed in de gaten te houden dat je kind voldoende slaap krijgt. Daarvoor zou je bijvoorbeeld de vragen die ik hierboven beantwoord eens op je eigen situatie kunnen betrekken. En vergeet ook als vader het bedritueel niet! 

Laat me weten hoe laat jouw kinderen naar bed gaan in een reactie. Ik ben heel benieuwd. Welterusten! 

Dadventures is mijn verhaal over het vaderschap met drie kinderen. Over de avonturen die we beleven en dus vooral het gebrek daaraan. Mijn doel? Iets van herkenning geven voor andere vaders, mijn ervaringen delen én de band tussen vader en kind versterken.

4 Reacties

 1. Herkenbaar! Bij mij zijn ze 6 en 2. De oudste slaapt om 19.30 (moe van school) en de jongste meestal rond 19.00 uur. Maar die slaapt ook overdag nog 2 uur.

 2. Ik heb een dochter van 3, die slaapt overdag ookniet. Ze gaat saovnds naar bed meestal rond half 8! Net iets te laat volgend deze tabel. Maar ik vind het prima.

 3. Hoi Aaf, dank je! Ja lastig als ze overdag zo snel de slaap overslaan he? Half 8 lijkt me prima hoor, je merkt het zelf wel of het niet te laat is voor je dochter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.