Lang leve de opvouwbare bolderkar

Bolderkar op pad -dadventures.nl

Toen Iris in verwachting was van onze derde, ging ik al snel nadenken over de praktische zaken. Passen ze in de auto met drie autostoeltjes? Als ik alleen met ze op pad wil, hoe ga ik dat doen? Hoe doen we het met naar school brengen en de slaapjes van de baby? En nog zo’n 100 andere vragen. Voor het wandelend vervoer kwam ik al snel een mooie oplossing tegen: de opvouwbare bolderkar. 

Toen Maxim, onze jongste, geboren werd, was Lauren net vier en Estelle nog geen twee. Ik kon er dus niet op rekenen dat ze allemaal fluitend met me naar de supermarkt zouden lopen en zocht een makkelijke manier om ze allemaal in te vervoeren. Voor wandelingetjes in de buurt, maar ook voor op vakantie of bijvoorbeeld een dagje strand of dierentuin

Bolderkar op het strand - dadventures.nl
Maxim vermaakt zich prima in de bolderkar op het strand, tussen alle spullen.

Nog even los van de eerste maanden natuurlijk, want een baby kun je alleen maar in een fatsoenlijke kinderwagen leggen (wij hadden een Joolz). Maar, op een gegeven moment kan je kind zelf zitten en heb je andere mogelijkheden. 

Voorwaarden voor mijn nieuwe vervoersmiddel

Ik heb meerdere opties overwogen. De belangrijkste voorwaarden waren:

  1. Ik moet het in mijn eentje kunnen gebruiken (dus niet twee buggies of een wagen en een buggy)
  2. Het moet mee op reis kunnen, dus in de auto passen 

Eigenlijk kwam ik toen al heel snel op een opvouwbare bolderkar uit.

Als je daar even op Googlet, zie je dat er nogal wat van op de markt zijn. 

Het gros van de opvouwbare bolderwagens is… ‘betaalbaar’

En het gros ervan is, laten we zeggen, betaalbaar en op het oog niet heel erg degelijk. Bekijk deze maar, het ziet er niet echt uit als een stevig ding waar je jaren mee doet, toch? Plastic wielen eronder lijkt me niet erg comfortabel rijden (en zitten) en slijt vaak snel. Een goedkoop vouwsysteem gaat wellicht geen jaren mee.

Maar, ik moet erbij zeggen, ik heb geen ervaring met die wagens van bijvoorbeeld Kruidvat en Blokker, dus ik kan daar ook niet veel zinnigs over zeggen. 

Wat ik wel kan zeggen is dat wij een opvouwbare bolderkar hebben waar ik zeer tevreden over ben. 

Beachtrekker Life: opvouwbare bolderkar van Duitse makelij

Wij hebben de Beachtrekker Life. Niet de goedkoopste, niet de lichtste, wel een mooi en degelijk, stijlvol Duits ding. Zeg maar de Mercedes onder de bolderkarretjes. Je kunt ‘m inklappen en de wielen eraf halen, dan is het nog steeds een groot pakket, maar hij past wel in je kofferbak. Als je een beetje een auto van formaat hebt. Ik twijfel of je ‘m in de klassie Toyota Aygo en Volkwagen Up lekker kwijt kunt. 

Bolderkar op pad -dadventures.nl
De dames in de bolderkar.

Voordelen Beachtrekker Life

De voordelen van deze bolderwagen zijn er best een hoop. Over de wielen, de stevigheid en duurzaamheid, de grootte, extra features en andere voordelen van deze kar lees je hieronder.

Demonteerbare wielen met lucht

De wielen zijn niet van plastic. Dat heeft een groot voordeel, namelijk dat de wagen goed rijd en dat de kids niet zitten te stuiteren bij elke oneffenheid in het wegdek (en dat zijn er nogal wat). Ook kan de bolderkar hierdoor goed door (mul) zand rijden. Bovendien haal je de wielen er snel en eenvoudig af met een klapbare borgpin. Zo gepiept. 

Zeer stevig en duurzaam

De Beachtrekker Life is een zeer stevig. Een degelijk, poedercoated frame met een soort canvas doek ertussen. De wielen zijn groot en stevig, net als de bodemplaat en de trekstang (noem je dat zo?). Op deze trekstang zitten leren handvatten, die maken dat je nooit blaren op je handen krijgt van het trekken (foute grap in 3, 2, 1…). 

Grote bolderkar voor drie kinderen 

Het is een ruime bolderwagen. Mijn drie kinderen van vijf, drie en één kunnen er makkelijk samen in. De bak heeft een grootte van circa 90 x 55 centimeter en is hoog genoeg zodat je kids er niet snel uit tuimelen wanneer je iets te snel een bochtje neemt. 

Aantal extra features 

Je kunt bij de Beachtrekker allerlei extra opties aanschaffen. Een opbergtas, een huif (zodat je een afdak hebt), een rem en een sneeuwonderstel. Ik gebruik alleen de rem. Die raad ik je ook zeker aan, omdat je bolderwagen anders niet stil blijft staan op een hellende weg. 

Goed schoon te houden

De bolderkar is heel makkelijk schoon te houden. Je neemt het makkelijk af met een vochtige doek en zand van het strand gooi je er gewoon uit door hem op de kop te zetten.

Mee te nemen in de auto

Een van de belangrijkste voordelen is natuurlijk dat je de kar kunt invouwen en dan in de kofferbak kunt leggen. Hij gaat bij ons dan ook meestal wel mee op vakantie of naar het strand.

Kan makkelijk mee het strand op

Een bolderkar wil je natuurlijk op het strand kunnen gebruiken. Nu kan ik me niet voorstellen dat dat met die exemplaren met kleine plastic wielen goed gaat lukken. Alsof je met een winkelwagen naar de zee loopt. Met onze Beachtrekker gaat dat prima. Natuurlijk, in het mulle zand, met drie kinderen erin, is het stevig aanpoten. Je trekt je kapot, zeg maar. Maar het gaat wel. 

Comfortabele bolderkar (volgens de kids) 

Oké, dit heb ik van horen zeggen: mijn kinderen vinden dat de kar lekker zit. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen want de bodem is gevuld met een zachte voering. Dat zal dus best prima zitten! 

Nadelen Beachtrekker Life

Zijn er dan geen nadelen te bedenken? Zeker wel! 

Redelijk zware bolderkar

Deze bolderwagen is redelijk zwaar: 16 kilogram. Door zijn degelijkheid en stevigheid weegt het geheel ook wat meer. Dat moet je wel met je mee kunnen trekken en je moet het wel uit de kofferbak tillen. Ik kan me voorstellen dat de wat rankere moeders bijvoorbeeld best wat moeite hebben met deze bolderkar. 

Neemt ook ingeklapt veel ruimte in

Het is een opvouwbare bolderkar, maar dat betekent niet dat je ‘m tot het formaat van een enveloppe kunt inklappen. Ingevouwen is het alsnog een flink pakket van circa 60x60x25 centimeter. En als je de wielen er op laat zitten nog wat meer (al moet je de wielen ook als je ze eraf haalt nog ergens kwijt, dus die ruimte moet je hoe dan ook meerekenen). 

Dus het is alsnog een flinke unit in je kofferbak. Ik denk dat de goedkopere bolderkarretjes kleiner opgevouwen worden. Maar: een kinderwagen in je kofferbak neemt ook veel ruimte in, toch? 

Aan de prijs 

Tja, het is geen goedkope opvouwbare bolderkar. Deze wagen kost ruim 300 euro en dat moet je er wel voor over hebben. Ik zelf denk dat het het waard is, gezien de kwaliteit en lange levensduur van het apparaat. 

Uitklappen niet heel eenvoudig 

Een kleinigheidje, vooral voor vrouwen lastig (knipoog), maar toch het benoemen waard. Je zet deze bolderkar niet even in tien seconden op. Dat duurt een paar minuten, omdat hij redelijk zwaar is en je er een soort fiberglas tentstokken doorheen moet duwen die je eerst nog in elkaar moet draaien (dit is voor de horizontale randen van de kar). 

Redelijk groot dus in de supermarkt niet handig 

Deze bolderkar is behoorlijk groot. Dat betekent dat het niet heel makkelijk navigeren is in de supermarkt. Het lastigste is dat de achterwielen een stuk naar buiten staan (dat heeft te maken met het inklapsysteem), waardoor je er altijd rekening mee moet houden dat deze achterwielen wat meer zwenkruimte nodig hebben. 

Reken dus op botsingen met tenen van oude vrouwtjes en het omver stoten van stellingen met blikken soep (dit is mij nooit overkomen, maar het zou kunnen!). 

Een aan te bevelen bolderkar 

Ze kunnen ‘m ook zelf trekken.

Wat mij betreft een aanrader dus, deze opvouwbare bolderkar. Het is een uitkomst om drie kinderen en een berg spullen in te vervoeren. De wagen is stabiel, stevig en prettig in gebruik. Hij is wel wat aan de zware kant en neemt ook opgevouwen nog wel wat ruimte in. Maar, zeker als je een bolderwagen zoekt die je regelmatig wilt gebruiken en een paar jaar mee mag gaan, zou ik deze wel aanbevelen. 

Ik gebruik deze bolderwagen nu al een jaar of drie regelmatig en er is bij normaal gebruik nog niets mee gebeurd of kapot gegaan. Mijn broer ging er een keer rennend (met drie kinderen erin) mee door de bocht, daar is het duidelijk niet voor gemaakt, want de kar kantelde en de trekstang verboog. Ik kreeg daarna keurig een nieuwe trekstang als onderdeel van de garantie. 

Hij gaat regelmatig mee op vakantie en naar het strand. Dan is het een superhandig ding om je kinderen en je spullen in te vervoeren. Misschien wel een leuk cadeau om te vragen voor je verjaardag of een keer voor vaderdag!

Heb jij een bolderkar of gebruik jij iets anders om je kinderen en je spullen in te vervoeren? Ik lees het graag in een reactie op dit blog. 

Dadventures is mijn verhaal over het vaderschap met drie kinderen. Over de avonturen die we beleven en dus vooral het gebrek daaraan. Mijn doel? Iets van herkenning geven voor andere vaders, mijn ervaringen delen én de band tussen vader en kind versterken.

2 Reacties

  1. Leuk artikel! Wij hebben zelf ook deze Beach trekker. Toch hebben we ‘m minder gebruikt dan we hadden gedacht en ik vind hem behoorlijk zwaar. We nemen hem vaak wel mee op vakantie maar verder staat hij vooral veel in de garage. Ik vind het vooral een uitkomst naar het strand, mijn man mag hem dan trekken (met twee kids plus een berg strandspullen)… fijn dat jullie er zoveel plezier van hebben!

  2. Bedankt! Het weegt inderdaad wel wat. Geen ervaring hier met andere karren, dus weet ook niet wat normaal is. Maar leuk dat je dezelfde hebt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.