Mijn ervaring met twee BAHA’s

Bart aan tafel

In september 2021 kreeg ik mijn tweede BAHA. De eerste had ik al sinds 2017 en heeft mijn leven veranderd. Nu was het tijd voor een tweede. Inmiddels zit de processor er ruim twee maanden op: wat zijn mijn ervaringen? 

Het eerste wat me opvalt aan mijn tweede BAHA: ik ben er zo verdomd snel aan gewend. Als na een paar dagen was het alsof het nooit anders was geweest. Het geluid aan de linkerkant is wat scherper dan aan de rechterkant. Dat zou door de audicien nog aangepast kunnen worden. Maar, binnen een paar dagen was ik ook daar helemaal aan gewend. 

Stereo geluid

Eén van de mooiste voordelen van de tweede BAHA is toch wel dat ik nu stereo geluid hoor. Ik kan muziek in stereo horen en dat klinkt veel rijker en voller. Ook kan ik redelijk horen vanuit welke richting geluid komt – maar, daar zit ik nog wel eens naast, dus ik twijfel of dat helemaal werkt zoals het zou moeten. Is geen probleem, daar kan ik wel mee leven. 

Bluetooth streamen 

Een serieus vette feature van mijn nieuwe BAHA 5 processor is dat deze bluetooth kan streamen. Ik kan dus bellen én muziek luisteren via mijn BAHA. Ik heb ingebouwde earpods, zullen we maar zeggen. Dit is echt gaaf, ik kan altijd en overal filmpjes kijken of podcasts luisteren op mijn telefoon en het geluid horen, terwijl niemand anders dat hoort. En ik hoef niet eerst oordopjes in te doen. 

Ik vond dit op voorhand niet zo interessant, maar nu ik het heb vind ik het wel echt een pluspunt. Ik hoef ook nooit meer mijn oordopjes mee te nemen. Ik loop naar buiten en zet Spotify aan. Als het tenminste niet te veel waait, zie hieronder.

Geen blinde vlek meer links

Dit is natuurlijk waarom ik überhaupt de tweede BAHA genomen heb: om de blinde vlek qua geluid aan de linkerkant weg te nemen. Dat is gelukt. Ik hoor nu links een stuk beter, vrij goed eigenlijk. En dat biedt voordelen, want ik hoef me niet meer links van mijn gezelschap te positioneren, in zowel privé- als in werksituaties. Top! Tijdens het eten maakt het niet uit waar ik ga zitten, want ik kan al mijn kinderen goed verstaan, ook als ze links van me zitten. Hetzelfde geldt voor meetings voor mijn werk. 

In gezelschappen blijft het lastig

Wat een nadeel was en blijft: in drukke gezelschappen wordt het een kakafonie van geluid, waardoor het moeilijk is om spraak te onderscheiden van de rest. Dat blijft een groot nadeel van deze hooroplossing. 

Ruis in de wind

Een ander, heel vervelend nadeel: in de wind ruist de BAHA als een gek. En daar heb ik nu dus dubbelop last van. Ik kan bijvoorbeeld mijn kinderen echt niet verstaan als ze achterop de fiets zitten: met BAHA’s aan ruist het te veel en als ik ze uitzet versta ik ze niet.

De ruis kan ook een nadeel zijn met het luisteren van muziek en podcasts als je buiten bent: door de ruis is dat soms onmogelijk. Dus dan heb ik toch de oordopjes weer nodig. 

Conclusie: helemaal tevreden

Natuurlijk, de nadelen zijn er, maar die wegen niet op tegen de voordelen die ik van de tweede BAHA ondervindt. De verbetering van mijn gehoor is goed genoeg om daar heel blij en tevreden mee te zijn. Ik ben ook dankbaar dat deze oplossing bestaat om mensen zoals ik, met dit specifieke gehoorverlies, te helpen. 

Mooi nieuws ook nog: in april mag ik ook aan de rechterzijde ook een nieuwe BAHA. Dan krijg ik daar een zelfde apparaat als links, namelijk een BAHA 5, en dat betekent dat ik dan stereo kan streamen én dat het apparaat sneller aan staat. De oude variant doet er namelijk 10 seconden over om aan te gaan en de nieuwe vijf. Dat lijkt een onbeduidend detail, maar voor iets wat je elke dag, de hele dag draagt, is het wel degelijk belangrijk!

Dadventures is mijn verhaal over het vaderschap met drie kinderen. Over de avonturen die we beleven en dus vooral het gebrek daaraan. Mijn doel? Iets van herkenning geven voor andere vaders, mijn ervaringen delen én de band tussen vader en kind versterken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.