Een chalet kopen: waar moet je op letten?

Chalet kopen bij de Bergjes

Iris en ik dromen wel eens van een eigen chalet. Nou ja, dromen. We denken er regelmatig serieus over na. Maar, het geld groeit ook ons niet op de rug en dus maken we die keuze niet zomaar. Want, wat kost dat eigenlijk, zo’n chalet? En moet je dan een nieuwe kopen of zijn er ook mooie gebruikte exemplaren op de markt? Hoe moet je zo’n ding onderhouden? En waar zet je ‘m eigenlijk neer?

Wij houden van kamperen 

Wij kamperen graag. Dat wil zeggen: sinds we drie kinderen hebben zijn we één keer gaan kamperen met de tent. En dat beviel onwijs goed. De kids kunnen de hele dag buiten spelen en wij genieten heerlijk van een goed boek en een wijntje. Het heeft gewoon iets ontzettend ontspannends, zo’n camping.

Maxim op de camping
Wij houden van kamperen.

Nadelen van kamperen

Het kamperen met een tent heeft echter ook zijn nadelen. Je bent behoorlijk afhankelijk van goed weer. 

Bij slecht weer (lees: regen) vinden we het niet zo’n pretje in onze tent. Alles wordt snel vochtig en je bent de hele dag bezig om de modder en natte grassprieten uit je voortent te vegen. 

Een ander nadeel van het met de tent op pad gaan, is dat je altijd enorm veel spullen moet meeslepen. Slaapzakken, een tafel, luchtbedden, pannen, bestek, een gasfles, stoelen… meer dan een auto vol in elk geval.

En dan moet je eenmaal ter plaatse de tent nog opzetten. En je hele campinginboedel inrichten.

Een chalet kopen

Interieur van een chalet
Een chalet biedt wat meer luxe dan een tent…

Heel charmant dus, dat kamperen. En absoluut iets wat we blijven doen in de zomervakanties. Maar, je gaat niet even een weekendje met de tent op pad.

Dus, zo kwamen we op het idee om een chalet te kopen. Want, daar kun je altijd naartoe. En bovendien kun je een eigen chalet gedurende het jaar regelmatig verhuren, waarmee je op termijn een (klein) deel van je investering kunt terugverdienen. Geen slecht idee dus, vonden wij.

Maar goed, een chalet kopen doe je niet zomaar. Het kost een behoorlijke som geld en… waar laat je zo’n ding eigenlijk?

Wat is het verschil tussen chalet en een stacaravan?

Een stacaravan heeft meestal een vast interieur, zoals deze ingebouwde bank.

Maar, eerst even dit. Ik heb het hier over een chalet en niet over een stacaravan. Wat is het verschil tussen die twee? In het algemeen wordt er over een stacaravan gesproken wanneer deze over een vaste indeling met vast meubilair beschikt. Vaak zie je dan dat de banken langs de muur zijn ingebouwd. Dan heb je verder niet zoveel flexibliteit qua inrichting.

Bij een chalet is er geen meubilair geplaatst, waardoor je met een chalet wat meer eigen inbreng hebt als het gaat om de inrichting.

Onze voorkeur gaat dan ook uit naar een chalet boven een stacaravan.

Tweedehands of nieuw chalet

Chalets zijn er in alle soorten maten.

Wanneer je je gaat orienteren op de aankoop van een chalet is dit één van de eerste overwegingen die je zult maken: gaan we voor een nieuwe of voor een tweedehands exemplaar?

De prijs speelt daar natuurlijk een rol in.

Een nieuw chalet koop je vanaf circa 50.000 euro. Dan heb je het over een vrij basic exemplaar, van een vierkante meter of 40, met summiere faciliteiten en zonder luxe afwerking.

Heb je een ruim budget, dan kun je ook kiezen voor een chalet op maat. Dan ga je voor een groter oppervlak, 60 vierkante meter of meer, en voor een luxere afwerking en gebruik van mooie, duurzame materialen. De prijs kan dan oplopen tot ver boven de 100.000 euro en dan moet je je buitenhuisje nog inrichten. Dat is voor ons budgettair gezien zeker geen optie.

Wil je echter een stuk minder besteden, dan kun je beter gaan voor een tweedehands stacaravan. Die staan al te koop vanaf zo’n 10.000 euro. Natuurlijk krijg je dan een wat minder mooi exemplaar, maar als je goed zoekt zitten ook daar best prima recreatiewoningen tussen.

Een kavel voor een chalet

Als je eenmaal een chalet hebt gekocht of hebt laten bouwen, zul je ‘m ergens neer moeten zetten. Op de meeste campings kun je een kavel huren.

Dat is niet zo heel ingewikkeld: je zoekt een paar mooie campings uit en belt ze op met de vraag of er nog kavels vrij zijn.

Voor het kavel moet je natuurlijk ook rekening houden met de kosten. Meestal bestaat het zogenaamde stageld uit kavelhuur, kaveltoeslag en vastrecht. Denk aan jaarlijkse kosten tussen de 2.000 en 5.000 euro, afhankelijk van de locatie en de grootte van het kavel.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een bestaand chalet te kopen, inclusief kavel.

De locatie van je chalet

Een chalet aan zee: heerlijk, toch?

In principe kun je een chalet overal in het land neerzetten. Houd je van de zee en het strand, dan kies je een camping aan de kust uit. Maar, ben je meer van de glooiende, bosrijke omgeving, dan kies je wellicht voor een mooie plek in Limburg.

Wij hebben bijvoorbeeld gekeken naar stacaravans die te koop staan op de Veluwe. Da’s voor ons lekker in de buurt en dan kun je er natuurlijk gemakkelijk naartoe.

Onderhoud van een chalet

Een dingetje wat mij nog wel weerhoudt van de aankoop van een chalet, is het onderhoud. De meeste chalets hebben net als een gewoon huis behoorlijk wat onderhoud nodig.

De buitenbekleding, kozijnen, het kitwerk, de cv-ketel, het interieur: alles heeft onderhoud nodig en moet netjes schoon blijven. Aangezien wij niet de tijd hebben om dat allemaal zelf te doen, is dat een extra kostenpost voor de recreatiewoning.

De locatie van je chalet is ook van invloed op het benodigde onderhoud. Sta je aan zee, dan zal de zoute zeelucht veel meer invloed hebben op de staat van je woning dan wanneer je in het binnenland een huisje hebt.

Verhuren van je chalet

Dan is er nog de kwestie van het verhuren van je chalet. Er zijn verschillende mogelijkheden om dat te doen. Op die manier kun je natuurlijk een deel van je investering terugverdienen. Op verschillende plekken wordt ook een mooi rendement van 7% op je investering beloofd. Hoe dat precies zit weet ik niet, er zijn anderen die dat beter kunnen narekenen dan ik.

Het heeft natuurlijk ook nadelen om je chalet te verhuren. Er komen vreemde mensen in. Ze maken misschien wat van je spullen stuk en ze maken de boel vies. Ze zullen zeker niet zo netjes op het geheel zijn als jij zelf.

En het grootste nadeel van verhuur vind ik: je bent zelf er beperkt in wanneer je naar je huisje toe kunt. En die vrijheid om zo nu en dan eens spontaan een weekend in je chalet te gaan zitten, dat is voor ons toch wel dé reden om de aanschaf ervan te overwegen.

Wil jij een eigen chalet kopen?

Iris en ik zijn er nog niet uit. Gaan we voor een low-budget gebruikte stacaravan? Of kiezen we ervoor om meer te investeren in een mooi chalet? Wij blijven ons voorlopig orienteren op de mogelijkheden en houden onze ogen open voor een mooi kavel.

Weet jij al of je een eigen chalet wilt kopen? En wat zijn jouw overwegingen?

Dadventures is mijn verhaal over het vaderschap met drie kinderen. Over de avonturen die we beleven en dus vooral het gebrek daaraan. Mijn doel? Iets van herkenning geven voor andere vaders, mijn ervaringen delen én de band tussen vader en kind versterken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.