Kind zonder geregistreerd partnerschap, dit moet je regelen (en het is niet ingewikkeld)

Bart en iris met ijs

“Nee, wij gaan op maandagochtend even trouwen, want anders is het zo ingewikkeld.” Dit hoor ik wel eens om me heen. Mensen vinden het ingewikkeld om zonder geregistreerd partnerschap (of trouwen, dus) een kind te krijgen. Want, zo denkt men, ‘anders moet je zoveel regelen’. Nu ja, geloof mij, het is alles behalve ingewikkeld. Hier lees je precies wat je moet doen als aanstaande vader die niet wil trouwen!

Wij zijn niet getrouwd en ook geen geregistreerd partners

Iris en ik zijn niet getrouwd. Ook hebben we geen geregistreerd partnerschap. Wat we dan wel hebben? Een samenlevingscontract dat sterk aan vernieuwing toe is, een blind vertrouwen in elkaar en drie kinderen die ons binden voor het leven. Oké, ik geef toe: er zijn bepaalde dingen die we beter op papier moeten zetten. Onze nalatenschap, bijvoorbeeld. Puntje vijf van onderstaande lijst heb ik twee jaar na de geboorte van mijn jongste nog steeds niet geregeld. Ach ja, niemand is perfect.  

Lauren, Maxim en Estelle op een bankje
Niet getrouwd, geen geregistreerd partnerschap, wel drie kids.

Wat je moet doen als vader die niet wil trouwen

Wat moet je doen als je vader wordt en je ook geen geregistreerd partnerschap met de moeder van je kind hebt? Het is heel simpel. Geloof mij, ik heb het drie keer gedaan. Het is easy peasy. Oké, toegegeven, je moet er wel wat voor doen.

  1. Achternaam kiezen 
  2. Kind erkennen
  3. Aangeven van het kind 
  4. Ouderlijk gezag aanvragen
  5. Erfenis vastleggen 

Het kiezen van een de achternaam

Bij afwezigheid van huwelijk of geregistreerd partnerschap krijgt je kind automatisch de naam van de moeder. Tenzij jij aangeeft dat het kind jouw achternaam moet krijgen. Wel handig om dit eerst even met de moeder te overleggen. De achternaam van je kind geef je vervolgens door bij het erkennen van je kind. 

Het erkennen van je kind

Het erkennen van je kind is geen solo-operatie. De moeder moet hier toestemming voor geven. De reden daarvan lijkt me logisch, toch? Erkennen doe je bij je lokale gemeente. Je gaat naar de site van de gemeente waar je woont, zoekt op ‘erkennen’ en maakt een afspraak. Simpel.

De moeder kan meegaan om ter plaatste de erkenning te ondertekenen, of vooraf schriftelijk toestemming geven. Het erkennen van je kind is gratis. Zodra dit geregeld is, ben je juridisch ouder van je kind. Doe dit tijdens de zwangerschap al (erkenning ongeboren vrucht) en wacht niet tot de aangifte na geboorte. Na erkenning moet je namelijk ook het gezag nog aanvragen.

Op dit punt heb je nog he-le-maal niets te zeggen over je toekomstige mini-me. Je hebt, anders gezegd, geen gezag.

Het aangeven van je kind 

Nadat je kindje is geboren, ga je het kind aangeven. Dit doe je in het gemeentehuis van de gemeente waar kind is geboren. Het kan soms ook online. Neem in elk geval je akte van erkenning mee, die heb je nodig. 

Het ouderlijk gezag aanvragen 

Het ouderlijk gezag aanvragen doe je na de erkenning en de aangifte. Dit is heel belangrijk, want zonder gezag heb je niets te zeggen over je kind. Om het gezag aan te kunnen vragen, heb je het Burgerservicenummer (BSN) van je kind nodig. 

Het gezag vraag je samen met de moeder aan op rechtspraak.nl. Jij en de moeder moeten allebei met DigiD inloggen.

En dan is de vrijblijvendheid definitief voorbij, want bij het aanvaarden van het gezag komen ook plichten kijken, zoals aansprakelijkheid voor schade, betaling voor opvoeding en beheer van het vermogen van je kind. Maar, als het goed is heb je daar al rekening mee gehouden voordat je je vrouw zwanger maakte. 

De erfenis vastleggen

Tot slot is het nog de moeite waard om je erfenis vast te laten leggen in een testament. Wanneer je niet gehuwd bent en geen geregistreerd partnerschap hebt, gaat de erfenis namelijk automatisch naar de kinderen wanneer jij of je partner overlijd. En niet, zoals vaak gedacht, naar de langstlevende. 

Bart en iris
En? De liefde straalt ervanaf, toch?

De escape-route: niets doen

O ja, mocht je nu een toekomst met vrouw en kind toch niet zo zien zitten, dan doe je gewoon niks. Dan erken je het kind niet en hoef je er niets mee te doen. Lekker rustig. Hoewel, de kans dat je er makkelijk vanaf komt is klein. Alimentatie betalen, daar kom je niet onderuit, als de moeder via een gerechtelijke procedure laat vaststellen dat jij wel degelijk de biologische vader bent. Ik hoef hier natuurlijk niet te benadrukken dat je, als je deze weg kiest, een enorme lul bent die zijn verantwoordelijkheid niet wil nemen. 

Samenvattend: zo regel je je zaken 

In het kort doorloop je dus de volgende stappen:

  • Je bespreekt met de moeder welke achternaam je kind krijgt
  • Je maakt een afspraak bij je gemeente om je kind te erkennen en doet dit samen met de moeder
  • Na de geboorte geef je het kind aan (vergeet de akte van erkenning niet mee te nemen)
  • Op rechtspraak.nl vraag je het gezag aan
  • Regel je erfenis in een testament 

Ben jij getrouwd? Of ga je bovenstaande route doorlopen? Ik lees het graag in een reactie. 

Dadventures is mijn verhaal over het vaderschap met drie kinderen. Over de avonturen die we beleven en dus vooral het gebrek daaraan. Mijn doel? Iets van herkenning geven voor andere vaders, mijn ervaringen delen én de band tussen vader en kind versterken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.