Wanneer is het moederdag 2023?

Mannen, opgelet: bereid je goed voor op moederdag! We vieren de eerstvolgende moederdag op 14 mei 2023. Dus, bereid je voor en zorg dat je de boel goed geregeld hebt. Of je nu je eigen moeder in het zonnetje wilt zetten of de moeder van je kinderen: je komt er niet mee weg door hier geen aandacht aan te besteden.

Een tip voor een serieus moederdagcadeau: een serieus mooie plant. Of een kneusjesbox, ook leuk.

Lees ook mijn andere blog voor inspiratie voor je moederdag cadeau idee.

Moederdag 2023

14 mei 2023 is de datum die je rood omcirkeld in je agenda hebt staan. Of met een extra pushmelding (liefst een weekje eerder) in de agenda-app van je IPhone of Android-toestel.

Zo weet je zeker dat je moederdag niet vergeet en zorg je dat je wat tijd hebt om iets goeds te regelen voor de vrouw aan wie je je bestaan te danken hebt (je eigen moeder).

Of voor je eigen vrouw, die de moeder van je kinderen is. Ik raad je wel aan je kinderen dan zelf iets te laten regelen. Maar, mochten ze op de leeftijd zijn dat je daar niet te veel van kunt verwachten, dan zul je zelf iets moeten bedenken.

Trouwens, op school knutselen ze meestal ook wel iets. Misschien net goed genoeg om mee weg te komen, maar ik zou toch nog wat extra’s doen. Al is het maar dat je je vrouw de hele dag ontzorgt: onbijtje op bed, vaatwasser in en uitruimen, de was doen, stofzuigen, liever iets te veel dan iets te weinig.

Waar komt moederdag vandaan?

Het leek me wel interessant om eens uit te zoeken waar moederdag eigenlijk vandaan komt. Er gaan verschillende lezingen online rond, maar de manier waarop wij het vieren is duidelijk afkomstig uit de Verenigde Staten: het is het zoveelste vanuit Amerika overgewaaide feestje. Daar werd het in 1907 voor het eerst gevierd. Het idee van één meisje om de wens van haar moeder (een dag om het goede werk van moeders te herdenken) te vervullen, wordt opgepikt door de president en die maakt er in 1914 een nationale feestdag van.

Sindsdien wordt moederdag in de Verenigde Staten op elke tweede zondag in mei gevierd. En wij hebben die datum in Nederland overgenomen.

Oorsprong van moederdag bij oude Grieken

De echte oorsprong van moederdag vinden we al veel verder terug. De oude Grieken schijnen al een variant op ons jaarlijkse feestje te hebben gevierd. Zij eerden godin, Rhea, de moeder aller goden. De Romeinen namen dit over met Matraliae feest en later is het door het christelijke en katholieke geloof opgepikt en verder gecultiveerd.

Moederdag in andere landen

In andere landen heeft moederdag een meer religieuze oorsprong. In Engeland bijvoorbeeld, is het een christelijke feestdag en wordt het gevierd in de vastentijd, drie weken voor Pasen.

In veel katholieke landen wordt het op 15 augustus gevierd, de dag van de Maria-Tenhemelopneming (geen idee wat dat is, als je daar interesse in hebt Google je zelf maar even).

In Frankrijk vieren ze op 5 mei ook nog grootmoederdag. Blij dat we dat hier niet doen, dan blijf je aan de gang.

Het ideale moederdagcadeau

Weet je nog niet wat je voor mama moet regelen? Een mooie bos bloemen is altijd goed. Of laat de kinderen iets knutselen. Meer tips en inspiratie vind je in het moederdag tips en cadeau ideeën blog.

Koop een plantje van plantje.nl

Goed idee nodig? Koop gewoon een serieus mooie plant van plantje.nl. De beste manier om online planten te bestellen, want:

  • Plantje.nl heeft het grootste assortiment kamerplanten.
  • Plantje.nl heeft het grootste assortiment cadeauplanten.
  • Het is hét cadeau alternatief voor een boeketje bloemen, planten gaan langer mee.

Dus, moederdag 2023 vindt plaats op zondag 14 mei. Weet jij al wat je gaat doen?

In dit blog staan een aantal affiliate links. Hiervoor krijg ik een kleine commissie als jij iets bestelt. Geen zorgen, het kost jou niks.

Dadventures is mijn verhaal over het vaderschap met drie kinderen. Over de avonturen die we beleven en dus vooral het gebrek daaraan. Mijn doel? Iets van herkenning geven voor andere vaders, mijn ervaringen delen én de band tussen vader en kind versterken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.