Waarom is voorlezen goed als papa het doet

Voorlezen op de bank

Voorlezen is bij ons een vast onderdeel van het avondritueel. Elk van onze drie kids lezen we ‘s avonds even apart voor. Het is een waardevol moment voor het slapen gaan. Wist je dat voorlezen goed is voor de ontwikkeling van je kind? En waarom is het nog beter als papa het doet? 

Maxim leest Tip de Muis
Tip de Muis lezen met Maxim

Voorlezen verbetert de concentratie

Je kent vast het wel: jij leest voor uit het favoriete boekje van je zoon of dochter en je kind luistert vol aandacht naar wat je te vertellen hebt. Of… juist niet. Het komt bij mij ook wel eens voor dat mijn kind (meestal Estelle) er de aandacht totaal niet bij heeft. In dat geval is het meestal een goed idee een ander boekje te kiezen, waar ze meer interesse in heeft. 

Het is namelijk goed voor het concentratievermogen van je kind. Aandachtig luisteren is niet altijd makkelijk voor kinderen, en door voor te lezen train je dit. Dat kan weer goed van pas komen bij het uitvoeren van allerlei andere taken, zoals het bouwen van een toren of het maken van een mooie kleurplaat. 

Voorlezen stimuleert het taalinzicht en vergroot de woordenschat 

Begin vroeg met voorlezen. Wij zijn er bij onze drie kinderen mee begonnen op het moment dat ze ‘s avonds echt naar bed gingen. Dus, wanneer ze een beetje baby af zijn en je begint met een avondritueel van bijvoorbeeld badderen en dan naar bed. Dat is een mooi moment om te beginnen. 

Voorlezen is ontzettend goed voor het taalinzicht en de woordenschat van je kind. Toeval of niet, bij ons praten de kids allemaal snel én goed. Trouwens, het voorlezen hoef je natuurlijk niet te beperken tot het bedritueel. Je kunt het ook op een regenachtige middag op de bank doen. Vinden de kinderen heerlijk! 

Het sokkenboek
Het bij ons populaire boek van de ‘Verdwenen Sokken’

Voorlezen stimuleert de fantasie van je kind

Niet gek, toch? Door de meest fascinerende en fantasierijke verhalen te vertellen krijgt je kind prikkels om over na te denken. Het stimuleert dus de fantasie van je kids. 

Voorlezen creëert een lezend kind 

Een kind dat veel voorgelezen wordt, ontwikkelt sneller interesse om zelf te lezen. Ik zie het nu bij mijn oudste, Lauren. Ze is pas vijf, maar nu al bezig met lezen en schrijven. Ze ‘leest’ al stripboeken en begint al zinnetjes op papier te zetten. En een kind dat graag leest, ontwikkelt zich op latere leeftijd breder en sneller. 

Voorlezen versterkt de band met je kind

Door regelmatig een momentje te pakken om voor te lezen, versterk je de band met je kind. Het is een mooi één op één moment waarin jullie beide even rust hebben en tijd voor elkaar maken. 

Boekje met illustraties
Ook voor de allerkleinsten is er genoeg te lezen

En, is het beter als papa het doet? 

Harvard zegt van wel! Ik citeer: “Als de vader voorleest, luisteren kinderen veel beter en focussen ze zich meer op het verhaal. Vrouwen lezen vaak voor met het doel om ze wat te leren en stellen vragen als: “Hoeveel appels zie je hier?”. Mannen vragen meer om abstracte dingen, waardoor een kind creatiever gaat denken.

Vaders zeggen bijvoorbeeld vaker: “Hé, een ladder! Weet je nog dat ik die ladder in mijn auto had liggen?” Op deze manier ontwikkelt de woordenschat van het kind zich goed, omdat hij meer moet nadenken.”

Nou, papa, je komt er niet meer onderuit: dat wordt élke dag voorlezen!

Lees jij je kinderen voor? Ik lees het graag in een reactie!

Dadventures is mijn verhaal over het vaderschap met drie kinderen. Over de avonturen die we beleven en dus vooral het gebrek daaraan. Mijn doel? Iets van herkenning geven voor andere vaders, mijn ervaringen delen én de band tussen vader en kind versterken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.