Vijf dingen die elke vader herkent

In auto

Met mijn drie kinderen (leeftijd 1, 3 en 5) loop ik inmiddels een tijdje mee in de papa-business. Sommige dingen komen zo vaak voor dat ik me niet voor kan stellen dat je ze niet herkent…

Op vakantie? Eerst een dag inpakken 

Lekker, op vakantie! Wat moeten we eigenlijk allemaal meenemen? Met één kind was het nog best te doen, met twee ging het ook nog wel, maar met drie… voor een week in een willekeurige Center Parc kolonie hebben we werkelijk tassen vol spullen nodig. Eerst heb ik zo’n beetje de grootste stationwagen gekocht die ik kon vinden (Mazda 6, aanrader) en daarna ook nog maar een dakkoffer erbij. Ik moet zeggen, dan houden we nog wat ruimte over ook. En de drie kids passen op de achterbank. Maar de hoeveelheid spullen blijft gigantisch. Het maakt dat het inpakken van de auto voor een vakantie inmiddels bijna een dag werk is bij ons. Zeker wanneer we gaan kamperen.

Je kunt nooit normaal meer langs de speelauto bij de supermarkt lopen 

Die autootjes bij de supermarkt of in het winkelcentrum, waar je een euro in moet gooien voordat ze een minuutje lullig op en neer bewegen. Die autootjes hebben een gigantische aantrekkingskracht op kleine kinderen. Daarom staan ze er waarschijnlijk nog steeds. Elke keer als we er langs lopen, moet één van onze kids in dat autootje gaan zitten. En die is er dan amper uit te krijgen. Ja, protesterend en schreeuwend. Moet je nagaan, kom je er 100 meter verderop weer één tegen… je zou je winkelronde op papadag er bijna op gaan aanpassen. Rotauto’s!

In auto
Deze autootjes kunnen NOOIT worden overgeslagen.

Dat lust ik niet!

De ene dag vinden ze pasta heerlijk, de volgende dag eten ze er geen hap van. Niets zo veranderlijk als de smaak van een kind. Wat me bij mijn kinderen opvalt is het volgende patroon: als kleintje tot een jaar of twee, lusten ze alles. Daarna worden ze steeds kieskeuriger, en vanaf een jaar of vier ontwikkelen ze een sterke voorkeur. Estelle (3 jaar) lust bijvoorbeeld absoluut geen spinazie. Lauren (5) vindt een broodje jam met honing heerlijk (ik vraag me af of dat soms door deze tv-serie komt), maar wil absoluut geen mayonaise. Onze Maxim (1 jaar) eet werkelijk alles wat je hem voorzet. 

Haren vlechten is te moeilijk 

Haren vlechten. Ik heb het geprobeerd. Betrokken als ik probeer te zijn, ben ik gaan oefenen met klei en, arme meiden, ook op mijn dochters. Helaas is mijn doorzettingsvermogen om een mooie, strakke vlecht te leren leggen veruit ontoereikend. Ik heb het opgegeven. Vlechten (en de haren van de meiden in het algemeen) is nu geheel een moeder-zaak in ons huis. 

Vlecht van klei - Dadventures.nl
Mijn oefenvlecht van klei.

Ik wil het zelf doen

Er komt een punt in het leven van je kind, dat ze alles, maar dan ook echt alles, zelf willen doen. Ook wat ze overduidelijk nog niet kunnen. Zelf de trap oplopen, zelf soep eten, zelf brood smeren, zelf drinken uit een gewone beker, zelf tekenen, zelf de kaart voor oma schrijven, zelf (alleen) buiten spelen. Het hoort allemaal bij de ontwikkeling, maar als je voor de zoveelste keer de groentesoep van de vloer mag dweilen zou je toch wel willen dat je ze soms nog een beetje meer mag helpen. 

Dadventures is mijn verhaal over het vaderschap met drie kinderen. Over de avonturen die we beleven en dus vooral het gebrek daaraan. Mijn doel? Iets van herkenning geven voor andere vaders, mijn ervaringen delen én de band tussen vader en kind versterken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.