Huisdier: waarom het nuttig is voor een kind

Kind met kat

Wij hebben altijd een huisdier gehad. Vroeger, toen ik nog bij mijn ouders woonde, al. Wij hadden altijd katten en dus ben ik meer een katten- dan een hondenmens geworden. Ook nu, met onze drie kleine kinderen, hebben we twee katten in huis. Maar, heeft zo’n huisdier nu ook nut voor je kinderen, of hoe zit dat eigenlijk? 

Een huisdier is niet niks, natuurlijk. Net als met een kind komt er verantwoordelijkheid en zorg bij kijken. Maar, dat hoef ik je vast niet uit te leggen. 

Welk huisdier past bij je kind? 

Het is natuurlijk wel handig om een beetje na te denken over welk dier er goed bij je kind past. Als je zelf al drie stuiterballen van kinderen hebt rondlopen (zoals ik), dan is het misschien niet de handigste keuze om er zo’n grote, hyperactieve Dalmatiër bij te zetten. Dan weet je zeker dat je huishouden binnen no-time een structurele chaos is. En dan moet je ook nog eens hele einden met die hond gaan lopen, terwijl jij ‘s avonds uitgeblust op de bank wilt neerploffen. 

Een kat is een makkelijke keuze

Een kat is wat dat betreft wel een makkelijke keuze: je hoeft ze niet uit te laten en ze kunnen zich prima verweren tegen de drukte van je kids. Wat ik bij ons zie, is dat onze oudste kat (die al jaren bij ons was voordat er kinderen waren) regelmatig de drukte ontloopt, terwijl de jongste (die pas bij ons kwam toen we al drie kinderen hadden) in de drukte prima gedijt. 

Vissen moet je niet willen

Een gevaarlijke categorie is natuurlijk die van de vissen. Je zult niet het eerste gezin zijn, waarin zo’n vis als versiering ergens op een dressoir staat te verzuipen. Dat geen hond (ha ha) er meer naar omkijkt na de eerste drie dagen en dat jij elke week die kom moet verschonen en dat groene spul moet vervangen. Een aquarium met een grotere diversiteit aan vissen, dát is dan wel weer een goed idee. Daar blijven de kids naar kijken. Denk ik. Hoop ik (ik wil een aquarium). 

De categorie dieren in een kooitje 

Dan is er natuurlijk nog de categorie huisdieren in een kooitje: vogels, ratten, konijnen, muizen, cavia’s, marmotten, en meer van dat spul. Daar moet je sowieso niet aan beginnen. Dan moet je elke week dat hok schoonmaken en je kinderen zijn er na een week of drie helemaal op uitgekeken. Zit jij met dat zelfgemaakte konijnenhok van 3 vierkante meter en zes kuub stro in je achtertuin opgescheept.

Wat moet je nu wel en niet willen qua huisdieren?

Wat is de belangrijkste reden dat kinderen een huisdier willen? Ik kan er twee noemen: spelen en knuffelen. Dus, neem een dier dat een beetje knuffelbaar is en waar fatsoenlijk mee te spelen valt. Dan valt het kleine spul in de categorie kooidieren dus eigenlijk al af. Die lenen zich niet voor stevig geknuffel en spelen gaat al helemaal lastig. Vissen hoeven we het wat dat betreft dus niet eens over te hebben. 

Houd je over: een kat of een hond. En dan is de keuze aan jou.

Het nut van het hebben van een huisdier

Heeft het hebben van een huisdier nu echt nut voor kinderen? Ik denk van wel. Verschillende onderzoeken en diverse bronnen wijzen er namelijk op dat een huisdier in huis onder andere de volgende voordelen oplevert: 

  • Een kind leert verantwoordelijk te nemen door voor de dieren te zorgen
  • Een kind voelt zich veilig en geborgen bij een huisdier
  • Een kind praat tegen het huisdier, da’s goed voor de taalontwikkeling
  • Een huisdier leert het kind over leven en dood (zodra het beestje dood gaat, dus)
  • Een huisdier kan echt een maatje voor je kind zijn, is daardoor minder eenzaam en heeft minder stress

Ik zie het in de praktijk ook terug 

Redenen genoeg om een keer een dier in huis te nemen, toch? Wij zien het zelf ook: de kinderen zijn helemaal gek met de katten. Zeker de kleinste, die de kids ook gewend is, moet het flink ontgelden. Ze wordt het hele huis doorgesleept en er wordt volop met haar gespeeld. Maar, op de rustige momenten kunnen ze ook lekker samen op de bank zitten. 

Ik zie dat mijn kinderen zich over de dieren ontfermen, dat ze ervoor willen zorgen en dat ze er inderdaad heel veel tegen praten. 

Heb jij al een huisdier? 

Dadventures is mijn verhaal over het vaderschap met drie kinderen. Over de avonturen die we beleven en dus vooral het gebrek daaraan. Mijn doel? Iets van herkenning geven voor andere vaders, mijn ervaringen delen én de band tussen vader en kind versterken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.