De eerste fiets van je kind 

Lauren op haar grote fiets

De eerste echte fiets voor je kind kopen, dat is toch wel een dingetje. Althans, ik vond het een erg leuk moment. Toen Lauren drie jaar was, kochten we haar eerste echte kinderfiets. Achteraf gezien iets te vroeg. In dit blog lees je waar je op moet letten bij de aanschaf van de eerste kinderfiets. 

Voordat ze gaan fietsen

Het begint allemaal natuurlijk al vanaf dat je kind een jaar of één is. Welk kind heeft er niet rondgereden op een Pukylino? Zo’n heerlijk klein zadel met vier wielen eronder. Geweldig, want je kind kan zich ineens op een andere manier voortbewegen. Bij ons hebben alledrie de kids onwijs veel plezier gehad van dit kleine loopfietsje. 

Vanaf een jaar of twee kunnen ze een stapje omhoog. De loopfiets met twee wielen komt in beeld. Deze dingen kun je echt overal kopen, die van Maxim komt bij de Decathlon vandaan. Dit is een vrij basic exemplaar met een soort schuimrubberen banden, maar je kunt ook een luxere variant kiezen met luchtbanden. 

Hoewel, Maxim heeft nooit geklaagd over het gebrek aan lucht in zijn banden, dus volgens mij is dat voor die kids echt geen probleem. Maxim kan zich dagenlang vermaken met ‘buiten de poort fietsen.’ Hij cirkelt dan urenlang rondjes op de parkeerplaats achter ons huis.

De eerste fiets

En dan, vanaf een jaar of drie oud, komt je kind in aanmerking voor zijn of haar echte eerste kinderfiets. Een mooi moment! Wijzelf gaven Lauren haar eerste echte fiets op haar derde verjaardag. Iets te vroeg. Ze was er nog niet klaar voor om al op zo’n grote meidenfiets rond te trappen. Ze heeft daarom lange tijd de voorkeur gegeven aan een kleiner exemplaar, dat we ook nog in de achtertuin hadden staan. 

Geef ‘m niet te vroeg

Mijn eerste en belangrijkste les: geef een kind van drie niet een te grote fiets. Wij hadden die van Lauren op de groei gekocht en dat was een fout. Een fiets van 10 tot 12 inch is prima geschikt voor kinderen van drie jaar. Dan kunnen ze tenminste goed met hun voeten bij de grond en daar voelen ze zich veilig bij. 

Estelle heeft het dan ook op een klein fietsje geleerd en die ging meteen als een speer. Op haar vierde verjaardag hebben we haar een mooie, grote, roze meidenfiets gegeven. En ook daar ging ze gelijk geweldig goed op. Dat hadden we een stuk beter getimed. 

Meiden? Doe er een mandje bij

Als er een ding is wat onze meiden geweldig vinden, is het een mandje aan het stuur. Doe jezelf en je dochters dus een lol en zorg dat er een mandje aan hun stuur komt te hangen. Het is ook nog eens handig, want onderweg naar school kunnen ze hun rugtasje er mooi inzetten. 

Estelle op haar eerste grote fiets – gaat als een speer.

Handrem of terugtraprem?

Een dingetje waar je over na kunt denken: ga je voor de handrem of voor de terugtraprem? Of voor een combinatie van beide? Estelle heeft een fiets met een handrem op het voorwiel en een terugtraprem op het achterwiel. Zo kan ze met beide leren omgaan. Hoewel, de eerste reflex van de kinderen is vaak om te remmen met de neuzen van (duur gekochte) schoenen… 

Verlichting: wel zo veilig

Veiligheid is belangrijk. Natuurlijk is het slim je kinderfiets van verlichting te voorzien. De meeste kinderfietsen worden alleen met reflectoren geleverd. Als ze in de winter aan het eind van de middag buiten fietsen, wordt het al snel donker. Dat is niet veilig. Koop daarom een setje ledlampjes en zorg dat je kids ook in de schemering veilig buiten kunnen fietsen. 

Een van de grootste hobby’s

Fietsen is bij onze kinderen een van de favoriete activiteiten. Weer of geen weer, papadag of geen papadag, de fiets wordt gepakt en er worden uren rondjes gefietst achter het huis. Helemaal leuk is het als de buurmeisjes en -jongens meedoen, dan gaat er een bonte stoet kinderen op fietsen rond. Ik vind het helemaal goed. Zo zijn ze lekker buiten en bewegen ze veel: wat wil je nog meer?

Fietsen jouw kinderen veel? Ik lees het graag in een reactie! 

Dadventures is mijn verhaal over het vaderschap met drie kinderen. Over de avonturen die we beleven en dus vooral het gebrek daaraan. Mijn doel? Iets van herkenning geven voor andere vaders, mijn ervaringen delen én de band tussen vader en kind versterken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.