Een basisschool kiezen voor je kind

Eerste keer naar school

Eindelijk! Je kind wordt vier! Na jaren bikkelen, dagenlang met DUPLO, autootjes en pony’s doorbrengen, krijg je eindelijk weer wat tijd voor jezelf terug. Al is het maar een klein beetje, het is toch wel lekker, of niet? Of ga je het samen thuis zijn missen? Maar, hoe kies je een basisschool voor je kind? Hier een aantal overwegingen om je te helpen met het basisschool kiezen voor je kind. 

Het kiezen van de basisschool doe je overigens niet vlak voordat je kind vier wordt. Vaak moet je je kind al lang van te voren inschrijven! Let daar goed op. Wij hebben ons eerste kind ingeschreven voordat ze drie jaar was. 

Openbaar of religieus onderwijs

Ben je gelovig? Dan kies je al snel voor een school die aansluit op je geloof. Ben je niet gelovig? Dan ga je meestal niet automatisch voor een openbare school. Wijzelf zijn niet gelovig, maar toch zitten onze kinderen op een christelijke basisschool. De reden daarvan is tweeledig: de christelijke school is dichtbij en wij kregen een beter gevoel bij deze school dan bij het openbare alternatief. 

Klaar voor school
Klaar voor haar eerste schooldag in 2020.

Basisscholen met specifieke opvoedkundige overtuigingen 

Sommige scholen werken vanuit een specifieke didactische visie. De meest bekende voorbeelden zijn de Montessorischolen en de Daltonscholen. 

In het montessorionderwijs gaan men ervan uit dat ieder kind zich van nature wil ontwikkelen. Op deze basisschool zal je kind dan ook anders begeleid worden dan op een reguliere basisschool. Hier zal je kind zich in zijn eigen tempo ontwikkelen en kinderen zitten ook met verschillende leeftijden bij elkaar in de klas. Deze onderwijsvorm spreekt mij best wel aan, alleen bij ons heeft het gemak van een school dicht bij huis toch de doorslag gegeven boven de keuze voor specifiek onderwijs. 

Andere voorbeelden zijn Feinetscholen en Jenaplanscholen

Vriendjes en vriendinnetjes

Voor sommige ouders is het belangrijk dat het kind bij vriendjes en vriendinnetjes in de klas komt. Hoewel je dat bij grotere scholen niet zeker kunt weten, kan het voor jou wel een belangrijke overweging zijn. Het is voor een kind natuurlijk prettig als de eerste spannende schoolweken samen met een bekend gezicht kunnen worden beleefd. 

Wat weegt zwaarder: praktische overwegingen of visie  

Wij hebben uiteindelijk onze keuze gemaakt op basis van de praktische overweging: welke school is dichtbij? Een school binnen loopafstand vonden we erg belangrijk. Met drie kinderen moet je ‘s ochtends vaak naar verschillende locaties (voor opvang en school) en we hadden geen zin elke dag als een soort taxibedrijf te fungeren. Nu kunnen we ‘s ochtends lekker een wandelingetje naar school maken of een fietstochtje. En, zeker niet onbelangrijk: zodra de kids wat ouders zijn kunnen ze zelfstandig naar school lopen of fietsen.

Volg je gevoel 

Uiteindelijk is het volgens mij het meest belangrijk dat je je gevoel volgt. Wil je vooral gemak, dan kies je een basisschool dicht bij huis. Is onderwijsvorm of religie erg belangrijk voor je, dan ligt het voor de hand dat je gevoel meer wijst op een basisschool in die richting. 

Welke keuze maak jij?

Heb jij al een basisschool voor je kinderen uitgekozen? En waar baseer jij je keuze op? Ik lees het graag in een reactie! 

Dadventures is mijn verhaal over het vaderschap met drie kinderen. Over de avonturen die we beleven en dus vooral het gebrek daaraan. Mijn doel? Iets van herkenning geven voor andere vaders, mijn ervaringen delen én de band tussen vader en kind versterken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.