Wanneer is het vaderdag 2022?

wanneer is het vaderdag

Wanneer is het vaderdag 2022? Dat hoef je als man natuurlijk niet te weten, want als het goed is zorgt je vrouw wel dat ze het weet. En regelt ze mooi een aantal cadeaus voor je. Of iets anders, zoals een lekker diner. Of een ontbijt op bed. Of een paar mooie kindertekeningen. Of allemaal.

Wanneer is het vaderdag? Vaderdag valt dit jaar op zondag 19 juni 2022.

Zoek je info over moederdag? Doe dan hier je inspiratie op.

Inspiratie vaderdagcadeaus

Ben je op zoek naar de nodige inspiratie voor vaderdag? Het hoeft natuurlijk niet zo ingewikkeld te zijn om van vaderdag iets bijzonders te maken. Een mooi cadeau vinden wij mannen altijd leuk, maar nog belangrijker is dat we ons op deze dag gewoon gezien voelen. Dat we wat extra aandacht krijgen. Wat dat betreft zijn we ook net vrouwen.

De oorsprong van vaderdag

Waar komt vaderdag eigenlijk vandaan? Over de oorsprong van moederdag bestaan vele lezingen en voor vaderdag is dat eigenlijk niet anders. Het meest waarschijnlijk is het dat vaderdag zijn oorsprong heeft in het christelijke St. Jozef feest.

Saint Jozef was de peetvader van Jezus. Jozef, de timmerman. De naamdag van deze man wordt in verschillende landen nog steeds gevierd.

En hieruit is vaderdag ontstaan.

Overgewaaid uit de Verenigde Staten

Net als met moederdag, werd vaderdag in onze cultuur pas echt een thema toen het in de Verenigde Staten als nationale feestdag werd erkend. Dat gebeurde in 1972 door de toenmalige president Richard Nixon.

Dit was onderdeel van een trend in de VS waarbij de rol van mannen in het gezin opnieuw gedefinieerd werd. Het werd meer geaccepteerd dat mannen ook een meer verzorgende rol kunnen spelen in het ouderschap en in het huishouden. Vandaag de dag zien we dat deze ontwikkeling nog steeds gaande is.

Verschillende data wereldwijd voor vaderdag

Vaderdag wordt niet overal op dezelfde dag gevierd.

Wij vieren het in Nederland op de derde zondag in juni. In België vieren ze het een week eerder en in veel Scandinavische landen wordt het in het najaar gevierd.

Op zoek naar een leuk vaderdagcadeau?

Dadventures is mijn verhaal over het vaderschap met drie kinderen. Over de avonturen die we beleven en dus vooral het gebrek daaraan. Mijn doel? Iets van herkenning geven voor andere vaders, mijn ervaringen delen én de band tussen vader en kind versterken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.