Vruchtbaarheidsproblemen en preconceptie

vruchtbaarheidsproblemen en preconceptie

Ongeveer 15% van de stellen krijgt vroeg of laat te maken met vruchtbaarheidsproblemen. In dit blog duik ik wat dieper in subfertiliteit en geef ik je een manier om de kans om je kinderwens in vervulling te laten gaan, te vergroten. Eerst tijd voor een lesje biologie.

Gelukkig hebben Iris en ik nooit te maken gehad met vruchtbaarheidsproblemen. Iris was nadat we allebei een kinderwens hadden, redelijk vlot zwanger. Hoewel haar zwangerschappen zeker niet vlekkeloos verliepen, prijzen we ons wel gelukkig dat we ons nooit echt bezig hebben hoeven houden met preconceptie en alles wat daarbij hoort.

Iris en ik

Vruchtbaarheidsproblemen in het kort

Vruchtbaarheidsproblemen komen regelmatig voor. Ongeveer 15% van de stellen in Nederland krijgt op een gegeven moment te maken met subfertiliteit. Dit betekent dat je langer dan een jaar nodig hebt om zwanger te worden. Dat kan een serieuze emotionele dobber zijn, voor zowel het stel als voor het individu. Het idee dat je toekomst wellicht ongewenst kinderloos is, vraagt om relativeringsvermogen en mentale kracht.

Het idee van voortplanting is een wezenlijk onderdeel van het menselijk bestaan. Strikt biologisch gezien is het een essentieel onderdeel van het leven. Je kunt dus letterlijk ziek worden van het idee dat kinderen krijgen voor jou niet is weggelegd.

Maar, gelukkig is echte onvruchtbaarheid relatief zeldzaam.

Wat is steriliteit?

Naast subfertiliteit kennen we dus ook nog het begrip steriliteit. Dit betekent absolute onvruchtbaarheid, of het totale onvermogen om kinderen te krijgen. Dit schijnt relatief zeldzaam te zijn. In de praktijk is het dus vaak zo dat stellen te maken hebben met subfertiliteit, of vruchtbaarheidsproblemen.

Het zwanger worden is dan moeilijk en ingewikkeld, maar niet onmogelijk.

Oorzaken van verminderde vruchtbaarheid

Om iets te kunnen zeggen over de oorzaken van verminderde vruchtbaarheid, moeten we eerst even dieper ingaan op het andere einde van dat proces: namelijk het zwanger worden. Dus: hoe werkt het als het allemaal wél lukt?

kinderwens

Zo word je zwanger

Om zwanger te worden, moet je seks hebben. Nauwkeuriger gezegd: een man en een vrouw moeten geslachtsgemeenschap met elkaar hebben. En dat moet je niet gewoon doen wanner je er zin in hebt, nee, dat moet gebeuren in de vruchtbare periode van de vrouw.

Ovulatieperiode

Deze vruchtbare periode is de ovulatieperiode: de tijd waarin de eisprong of ovulatie plaatsvindt. Dit is het proces waarin in één van de twee eierstokken van de vrouw een rijp eitje is ontwikkeld, dat uit een follikel (eiblaasje) springt. Dit komt doordat de hypofyse (iets in je hersenen) bepaalde hormonen aanmaakt. Mooi is dat: de hersenen van de vrouw geven dus aan wanneer de eisprong gemaakt moet worden.

Nou ja, lang verhaal kort: tijdens deze vruchtbare periode moet de man via zijn erectie een flinke lading zaadcellen bij de baarmoedermond van de vrouw parkeren. Deze zaadcellen moeten dan het gesprongen eitje bevruchten.

Zaadcellen en de eicel

Dat betekent dat één zaadcel de eicel binnendringt en op dat moment ontstaat er een embryo. Dit embryo nestelt zich in het slijmvlies van de baarmoeder. Hierbij zijn allerlei biologische processen van belang, zo moet het slijmvlies precies goed zijn opgebouwd onder invloed van de hormonen oestradio en progesteron.

Na deze innesteling ben je zwanger.

Een behoorlijk nauwkeurige procedure dus, waarbij een hoop mis kan gaan. De leeftijd van de vrouw speelt daarbij ook een rol. Jonge vrouwen (onder de 25 jaar) hebben een grotere kans om zwanger te worden dan vrouwen die een paar jaar ouder zijn.

Wanneer ben je vruchtbaar?

De vruchtbare periode van de vrouw begint een paar dagen na het begin van de menstruatie. Na zo’n veertien dagen (na de menstruatie) vindt de eisprong plaats. Dit is de vruchtbare periode. Het is dus belangrijk om in deze periode regelmatig seks te hebben.

En hoewel dat voor sommige mannen misschien als het paradijs op aarde klinkt, kan ik uit eigen ervaring vertellen dat die verplichte nummertjes echt niet altijd een feest zijn.

Maar hey, je moet iets over hebben voor een gezin!

dromen van een kind
Dromen van een kind.

Vruchtbaarheidsproblemen bij mannen

Als je problemen hebt met zwanger worden, kan dat aan de man liggen. In de meeste gevallen ligt het dan aan een verminderde vitaliteit van de zaadcellen. Zwak zaad, dus.

Er is ongeveer anderhalve mililiter sperma nodig met daarin minimaal 15 miljoen zaadcellen per mililiter, om je vrouw zwanger te maken. En dan moet een derde daarvan ook nog eens beweeglijk genoeg zijn, dus veel zin hebben om dat eind in de baarmoederhals te zwemmen.

Slechte zaadcellen of verkeerde aansturing

Als het probleem dus bij de man ligt, is de oorzaak eigenlijk altijd slechte zaadcellen. Dat komt bijvoorbeeld doordat de temperatuur in je kruis te hoog is, doordat je een infectie hebt of doordat je wordt blootgesteld aan te veel schadelijke stoffen. Een geslachtsziekte kan ook nog roet in het eten gooien, door schade aan de zaadleiders te veroorzaken.

Daarnaast kan het zo zijn dat de aansturing van de zaadcellen niet goed functioneert. Net als bij de eisprong van de vrouw gebeurt dit in de hersenen. Het gebruik van anabole steroiden kan hiertoe leiden. Ook stress of overgewicht kan leiden tot een verstoorde hormonale aansturing van de zaadproductie.

Vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen

Vruchtbaarheidsproblemen kunnen natuurlijk ook bij de vrouw voorkomen. Als je bijvoorbeeld onregelmatig of nooit menstrueert, kan dat een verklaring zijn van het feit dat je moeilijk zwanger wordt.

Daarnaast kan het ontbreken van de eisprong het probleem zijn. Dit kan via hormoononderzoek of via een echo worden vastgesteld. Bij een kwart van de stellen is dit het probleem.

Gebrekkige aansturing vanuit de hypofyse

Het uitblijven van menstruatie kan ook komen doordat de aansturing vanuit de hersenen niet goed verloopt. Vaak ontbreekt dan het hormoon FSH, of komt dit in te lage concentraties voor. Dit kan veroorzaakt worden door een eetstoornis door extreme inspanning, zoals topsport. Te veel stress kan ook de boosdoener zijn.

In tegenstelling tot te veel gewichtsverlies, kan ook overgewicht vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen veroorzaken.

Te vroege overgang of onvoldoende beweeglijke eileiders

Het kan ook zijn dat bij jou als vrouw de eicelvoorraad op is: dan is er sprake van een te vroege overgang.

Een ander probleem kan zijn dat de eileiders onvoldoende beweeglijk zijn of niet genoeg doorgang geven. De oorzaak hiervan ligt meestal in SOA’s, met name chlamydia kan dit veroorzaken.

Endometriose en verklevingen

Tot slot behandel ik hier nog kort endometriose en verklevingen van de eilders als oorzaak van onvruchtbaarheid bij vrouwen. Endometriose is een aandoening waarbij baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit. Dit zorgt dat je eileiders minder goed functioneren.

Eileiders kunnen ook verkleefd raken, waardoor de eileiders hun werk niet goed kunnen doen.

blij kind vasthouden

Wat kun je doen bij verminderde vruchtbaarheid?

Afhankelijk van het probleem, de oorzaak van de verminderde vruchtbaarheid, zijn er verschillende behandelingen mogelijk om de vruchtbaarheid te vergroten.

Soms kan het zijn dat jullie simpelweg te weinig, of op de verkeerde momenten, seks hebben.

Meer hormomen aanmaken of injecteren

Ligt het probleem bij het gebrek aan ovulatie, dan is het zaak de follikelgroei en eisprong te stimuleren. Er zijn medicijnen die zorgen dat je hersenen meer hormonen aan afgeven. Ook kunnen deze hormonen direct per injectie worden toegediend via ovulatie-inductie.

Afgesloten of verkleefde eilders

Is de oorzaak van de vruchtbaarheidsproblemen terug te herleiden tot verkleefde of afgesloten eileilders? Dan kan een operatie wellicht uitkomst bieden. Een andere veelvoorkomende behandeling hierbij is IVF. IVF staat voor in-vitro-fertilisatie en betekent dat de bevruchting buiten het lichaam plaatsvindt, in een laboratorium.

De zaadcel wordt met een buisje in de eicel ingebracht. Na een succesvolle bevruchting wordt het embryo in de baarmoeder teruggeplaatst. De kans dat dit lukt, is ongeveer 25% per behandeling.

Is er geen bekende oorzaak?

Het komt vaak voor de de oorzaak van de verminderde vruchtbaarheid niet bekend is. Dan weet je dus niet waar het aan ligt, en is het ook erg lastig om de vruchtbaarheid te vergroten.

Vaak wordt aanbevolen het ‘nog een half jaar te proberen.’

Maar, wat kun je zelf doen om je vruchtbaarheid te verbeteren?

Verbeter je vruchtbaarheid met Miss Natural Lifestyle

preconceptie programma

Eva van Zeeland is orthomoleculair vruchtbaarheidscoach, ervaringsdeskundige, moeder van 3 kinderen en bekend van Miss Natural Lifestyle. Ze helpt stellen met een onvervulde kinderwens. Met haar methode heeft zij al 6 van de 8 stellen geholpen de natuurlijke vruchtbaarheid te herstellen om zo zwanger te raken. 

Ze kan jullie op verschillende manieren bijstaan in jullie zoektocht naar vruchtbaarheid en zwangerschap:

  • Als je het net aan het proberen bent en je je optimaal wilt voorbereiden op een gezonde zwangerschap.
  • Als je al even bezig bent zonder resultaat en twijfelt over het medische traject, kan Eva helpen de oorzaak van de vruchtbaarheidsproblemen te achterhalen.
  • Als je start met een IUI, IVF of ICSI behandeling en je je optimaal wilt voorbereiden om je slagingskansen te vergroten.   

Meer mogelijk dan je denkt

Als je moeite hebt met zwanger worden, loont het soms buiten de gebaande paden te wijken. Het is niet altijd medisch te verklaren en dan is het belangrijk om de randvoorwaarden zo goed mogelijk op orde te hebben. Met het Preconceptie programma van Eva ga je daarmee aan de slag en vergroot je de kans je dat je op een zo goed mogelijke manier natuurlijk zwanger wordt.

Dadventures is mijn verhaal over het vaderschap met drie kinderen. Over de avonturen die we beleven en dus vooral het gebrek daaraan. Mijn doel? Iets van herkenning geven voor andere vaders, mijn ervaringen delen én de band tussen vader en kind versterken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.