Cursus papa worden: wat past bij jou?

speelgoedpistool

Als je voor het eerst papa wordt, komt er een hoop op je af. Het is eigenlijk heel moeilijk je een voorstelling te maken van wat je te wachten staat. Wat gebeurt er tijdens de bevalling? Waar moet je in de eerste weken na de geboorte rekening mee houden? Een cursus papa worden is een aanrader voor elke startende vader. Maar, welke cursus past bij jou?

Ik was er te laat mee bezig

Toen Iris zwanger was van onze oudste, was ik in eerste instantie niet zo bezig met de bevalling en wat we daarna precies konden verwachten. Ik vond het lastig me een voorstelling te maken van het leven met een baby.

Terwijl de zwangerschap vorderde, begonnen Iris en ik allebei wat meer behoefte aan informatie te ontwikkelen. Voor mijzelf richtte dat zich ook zeker op de bevalling: wat kan ik straks verwachten? Hoe weten we eigenlijk dat de bevalling gaat beginnen en wat moeten we dan doen?

Meer concreet: wat is mijn rol als man in dat geheel? Ik had het gevoel dat ik er meer van moest weten. We waren rijkelijk laat met het inschrijven voor een cursus, dus hadden we nog maar één optie en dat waren een aantal privésessies van een mevrouw die zwangerschapscursussen aanbood.

Voorlezen op de bank
Hoe bereid je je goed voor op wat komen gaat?

Een privé zwangerschapscursus

Een privé cursus papa worden werd het dus. En dat beviel goed. Voor mij was het heel goed om informatie te krijgen over de verschillende stadia van een bevalling en hoe ik Iris in dat hele proces, van de eerste weeëen tot de laatste puf, kon bijstaan.

Ik leerde over de timing van de weeëen, de ademhalingstechnieken, de rol van een verloskundige, mogelijke complicaties bij een bevalling en ook over de eerste dagen na de bevalling.

Een privé cursus vader worden is dus best een goed idee. Maar, het is wel duur en bovendien was het toch vrij beperkt. In twee keer twee uur voorlichting is je beeld van de bevalling allesbehalve compleet.

Met je vrouw mee op pufcursus

Als een privé traject niets is, kun je natuurlijk met je vrouw meegaan naar een traditionele pufcursus. Hier zul je een heleboel informatie krijgen over de bevalling, de eerste periode na de geboorte en wat jouw rol als vader daarin kan zijn. Maar… het oestrogeengehalte is bij zo’n cursus wel erg hoog. Het is natuurlijk altijd in groepsverband. Met een verzameling (hoog)zwangere vrouwen om je heen voel je je als man misschien niet helemaal op je gemak.

In dat geval kun je beter even doorzoeken naar een andere optie, en laat je je vrouw alleen naar de pufcursus gaan. Wel goed uitleggen dat jij zelf iets anders gaat doen, natuurlijk!

Jezelf online voorbereiden op vader worden

Met zelfstudie kom je ook een heel eind. Online is zo’n beetje alles wat je zou willen weten, wel te vinden. Maar, je moet er wel zin in hebben om alles op te zoeken en er echt voor gaan zitten. Bovendien: je weet als aanstaande vader niet echt goed waar je op moet zoeken.

Ontlasting na de geboorte? De verschillende stadia van de bevalling? Wanneer ga je naar het ziekenhuis (of als je thuis bevalt, wanneer bel je de verloskundige)? Wat is puffen eigenlijk? Dat meepuffen, moet dat echt? De kraamhulp, wat doet die eigenlijk? Mag ik die ook vragen het huis te stofzuigen of is dat not done?

Het werkt gewoon veel beter om ergens een echte cursus te volgen. Dan weet je zeker dat je de belangrijkste informatie meekrijgt.

Lees boeken over het vaderschap

Er zijn talloze boeken verschenen over het vaderschap. Google maar. Die boeken kun je een heleboel vertellen. Over de rol die je straks gaat innemen. Over hoe het is om een baby te hebben, wat er allemaal gaat veranderen in je leven.

Over je vrouw en hoe zij zich gaat gedragen tijdens de zwangerschap en daarna. Over borstvoeding, luiers, commodes en autostoeltjes.

Maar, echte inhoudelijk informatie over de bevalling zelf is vaak minder goed in deze boeken terug te vinden. Dus mijn tip zou zijn: volg naast het lezen van deze boeken (wat zeker goed is om je voor te bereiden op het vader worden) ook nog een cursus!

Vader worden
Lees nu boeken over het vaderschap, straks heb je de tijd niet meer!

Cursus borstvoeding

Dit is een beetje een vreemde eend in deze lijst, maar ik wil ‘m toch even noemen. Toen Iris zwanger was van onze eerste, zijn we naar één of twee informatie-avonden in het ziekenhuis geweest, waar voorlichting werd gegeven over borstvoeding.

Dit was voor mij ook zeker interessant om te volgen. Als man heb je natuurlijk helemaal geen reet verstand van borstvoeding, dus het is zeker de moeite je daar in te verdiepen.

Dan snap je het ook een beetje in die eerste week na de bevalling. Zeker wanneer de borstvoeding zo één-twee-drie niet lukt of complicaties geeft, wat heel vaak het geval is. Dan kun je er een beetje over meepraten met je vrouw.

Vadercursus.nl van David Borman

Als je Googlet kom je natuurlijk een hoop vaderschapscursussen tegen. Vadercursus.nl is er één van. Maker David Borman is verloskundige en weet dus precies waarover hij praat.

Ik heb de cursus zelf niet gevolgd, maar de recensies zijn goed en wat David vertelt op zijn website is veelbelovend:

Tijdens mijn werk als verloskundige ontdekte ik een achterstand bij aanstaande vaders in kennis en kunde over zwangerschap en bevallen. Hierdoor voelden veel partners zich ongemakkelijk, onbehulpzaam of ongelukkig.

Toen ik zelf vader werd kwam ik erachter dat er weinig informatie geboden wordt vanuit verloskundig professionals waar je als aankomend vader iets mee kan. Daarom ontwikkelde ik als verloskundige én vader Aanpakken voor Aanstaande Vaders.

De cursus wordt aangeboden op verschillende locaties en vraagt van jou een tijdsinvestering van twee avonden. Hij is iets duurder dan de online cursus hieronder. En hij moet natuurlijk net toevallig bij jou in de buurt op het programma staan.

Vadervuur – intensief en serieus

Wil je het écht serieus aanpakken, dan is Vadervuur misschien iets voor jou. Je gaat hiervoor samen met 11 andere (aanstaande) vaders 8 keer naar een locatie in de buurt van Nijmegen.

Hier ga je op zelfonderzoek uit. Hoe ben je een goede vader? Welke vader wil je zijn? Hoe vul je die rol in? En hoe staat dat in verhouding tot je werk en je relatie met je partner?

De sessies vinden plaats op een locatie aan de rand van een bos en zijn momenten waarop je echt even tijd en ruimte kunt nemen om stil te staan bij jezelf.

Dé makkelijkste online cursus vader worden

Cursus papa worden
Welcome to Mankind: aanrader.

De cursus die ik je echt van harte kan aanbevelen is die van Welcome to Mankind.

Hij is makkelijk, want online, en onwijs compleet.

Dit is gewoon een serieus goede en vette online cursus papa worden. Lees mijn review maar en oordeel zelf.

Ik heb de cursus zelf bekeken en echt waar: was dit er maar geweest toen ik vader werd. Dan had ik deze 100% zeker gevolgd.

Je kunt gewoon gratis kennismaken met deze cursus vader worden.

Wil je je echt goed voorbereiden op het vader worden, dan neem je gewoon de hele cursus af. Is niet duur en 100% waar voor je geld. Beloofd!

Cursus papa worden: keuze gemaakt?

Dus, welke cursus past het beste bij jou? Ga je met je vrouw mee? Kies je voor de privélessen? Probeer je het toch met zelfstudie of ga je voor de makkelijke online cursus?

Ik lees graag in een reactie hoe jij je voorbereidt op het vaderschap!

Dadventures is mijn verhaal over het vaderschap met drie kinderen. Over de avonturen die we beleven en dus vooral het gebrek daaraan. Mijn doel? Iets van herkenning geven voor andere vaders, mijn ervaringen delen én de band tussen vader en kind versterken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.