Een baby met RSV (RS Virus), symptomen en gevolgen

RS Virus ziekenhuis

Ik las deze week dat er een epidemie van het RS virus rondwaart. De kinder-IC’s liggen vol. Vreselijk! Ik kan er over meepraten. Onze Estelle had vlak na haar geboorte RS. Na een week in het ziekenhuis mocht ze weer naar huis. Maar, nu ze drie is heeft ze nog steeds gevoelige luchtwegen. Wat is het RS Virus, hoe krijg je het, wat zijn de symptomen en hoe gaat het nu met Estelle? Lees het hier. 

Woord vooraf: ik ben geen dokter. In dit artikel baseer ik me op bronnen van het RIVM, thuisarts.nl en mijn eigen ervaringen. Heb je het vermoeden dat je kind RSV heeft? Bel altijd direct je huisarts. 

Toen Estelle zes weken oud was, werd ze ziek. Eerst hadden we het niet zo in de gaten. Ze was nog zo klein, dus het was lastig bepaalde signalen te herkennen en met een virus als RS hadden we niet bepaald rekening gehouden. 

Terugkijkend was het al ergens rond de kerstdagen begonnen. Ze werd een beetje ziek, ging minder drinken en werd stiller. In de eerste week van januari werd ze echt zichtbaar ziek. Op een gegeven moment dronk ze echt niet meer en begon ze heel zwaar te ademen. 

estelle is vrolijk
Vrolijke Estelle nu ze ruim drie jaar oud is.

Wat is het RS virus, of RSV, eigenlijk? 

RS is een luchtweginfectie die wordt veroorzaakt, en ik citeer het RIVM, door het respiratoir synctieel virus. Het veroorzaakt vooral bij jonge baby’s een ernstig ziektebeeld door benauwdheid. Dit ontstaat door een ontsteking van de kleine luchtwegen of een longontsteking. Volgens het RIVM hebben te vroeg geboren kinderen, kinderen met een aangeboren hartafwijking of het syndroom van Down, een verhoogd risico op een ernstiger ziektebeloop. Sterfte door RS-virus bij kinderen komt in Nederland nauwelijks voor.

Spannende momenten met Estelle

Maar toch, met Estelle hebben we best even wat spannende moment gehad. Of eigenlijk Iris, want ik zat nietsvermoedend op kantoor toen ze me op een woensdag in januari 2018 belde. Estelle was met spoed naar het ziekenhuis gebracht. De stress schoot door mijn lijf. Wat was er aan de hand? Iris was met Estelle naar de huisarts geweest en deze had haar direct doorverwezen naar de eerste hulp. Maar goed ook, want eenmaal daar bleek ze er serieus ernstig aan toe te zijn. 

Extreem laag zuurstofgehalte

Iris vertelde hoe er direct allemaal doktoren om haar bedje hadden gestaan, ze de kleding van haar lijfje geknipt hadden en er allerlei slangetjes en infusen werden aangebracht. Het was heel heftig geweest. De saturatie (het zuurstofgehalte in het bloed) van Estelle was onder de 70%, dat is extreem laag en moest direct behandeld worden door zuurstof toe te dienen. 

Bijna elk kind krijgt RS Virus

Al snel werd duidelijk wat de oorzaak van de problemen was: het RS virus. Bijna elk kind krijgt dit in het eerste levensjaar, maar bij jonge baby’s in de eerste maanden na geboorte is het, zoals hierboven beschreven, erg gevaarlijk. Baby’s kunnen erg benauwd worden door een ontsteking van de kleine luchtwegen. Precies wat er bij Estelle aan de hand was, dus. 

Het is pijnlijk je zes weken oude kindje zo in het ziekenhuis te zien liggen. Je bent machteloos terwijl je kind aan slangetjes ligt, een infuus aan de arm en zuurstof en sondevoeding via de neus. Tegelijk weet je dat ze nergens betere zorg zal krijgen dan hier. 

Voedingen en checks

Ze heeft ruim een week in het ziekenhuis gelegen. Een hectische week waarin Iris vooral veel bij Estelle in het ziekenhuis was en ik nog zoveel mogelijk heb gewerkt, maar ook veel thuis bij Lauren was. Iris sliep bijna elke nacht in het ziekenhuis. Ik heb er zelf één nachtje geslapen, maar ik werd helemaal gek van het licht, de bewegingen, het gestommel op de gang en de voedingen en checks van Estelle die natuurlijk de hele nacht doorgingen. 

Welke symptomen heeft een baby met RSV? 

De symptomen van rsv bij een baby zijn over het algemeen (bron: thuisarts.nl): 

  • koorts
  • een piepende ademhaling
  • een snelle ademhaling
  • drinken lukt niet goed
  • sufheid: je baby lijkt slaperig en is moeilijk te wekken
  • tussen de ribben trekt de huid bij inademen naar binnen
  • de neusvleugels bewegen opvallend mee met de ademhaling (dit heet neusvleugelen)
  • soms opeens een paar seconden niet ademen
  • de huid kleurt grijs/blauw rond de mond en onder de nagels

Bij Estelle waren de eerste zes symptomen aanwezig. Maar we zagen vooral een suffe en stille baby, dus dat wekt niet direct argwaan. Gelukkig hebben we op een zeker moment de huisarts gebeld en heeft deze direct gehandeld door haar naar het ziekenhuis te sturen. 

Drukke week in het ziekenhuis 

Het was een week lang plannen: wat eten we morgen, wie maakt dat eten? Kunnen we dat in het ziekenhuis opeten? Dan ging ik bijvoorbeeld met een door mijn moeder gemaakte stamppot naar het ziekenhuis en dan aten Iris en ik daar samen in de familiekamer. Ondertussen was Lauren bij opa en oma of een andere oppas. Dan ging ik haar daarna weer halen en regelde ik dat ze de volgende ochtend weer op tijd bij de opvang of de oppas was. 

Met Estelle ging het steeds beter. Na ruim een week was ze weer bijna helemaal hersteld, waren haar zuurstofwaarden weer structureel goed en mocht ze naar huis.

Nog steeds gevoelige luchtwegen 

Het is inmiddels ruim drie jaar later, maar Estelle heeft nog steeds gevoelige luchtwegen. Ze ademt soms alsof er een traktor opgestart wordt, zeker wanneer ze slaapt. In vergelijking met Lauren (ze liggen samen op een kamer) maakt Estelle veel herrie door te ademen. Als ze eens in de auto in slaap valt, rechtop in het kinderstoeltje, snurkt ze enorm. 

Gevolgen van het virus op termijn

Baby’s die RS gehad hebben kunnen in de peuter- en kleuterjaren meer last hebben van terugkerende benauwdheid. Ook zijn er aanwijzingen dat er een verband is tussen RS virus en de ontwikkeling van astma op latere leeftijd – hoewel hier volgens mij op dit moment geen wetenschappelijk bewijs voor is. Bij Estelle gaat het vooralsnog redelijk goed. Ze lijkt niet echt last te hebben van benauwdheid en van astma is op dit moment ook geen sprake. 

Heb jij een baby met RSV?

Niet best dus, onze ervaring met RS Virus. Estelle weet er gelukkig niets meer van en ze is een heel vrolijk, guitig en opstandig meisje.

Heb jij ervaring met een baby met RSV? Hoe is het bij jou gegaan en heeft je kind er jaren later nog last van? Ik lees het graag in een reactie. 

Dadventures is mijn verhaal over het vaderschap met drie kinderen. Over de avonturen die we beleven en dus vooral het gebrek daaraan. Mijn doel? Iets van herkenning geven voor andere vaders, mijn ervaringen delen én de band tussen vader en kind versterken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.