Welke barbecue past bij jou?

barbecuen

Elk jaar in het voorjaar begint het bij mij te kriebelen. Zodra de temperaturen stijgen en de zon wat vaker schijnt, haal ik de barbecue naar buiten. Ik vind het heerlijk om lekkere gerechten voor te bereiden en op de barbecue klaar te maken. In dit artikel ga ik in op de verschillende soorten barbecues en de voor- en nadelen van elk model.

Barbecuen op houtskool

Houtskoolbarbecues

Zelf barbecue ik op een eenvoudige grill. Een simpele houtskoolbarbecue waarop ik vlees en groenten alleen op hoge temperatuur kan grillen. Die van mij heeft niet eens een deksel en dat beperkt je wel in je mogelijkheden.

Zo kun je met een houtskoolbarbecue alleen briketten en houtskool gebruiken. Het duurt vaak vrij lang voordat de houtskoolbarbecue op temperatuur is. Bovendien is de temperatuur met een houtskoolbarbecue moeilijk te regelen.

Op de modellen zonder deksel branden de kolen of briketten vrij snel op. Als er wel een deksel op zit, kun je de temperatuur nog iets meer regelen, door de deksel dicht te doen.

Houtskoolbarbecues zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt deze al voor heel weinig geld aanschaffen, maar er zijn ook duurdere exemplaren te koop.

Gasbarbecues

Een gasbarbecue heb ik ook gehad. Het grootste voordeel hiervan vond ik dat je snel kunt eten. Je zet de barbecue aan en binnen no-time is deze heet genoeg om op te kunnen braden.

Door de gaskraan verder of minder ver open te draaien kun je de temperatuur op een gasbarbecue ook redelijk eenvoudig regelen.

Met onze kleine kinderen erbij vond ik de gasbarbecue ook een veilige keuze: er kan niet zoveel mee misgaan, omdat deze bijvoorbeeld niet omgestoten kan worden.

Een nadeel van de gasbarbecue is dat je wel echt een beetje het gevoel mist van het koken op houtskool of briketten. Je mist de typische houtskool geur- en smaak.

Kamado’s

Kamado’s zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden. De bekendste is de Big Green Egg, maar er zijn meer varianten van op de markt. Zoals Kamado Joe en The Bastard. The Green Egg is wel echt de moeder der Kamado’s en bestaat al ruim 45 jaar.

Kamado’s hebben veel voordelen ten opzichte van andere barbecues. Zo kun je de temperatuur er goed mee regelen en blijft een kamado lang warm. Je kunt deze keramische barbecues ook als oven of als rookoven gebruiken.

Dit is misschien wel de meest veelzijdige barbecue die er is. Qua aanschafprijs zijn de kamado’s wel wat duurder.

Het is dat mijn tuin erg klein is, anders had ik er graag een kamado neergezet.

Bij aanschaf van een kamado is een skillet eigenlijk wel een must. Dit is een speciale pan met dikke bodem voor op je barbecue. Zo maak je echt de meest heerlijke gerechten klaar op je kamado.

Skillet

Elektrische barbecues

Dan zijn er nog de elektrische barbecues. Wat mij betreft zijn deze vooral ideaal als tafelmodel. Het voordeel is natuurlijk dat ze snel warm zijn en dat ze redelijk veilig in gebruik zijn.

Nadeel: je mist ook hier de typische houtskool smaak en geur. Ik vind elektrisch barbecueën toch wel de minst authentieke manier van barbecueën, eerlijk gezegd!

Maar, ik kan me ook goed voorstellen dat het ideaal is wanneer je alleen een balkon hebt, bijvoorbeeld.

Weet jij al welke barbecue je kiest?

Weet jij al welke barbecue het beste bij jou past? Ga je voor het gemak van een gasbarbecue of kies je voor de vele mogelijkheden van een kamado?

Ik houd het zelf voorlopig bij mijn houtsbarbecue. Tot ik een grotere tuin heb, dan komt die kamado er wel!

Dit artikel bevat betaalde links. Geen zorgen, ik deel niets met jullie waar ik niet achter sta.

Dadventures is mijn verhaal over het vaderschap met drie kinderen. Over de avonturen die we beleven en dus vooral het gebrek daaraan. Mijn doel? Iets van herkenning geven voor andere vaders, mijn ervaringen delen én de band tussen vader en kind versterken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.