Vroeg beginnen met sparen voor je kinderen

Sparen voor kinderen

Direct nadat ons eerste kindje werd geboren, hebben wij haar eerste spaarrekening geopend. Elke maand storten we een vast bedrag op haar rekening. En datzelfde doen we voor onze andere twee kids. Waarom ik het slim vind om vroeg te beginnen met sparen voor mijn kids en waar ik dat doe, lees je in dit artikel.

Begin snel met sparen voor je kinderen

Het is handig om snel te beginnen met sparen voor je kinderen. Als je het geld kunt missen, natuurlijk. Dan bouw je snel een redelijk bedrag op. En het voordeel is, als het eenmaal op de rekening van je kind staat, heb je niet snel de neiging om het terug te boeken naar je eigen rekening. Dat zou een beetje flauw zijn, toch?

Vroeg beginnen voor een hoger eindbedrag

Bovendien is het simpelweg zo dat je een hoger eindbedrag bereikt als je eerder begint met sparen.

Stel, je begint direct na de geboorte van je kind met het inleggen van 50 euro per maand, op een spaarrekening. Voor het gemak gaan we voor de gehele looptijd uit van een rente van 0,15%. Dan heb je op de 18e verjaardag van je kind een bedrag van € 10.948 bij elkaar gespaard.

Als je dat pas doet wanneer je kind 3 jaar wordt, kom je op een eindbedag van € 9.103. Da’s bijna 2.000 euro minder voor je kind. Een behoorlijk verschil.

Ons spaardoel voor de kinderen

Mijn doel voor mijn kinderen is helder: ik wil voor elk van mijn kinderen € 10.000 gespaard hebben wanneer ze zestien jaar worden. Of we dat gaan redden is niet helemaal zeker. Ik weet natuurlijk niet hoe ons inkomens- en uitgavenpatroon zich de komende jaren gaat ontwikkelen.

Zo ben ik het afgelopen jaar voor mezelf begonnen als freelance copywriter en daarmee is mijn inkomen een stuk onvoorspelbaarder geworden.

Vooralsnog liggen we op koers voor het spaardoel.

Waarom sparen we voor onze kinderen?

We weten dus hoeveel we voor onze kinderen willen sparen. Maar, waarvoor we precies sparen, dat weten we nog niet. We vinden het een fijne gedachte dat er straks in elk geval een spaarpotje voor ze is. Waar ze iets mee kunnen doen, of dat nu gaat om het bijdragen in studiekosten, het halen van een rijbewijs, het opstarten van een eigen business, het inrichten van een huis: dat zien we dan wel.

Dit sparen we per maand voor onze kinderen

Toen Lauren (onze oudste dochter) enigst kind was, spaarden we € 100 per maand voor haar. Bij elk kind dat erbij kwam, heb ik dat bedrag over de kinderen verdeeld. Dus met drie kinderen spaarde ik voor ieder kind € 33. Dat vond ik dan weer iets te weinig, dus een tijdje terug heb ik dat bedrag verhoogd naar € 40 per kind, per maand.

Zodra het eerste kind de € 10.000 bereikt, zet ik de stortingen bij haar stop en verdeel ik het maandbedrag over de andere twee kids. Zo blijven we in totaal € 120 per maand sparen.

Daarnaast, als we een financiele meevaller hebben (denk aan teveel betaalde inkomstenbelasting, teruggave van hypotheekrente, extra klussen voor mij), stort ik altijd wat extra bij de kinderen bij. Zo blijven we mooi op koers om ruimschoots die € 10.000 per kind te bereiken.

Ik moet er wel bij zeggen: het blijft een momentopname. Als onze financiele situatie in de toekomst verandert, verandert daarmee mogelijk ook de inleg op de spaarrekeningen.

spaarvarken op tafel

Waar ga je een rekening openen?

Voor ons was de keuze simpel. Wij bankieren bij ABN AMRO en dus hebben we voor onze kinderen een Kindertoekomst Spaarrekening van deze bank. De voorwaarden van deze rekening zijn bovendien prima. Zo ontvang je er op dit moment een rente van 0,15% en krijg je tijdelijk een Woezel en Pip knuffel cadeau.

Het spaarpotje dat meegroeit met je kind

Bij ABN AMRO noemen ze de Kindertoekomst Rekening het spaarpotje wat meegroeit met je kind. En dat is ook precies wat het is. Als jij maandelijks een inleg doet, groeit het bedrag gestaag mee met je kind. Wat ertoe leidt dat je kind op zijn of haar 18e verjaardag een mooi bedrag heeft om iets nuttigs (of doms) mee te doen.

Sparen op naam van je kind

Belangrijk om rekening mee te houden: een Kindertoekomst Spaarrekening staat op naam van je kind. Dat betekent dus zij vanaf hun 18e verjaardag zelf zeggenschap hebben over het geld.

Dan kunnen ze het dus uitgeven aan wat ze maar willen. Wij hebben daar bewust voor gekozen, omdat we willen dat het geld echt van hun is. Dus zij mogen daar zelf een (hopelijk verstandige) keuze mee maken.

Spaar jij ook voor je kinderen?

Spaar jij voor je kinderen? Hoeveel spaar je per maand en wat is je doel daarmee? Ik lees het graag in een reactie.

Dit bericht is een advertentie. Ik promoot niets waar ik niet achter sta.

Dadventures is mijn verhaal over het vaderschap met drie kinderen. Over de avonturen die we beleven en dus vooral het gebrek daaraan. Mijn doel? Iets van herkenning geven voor andere vaders, mijn ervaringen delen én de band tussen vader en kind versterken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.