Besparen op vaste lasten: 5 bespaartips 

Het gezinsleven is al duur genoeg, dus waarom zou je niet een beetje besparen op je vaste lasten? In dit blog vijf bespaartips voor het besparen op je energie, tv & internet, je autoverzekering, hypotheek en zorgverzekering. 

Uitgaven sluipen erin

Met drie kleine kinderen gaat er bij ons elke maand aardig wat geld doorheen. Ik vind het wel interessant om bezig te zijn met onze financiën en probeer eens in de zoveel tijd links en rechts wat te besparen. Soms sluipt een hoger uitgavenpatroon er ongemerkt in – tenminste, bij ons is dat vaak wel het geval. Wat vaker buiten de deur lunchen, even wat leuks doen in het weekend of simpelweg in de supermarkt kopen waar je zin in hebt: je kent het misschien wel. 

Tegelijk is de inflatie momenteel torenhoog en rijzen de energie- en benzineprijzen de pan uit door de oorlog in Oekraïne en de sancties zijn opgelegd aan Rusland.

Toch is ergens nog wat besparen niet altijd gemakkelijk. Op boodschappen besparen, bijvoorbeeld, vind ik erg lastig. Het zit niet in mijn systeem om efficiënt boodschappen te doen. Ik probeer regelmatig naar de markt te gaan voor goed geprijsde groenten en fruit, maar dat blijft toch een beetje een druppel op een gloeiende plaat, is mijn gevoel.

Makkelijker vind ik het dan ook om op structurele, maandelijks terugkerende kosten te besparen. Daarom hieronder mijn vijf bespaartips waarmee je eenvoudig enkele tientallen tot misschien wel honderden euro’s per maand op je vaste lasten bespaart. 

Besparen op televisie & internet

Een tijd terug hadden wij een alles-in-één pakket van KPN. Daarbij zat internet en televisie, inclusief twee televisiekastjes, terugkijkfunctie en opnemen. Op een gegeven moment keken we echt zo weinig televisie dat ik me begon af te vragen of dat niet anders kon. Ik betaalde immers een behoorlijk bedrag voor een heleboel televisiezenders waar ik nooit naar keek. 

Toen ben ik het één en ander uit elkaar gaan halen. De conclusie: afzonderlijk internet met daarbij een andere televisie-aanbieder was goedkoper voor ons. Ik heb nu internet van T-mobile voor circa € 30,- per maand. 

Daarnaast heb ik een abonnement bij NLZIET voor € 7,95 per maand. Met NLZIET heb je weliswaar minder zenders (je mist bijvoorbeeld ESPN en National Geographic) dan bij één van de grote aanbieders, maar je kunt wel gewoon vanalles vooruit- en terugkijken. Voor ons een prima oplossing en een stuk goedkoper. 

Dan houd je nog wat geld over voor je extra streamingdiensten, zoals Netflix, Amazon, Videoland, Discovery+, Disney+ of Formula1 TV. Kun je tenminste Anna en Elsa bingen.

Besparen op internetsnelheid

Nog een tip: je internetsnelheid hoeft echt niet zo hoog te zijn als veel aanbieders je willen wijsmaken. Wij hebben een downloadsnelheid van 50Mbit/s en hebben nog nooit problemen met traag internet gehad. Met drie streamende pubers in huis is dat wellicht anders, maar met drie kleintjes, zoals bij ons, is dat geen probleem. 

Besparen op energie

Wij stappen vrijwel jaarlijks over van energieleverancier. Meestal levert de welkomstkorting je al genoeg besparing op om voordeliger uit te zijn dan met het verlengaanbod van je huidige leverancier. 

Het hangt natuurlijk wel van de marktomstandigheden af. Op het moment zijn de energieprijzen hoog: met de kennis van nu had ik mijn energieprijzen dus misschien beter voor vijf jaar vast kunnen zetten. 

Maar, ik ga ervanuit dat de prijzen ook de komende jaren zullen blijven fluctueren. En dan loont overstappen gewoon. Zeker als je (zoals) altijd een jaarcontract afsluit. 

Overstappen is via één van de bekende overstap-websites overigens vaak een fluitje van een cent: je vult je gegevens in en de rest wordt automatisch geregeld. Jouw schoorsteen blijft gewoon roken, je merkt er niks van.

Update april 2022: de oorlog in Oekraïne heeft de energiemarkt volledig op zijn kop gezet. Het is op dit moment bijna niet mogelijk te besparen door over te stappen van energieleverancier. De meeste leveranciers geven alleen variabele contracten af. 

Besparen op je autoverzekering

Als je nooit naar je autoverzekering omkijkt, is de kans groot dat je op een gegeven moment teveel betaalt. Misschien heb je nog wel een allrisk verzekering terwijl je auto inmiddels al jaren oud is. Dan loont overstappen naar een WA of WA+ verzekering gegarandeerd. 

Ook kan na een verhuizing je autoverzekering (na overstappen) ineens goedkoper uitvallen. Dat komt doordat de tarieven deels op basis van je postcode worden bepaald. In het ene gebied schat de verzekeraar het risico op schade hoger in dan in het andere. 

Daarnaast worden premies vaak jaarlijks verhoogd, waardoor het verschil met een andere verzekeraar behoorlijk kan oplopen. 

Besparen op je hypotheek 

Heb je een koophuis? Dan mag deze in het lijstje bespaartips niet ontbreken. Het loont in deze tijd, met de lage rentestanden, vaak om je hypotheek over te sluiten. Als je nu nog een rentepercentage van 3% of hoger betaalt zou ik dat zeker overwegen. Wij hebben zelf onze hypotheek anderhalf jaar geleden overgesloten. Op dat moment dacht ik dat de rente niet verder meer zou kunnen zakken (ik zat ernaast), maar toch heeft het ons per maand een mooi bedrag bespaard. 

Denk daarbij goed na over de rentevaste periode. Als je denkt binnen vijf jaar te gaan verhuizen, zet de rente dan ook niet langer dan vijf jaar vast. Dat bespaart je echt aanzienlijk op je rentekosten. 

Ik ken mensen die door de hypotheek over te sluiten honderden euro’s per maand hebben bespaard. 

Besparen op je zorgverzekering

De laatste tip: check elk jaar in december je zorgverzekering. Meestal kun je door over te stappen een paar euro’s besparen. 

En denk ook goed na over wat je nodig hebt. Het pakket aan aanvullende verzekeringen is vaak een ondoordringbaar oerwoud en bijna onmogelijk met elkaar te vergelijken. 

Heb je die extra dekking voor acupunctuur echt nodig? Of is het goedkoper om die vijf sessies gewoon zelf te betalen (meestal wel)? Let dus vooral goed op aanvullende verzekeringen, hierbij kun je vaak eenvoudig besparen. 

Heb jij nog bespaartips?

Heb jij nog bespaartips? Slimme manieren om te besparen op je vaste lasten? Ik lees ze graag in de reacties! 

Op deze pagina staan affiliate links. Hiermee krijg ik een (heel) klein bedrag, wanneer jij via die link iets koopt. Het kost jou niks extra. Ik plaats alleen links waar ik zelf achter sta!

Dadventures is mijn verhaal over het vaderschap met drie kinderen. Over de avonturen die we beleven en dus vooral het gebrek daaraan. Mijn doel? Iets van herkenning geven voor andere vaders, mijn ervaringen delen én de band tussen vader en kind versterken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.