Wandelen Kwintelooijen: ook leuk met kinderen

De trap bij Kwintelooijen - dadventures.nl

Vlak bij ons huis vind je Kwintelooijen. Een prachtige oude zandafgraving die nu is ontwikkeld tot natuurgebied. Je kunt in Kwintelooijen en omgeving prachtig wandelen. Ook met kinderen is het een mooi gebied om te spelen, een kleedje neer te leggen, te picknicken en een stukje te wandelen.

Kwintelooijen

Kwintelooijen ligt op de Utrechtse Heuvelrug. Een stukje zuidelijk van Veenendaal, in de gemeente Rhenen. Het gebied was in de jaren zeventig een zandafgraving. Het zand werd gebruikt voor de aanleg van snelwegen en stadswijken. Misschien woon ik wel op zand dat daar vandaag is gekomen.

Inmiddels is Kwintelooijen ontwikkeld tot natuurgebied en recreatiegebied. Een perfect stukje natuur om te spelen, te sporten en van de natuur te genieten. Een tijdje terug op vaderdag zijn we er nog geweest.

Vele vegetatiesoorten en ondergrond

Kwintelooijen kenmerkt zich door een mooie afwisseling in vegetatiesoorten. Je vindt er grasland, heide, moerasvegetatie, naaldbos en loofbos. Dat weet ik natuurlijk niet allemaal, dat heb ik van Wikipedia. Bij een inventarisatie op vaatplanten, mossen, paddenstoelen, korstmossen, vogels, zoogdieren, amfibiën, vissen, reptielen, dagvlinders en andere instectengroepen, zijn er in 2015 ruim 1500 soorten gevonden.

Kwintelooijen is opgebouwd uit oude riverafzettingen van zand en klei. Zo’n 150.000 jaar geleden werd deze ondergrond door landijs opgestuwd tot de Utrechtse Heuvelrug.

Wandelen Rhenen

Kwintelooijen ligt dus officieel in Rhenen. Wij wonen in Veenendaal, op de grens van Rhenen. Vanaf ons huis lopen we in een minuutje of tien naar Kwintelooijen. Je kunt er prachtig wandelen.

Een rondje over Kwintelooijen is op zich al prachtig. Je loopt om de oude zandafgraving heen, bovenlangs en onderlangs. Het is wel wat klimmen en als je zin hebt in pak je de lange trap in het midden (ook populair onder bootcampgroepen en hardlopers).

Je kunt vanaf Kwintelooijen mooi verder wandelen in Rhenen. Je kunt het bos in richting het zuiden, naar de Plantage Willem 3 of nog verder wandelen, helemaal tot aan de Rijn.

Ook kun je vanaf Kwintelooijen oversteken naar het bos rondom Prattenburg en je wandeling vervolgen richting Elst of Amerongen.

Bekijk de verschillende routes die je vanaf hier kunt wandelen. Je kunt bijvoorbeeld ook naar Wageningen lopen of een stukje van de binnenstad van Rhenen meepakken.

Plantage Willem 3

Een mooi stukje om vanaf Kwintelooijen naartoe te wandelen is de Plantage Willem 3. Een glooiend stukje natuur waar halfwilde gallowayrunderen en konikpaarden zorgen voor de begrazing.

Vanaf Kwintelooijen loop je hier eenvoudig naartoe. Met kinderen van onze leeftijd (6, 4 en 2 jaar) is dat wel een stukje te ver. Maar, ook de Plantage Willem 3 is zeker de moeite waard om met kinderen te bezoeken. Zeker de runderen en de paarden vinden ze mooi.

Picknicken en spelen

Bij Kwintelooijen kun je niet alleen fijn wandelen, de plek leent zich ook om lekker te spelen of te picknicken. Zeker de grasvelden aan het begin, nabij de parkeerplaats, lenen zich goed om een kleedje neer te leggen. Neem een paar boterhammetjes en een fles limonade mee en je hebt een heerlijke picknick in de natuur.

Ondertussen kunnen de kinderen lekker spelen. Klimmen, klauteren, zand scheppen, voetballen of vliegeren: de kids kunnen zich hier prima vermaken.

Kwintelooijen picknicken


Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug

Wil je verder wandelen in de regio Utrechtse Heuvelrug? Ik kan het je van harte aanbevelen. Het is een gebied met vele verschillende soorten landschappen, varierend van uitgestrekt en vlak, tot glooiend en bosrijk.

Je vind hier ook vele klompenpaden die erg de moeite waard zijn.

Dadventures is mijn verhaal over het vaderschap met drie kinderen. Over de avonturen die we beleven en dus vooral het gebrek daaraan. Mijn doel? Iets van herkenning geven voor andere vaders, mijn ervaringen delen én de band tussen vader en kind versterken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.